Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ανακαλύψαμε την ισχύ εν τη ενώσει, αδέλφια;

Όποιος έχει έστω και ελάχιστα ασχοληθεί με την Ε.Ε., γνωρίζει πόσο βραδυκίνητη και γραφειοκρατική είναι η δομή της. Σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά στηρίζεται η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση για να φάει χρήματα, να καθυστερήσει οδηγίες και γενικότερα να λουφάρει για χρόνια! Με το σκεπτικό «μέχρι να ξυπνήσουν οι κουτόφραγκοι, εμείς θα έχουμε τελειώσει τη δουλειά», πορευόμαστε δεκαετίες τώρα. Βέβαια, όταν πέσουν οι καμπάνες –όπως στην περίπτωση του… ηρωικού Κουρουπητού- τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Άσε που τρώμε κράξιμο ακόμα κι από τους Άγγλους, οι οποίοι εσχάτως το παίζουν οικολογότεροι της Greenpeace!
Το καινούριο όραμα της ΔΕΗ είναι τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από… κινεζικό λιθάνθρακα, που θα αυξήσουν την έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 12%, ενώ είχαμε δεσμευτεί ότι θα τη μειώναμε κατά 4% μέχρι το 2020! Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι νέες τεχνολογίες δεσμεύουν τα βλαβερά αέρια, με αποτέλεσμα ο άνθρακας να είναι πιο καθαρός από το φυσικό αέριο!!
Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι κάναμε τα στραβά μάτια για το έγκλημα «Πτολεμαΐδα», διότι ο λιγνίτης ήταν εγχώριος και ελπίζαμε ότι αργά ή γρήγορα το εργοστάσιο θα κλείσει για να αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές. Κάθε φορά που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν, τους προσφέρονταν κάποιες θέσεις εργασίας και η κατάσταση «εκτονωνόταν». Ο πρόσφατος θάνατος του 14χρονου κοριτσιού αποκάλυψε μια άρρωστη –από όλες τις απόψεις -κοινωνία, αλλά και πάλι το ξεχάσαμε αφού όλες οι τοπικές κοινωνίες πάσχουν από τις ίδιες ασθένειες: δίψα για γρήγορο πλουτισμό και παραοικονομία για τους λίγους, ανεργία, έλλειψη πολιτιστικών προτάσεων, διάψευση των -όποιων- ονείρων και ναρκωτικά για τους πολλούς.

Αυτή τη φορά όμως, κάτι έχει αλλάξει, διότι ένα γρανάζι της καλολαδωμένης μηχανής σκάλωσε το περασμένο καλοκαίρι: κάτι η νικηφόρα απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, κάτι η συσπείρωση των κατοίκων της Καισαριανής και των Λειψών γύρω από τους δημάρχους τους, έπεισε φαίνεται τους άρχοντες των δήμων στους οποίους θα χτιστούν τα εν λόγω εργοστάσια ότι μόνο αν συνεννοηθούν μεταξύ τους έχουν ελπίδες να αποτρέψουν τα νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Όπερ και εγένετο! Σε δημιουργικό αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μέχρι το Αλιβέρι Εύβοιας. Κάτι μου λέει ότι οι ιθύνοντες της ΔΕΗ και των αρμόδιων υπουργείων δεν θα καλοπεράσουν φέτος!

Και μιας και μιλάμε για το περιβάλλον, ξέρετε ότι ο πολύς Αλ Γκορ πήρε μόνο το μισό Νόμπελ Ειρήνης; Όπως γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» (φ. της 20.1.08, σελ. 63), το άλλο μισό το πήραν 600 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που συνέταξαν τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Ανάμεσα σε αυτούς και 12 Έλληνες: Γ. Τσελιούδης, Μ. Τσιμπλής, Χ. Γιαννακόπουλος, Α. Ματζαράκης, Ι. Σαραφίδης, Μ. Σεφερλής, Σ. Μοιρασγεντής, Ε. Γεωργοπούλου, Μ. Κανακίδου, Σ. Πανδής, Π. Κάπρος, Α. Μπάης και ο Χ. Ζερεφός, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος δηλώνει πανευτυχής που αναδείχθηκαν έτσι οι κλιματικές αλλαγές!

7 σχόλια:

sergios είπε...

Ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι έχει σημαντικά κενά στο νομικό πλαίσιο για το περιβάλλον. Επίσης οι κοινοτικές οδηγίες αργούν υπερβολικά να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο, όταν δεν αγνοούνται πλήρως. Όλα αυτά ενισχύονται από την έλλειψη ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, με το αμαρτωλό ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει όλες τις αρμοδιότητες για το περιβάλλον. Ακόμα και μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού, που θα αφύπνιζε ακόμα και την πιο σκληροπυρηνικη κυβέρνηση, καμία κίνηση δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά το Νόμπελ, αν και είναι ένας θεσμός με πολλά κρίματα, αποτελεί μια διάκριση. Από επιστήμονες πάμε καλά. Με τους πολιτικούς τι γίνεται;

Λωτοφάγος είπε...

@ Γι'αυτό μιλώ για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αν δεν ήταν τόσο δυσκίνητη η Ε.Ε., θα μπορούσαν τα δικά μας τα σαϊνια να οργιάζουν; Θα αρκούσε μια καταγγελία για να μπεί ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Αν καταφύγει κανείς σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα βρει το δίκιο του. Όμως υπάρχει περίπτωση να αργήσει τόσο η εκδίκαση της υπόθεσής του ώστε τελικά να πεθάνει αμέσως μετά, σαν τον καημένο τον Νικήτα Λιοναράκη!
Οι πολιτικοί μας έχουν μείνει κολλημένοι στο παρελθόν. Τότε που οι Έλληνες είχαν μπλε και πράσινα καφενεία! Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά τα επαρχιώτικά έχουν τελειώσει και πως όταν καίγεται η γούνα μας, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο!

sergios είπε...

Δυστυχώς για να καταφύγει κανείς στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο σε γενικές γραμμές βγάζει δίκαιες αποφάσεις εκθέτοντας πολλές φορές τα δικά μας δικαστήρια, θα πρέπει,βάσει νομοθεσίας, πρώτα να εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα. Τουτέστιν μια δεκαετία στο νερό για να ξεκινήσει η εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μια τόσο μεγάλη καθιστέρηση για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση ουσιαστικά αποτελεί αρνησιδικία, κάτι που (φυσικά) μας έχει επισημάνει και η ΕΕ!

vasikos metoxos είπε...

Και μέσα στον γενικό χαμό ο Πέτρος Μάρκαρης πρόεδρος στο κέντρο βιβλίου!!!
Μέσα και από το μπλογκ του φαν Λωτοφάγου, ο Βασικός Μέτοχος αλλά και ο αστυνόμος Χαρίτος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Μισέλ Λιαπίς.
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Μάλλον επειδή η επικαιρότητα θυμίζει τα μυθιστορήματα του Μάρκαρη, η κυβέρνηση του προσέφερε καμουφλαρισμένη θέση συμβούλου για να ανταποκρίνεται η ίδια στις απαιτήσεις του σεναρίου που η πραγματικότητα στήνει, αντιγράφοντας τον Μάρκαρη.

Βασικός Μέτοχος

Ανώνυμος είπε...

Λωτοφάγε,η ΔΕΗ λέει-όπως λες-πως οι νέες τεχνολογίες δεσμεύουν τα βλαβερά αέρια,κλπ...
Δηλαδή πως το λέει;Έτσι αβασάνιστα;Δεν στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες αυτή της η θέση;
Το ερώτημά μου είναι καλόπιστο και ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω πως μπορεί ένας οργανισμός σαν τη ΔΕΗ να λέει ό,τι θέλει.Ή μήπως μπορεί;
Τώρα για το Γκορ,που πήρε το μισό Νομπέλ και το άλλο μισό το μοιράστηκαν 600 (!) επιστήμονες,τι να υποθέσω;Ότι ο Γκορ έχει το μυαλό εξακοσίων επιστημόνων ή ότι εξακόσιοι επιστήμονες έχουν το μυαλό ενός Γκορ;

Λωτοφάγος είπε...

@ Γι'αυτό ακριβώς, Σέργιε, ελάχιστοι τελικά καταφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Πώς να αντέξεις κόπο και έξοδα; Αν τα πράγματα ήταν πιο εύκολα στην ελληνική δικαιοσύνη, νομίζεις ότι θα υπήρχαν δρόμοι με λακούβες, αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, σπασμένα πεζοδρόμια, τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και διαλυμμένες πλατείες; Και μιλώ μόνο για τα απλά καθημερινά πράγματα που έχουμε συνηθίσει και στα οποία δεν αντιδρούμε επειδή ξέρουμε ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να αντέξει τα δικαστικά έξοδα.

@ Σοβαρά, φίλε Βασικέ; Δηλαδή δεν είναι πλέον εκείνη η ωραία κυρία; Κατρίν Βελισσάρη,αν θυμάμαι καλά. Έχεις δίκιο, ο μεσιέ Λιαπίς διάβασε φαίνεται τη συνέντευξη του Μάρκαρα στα "ΝΕΑ" και σκέφτηκε να τον μαντρώσει για να σταματήσει τις προφητείες! Έκτακτα!.. έκτακτα!, όπως έλεγε ο Νικολαΐδης σε μια ελληνική ταινία του '60. Τώρα ίσως διορίσουν και σένα... βασικό του σύμβουλο!

@ Μα την ιστοσελίδα της διάβασα, Συνέα. Ας δεχτούμε λοιπόν καλόπιστα ότι οι νέες τεχνολογίες δεσμεύουν πράγματι τα αέρια και μπορούμε να συνεχίσουμε να καίμε τον ΔΙΚΟ μας λιγνίτη στα νέα εργοστάσια. Τον κινέζικο λιθάνθρακα τι τον θέλουμε;
Είμαστε οι τελευταίοι στην Ε.Ε. στην αιολική ενέργεια και τελευταία συζητάμε για την πυρηνική! Στη σεισμογενή Ελλάδα! Με το Κοζλοντούι να την απειλεί! Δηλαδή τι άλλη μαλακία θα ακούσουμε πια;

Λωτοφάγος είπε...

Ούτε το ένα ούτε το άλλο, Συνέα. Οι 600 επιστήμονες θα βραβεύονταν ούτως ή άλλως, αλλά ήρθε οδηγία να βραβεύσουν και τον Αλ Γκορ, διότι αυτοί που κινούν τα νήματα έκριναν πως η επόμενη τετραετία ανήκει στους Δημοκρατικούς, και ειδικά στην κυρία Κλίντον! Συνεπώς, το βραβείο κόπηκε στη μέση.