Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Τίτλοι τέλους - μέρος τρίτο


[Από το www.inlovewithlife.wordpress.com/29.6.07]

Ιούνιος Πολλοί θα θέλαμε να μην είχαμε ζήσει αυτόν το μαύρο μήνα που κάηκε το υπέροχο ελατόδασος της Πάρνηθας! Μόλις λίγες μέρες πριν, αναστέλλονταν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέχρις ότου… εκπονηθούν και επικυρωθούν οι δασικοί χάρτες! Το αγαπημένο μας βουνό κάηκε από ανικανότητα και αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων!
 Τις χρωμοσφαίρες, με τις οποίες εξοπλίζεται η ελληνική αστυνομία, σχεδιάζει να καταργήσει ο ΟΗΕ, διότι προκάλεσαν τουλάχιστον ένα θάνατο διαδηλώτριας στη Βοστώνη. Η ταχύτητά τους φτάνει τα 330 χλμ/ώρα και η ενέργειά τους (στα 50 μ.) 21,8 Joule, που είναι τριπλάσια του ορίου ασφαλείας για το δέρμα και πενταπλάσια για τα μάτια!
 Ολοκληρώνεται μέσα σε 14 μήνες το εργοστάσιο που θα μετατρέπει τη λυματολάσπη σε στερεό καύσιμο για τις βιομηχανίες. Είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Αν λειτουργεί; Δεν γνωρίζω.
 Tο fakellaki.blogspot.com, στο οποίο η Αμαλία Καλυβίνου καταγγέλλει τους κομπογιαννίτες γιατρούς, φτάνει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας και την καναδική βουλή! Τη μέρα του θανάτου της, χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν σε αυτό για να εκφράσουν τη λύπη τους.
 Οι κάτοικοι του χωριού της Κένυας απ’όπου κατάγεται ο πατέρας του Μπάρακ Ομπάμα είναι τόσο σίγουροι για την εκλογή του, ώστε ονόμασαν τη μπίρα τους «Senator», ενώ το όνομά του δίνεται στα νεογέννητα αγόρια. Μου θυμίζει εμάς, την εποχή του Σπάιρους Άγκνιου ή του Μάικλ Δουκάκη.
 Αφού η δημοτικότητα του Ινδιάνου προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν πέφτει κάτω από 65%, οι Αμερικανοί στέλνουν τον Philips Goldberg -επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στο Κόσοβο και «ειδικό» στα αυτονομιστικά κινήματα- με στόχο την… αυτονόμηση της «λευκής» ως επί το πλείστον πρωτεύουσας Σάντα Κρούθ. Εν τω μεταξύ, 100 τουλάχιστον οικογένειες στην Κολομβία καταθέτουν αγωγές κατά της Τσικίτα (τέως United Fruit Co.), κατηγορώντας την για χρηματοδότηση των φοβερών «ταγμάτων θανάτου».

Tο BBC και ο Robert Fisk της «Guardian» αποκαλύπτουν ότι επί 10 χρόνια η βρετανική πολεμική βιομηχανία ΒΑΕ πλήρωνε αδρά τον πρίγκιπα Μπατάρ των Σαούντ για να κάνει τις «βρόμικες» δουλειές στις αραβικές χώρες. Από την άλλη, ΗΠΑ και Ε.Ε. χρησιμοποιούν την οικονομική βοήθεια για να αποκλείσουν τη θριαμβεύτρια των παλαιστινιακών εκλογών Χαμάς να πάρει μέρος στην κυβέρνηση.

Τα ΜΑΤ εισβάλλουν στην έκθεση Art Athina και αφαιρούν βίντεο της Εύας Στεφανή που καταζητείται! Ο ΥΠ.ΠΟ Γ. Βουλγαράκης αναγνωρίζει "την ελευθερία του καλλιτέχνη", αλλά τονίζει ότι η αισθητική του έργου δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές του! Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μπένι.
 «Προΐσταμαι σε υπουργείο αγρίων!», δηλώνει ο Βύρων μαθαίνοντας ότι επί μήνες κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε αστυνομικούς του τμήματος Ομονοίας να βασανίζουν δύο νεαρούς Αλβανούς. Λίγες μέρες μετά, ενώ δεκάδες πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση, αυτός παρίσταται στην… εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων!
Μόνο οι Αλβανοί υποδέχονται με ενθουσιασμό τον Μπους, και αυτούς ακριβώς φοβάται ότι θα του κλέψουν το ρολόι! Ο Μπλέρ αποχαιρετά τους βουλευτές, ενώ έξω από τη Ντάουνιγκ Στρίτ τον περιμένουν διαδηλωτές με τις φωτογραφίες των παιδιών τους που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες βαφτίζουν το απορριφθέν ευρωσύνταγμα «μεταρρυθμιστική συνθήκη» ούτως ώστε να το περάσουν χωρίς δημοψηφίσματα, με αποτέλεσμα να τους κράξει τόσο ο «αρχιτέκτονας» του ευρωσυντάγματος Ζισκάρ ντ’Εστέν, όσο και η Wall Street Journal!

Ιούλιος Στις 8 του μήνα, μέρα ζεστή και Κυριακή, χιλιάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας και τάξης μαζευόμαστε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε τη θλίψη και την αγανάκτησή μας για την καταστροφή της Πάρνηθας. Είναι η πρώτη διαδήλωση με SMS. Στο μεταξύ, οι πυρκαγιές μαίνονται, ενώ τρεις εποχικοί πυροσβέστες καίγονται ζωντανοί κοντά στο Ρέθυμνο! Λίγες μέρες μετά, άγνωστοι καίνε το αυτοκίνητο αυτόπτη μάρτυρα της πυρκαγιάς. Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα, τα Ζωνιανά δεν είχαν ακόμα γίνει διάσημα!
13 χρόνια μετά την πτώση του άπαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, το 1/3 των κατοίκων είναι άνεργοι και οι 6 στους 10 ζουν με ένα δολάριο τη μέρα. «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν στέλνουν εμένα, τον Μαντέλα και όλη την κυβέρνηση στον αγύριστο!», εξομολογείται ο επίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου. Ούτε κι εγώ.
Κύπρος και Μάλτα γίνονται δεκτές στην Ευρωζώνη από 1.1.08. Άραγε θα τα καταφέρουν να μην βουλιάξουν οικονομικά σαν εμάς;
Για μια ακόμα χρονιά τίθεται υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων, αυτή τη φορά επειδή αλλοιώθηκε η βαθμολογία των αγγλικών στην Πυλαία! Κατά μέσο όρο 3 παιδιά την ημέρα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας στη χώρα μας. Δεν απορώ: τα καημένα δεν έχουν προλάβει να γίνουν χοντρόπετσα σαν τους μεγάλους!
Ο δημοσιογράφος Νικήτας Λιοναράκης - που είχε καταδικαστεί από τον τυποκτόνο νόμο του Βενιζέλου να πληρώσει 41.000 ευρώ στον Φ. Κρανιδιώτη επειδή ένας καλεσμένος στην εκπομπή του το 1999 είχε αποκαλέσει «παρακράτος» τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Οτσαλάν- δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα αποζημιωθεί από το ελληνικό κράτος. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει νομολογία για την ελληνική δικαιοσύνη. Δυστυχώς, ο σεμνός αυτός ακτιβιστής και οικολόγος δεν θα ζήσει πολύ ακόμα.

Αύγουστος Ένας εφιαλτικός μήνας: δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, η μισή Πελοπόννησος γίνεται στάχτη, 66 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Αποκαλύψεις ότι από το 2000 η Ε.Ε. έχει θέσει στη διάθεσή μας 32.000.000 ευρώ για την πυρόσβεση, αλλά κανείς δεν τα έχει πάρει! Πολλές χώρες στέλνουν πυροσβέστες, αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα, που δεν βοηθούν πάντα… Το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας με τον Ερμή του Πραξιτέλη σώζεται την τελευταία στιγμή από το ερπυστριοφόρο κάποιου ιδιώτη(!), όχι όμως και ο Κρόνιος Λόφος.
Και, ενώ ο κόσμος καίγεται, ο «πρωθυπουργός με το μπλέιζερ» προκηρύσσει εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας άναυδους τους μη μυημένους! Η Ντόρα μιλά για «ασύμμετρη απειλή», μήπως και πιστέψουμε ότι φταίνε οι εξωγήινοι! Ο Καρατζαφέρης τη σιγοντάρει, λέγοντας ότι «είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ελλάδας». Ευτυχώς, γιατί εκείνη η ρουκέτα στην πρεσβεία δεν με πολυέπειθε!
Τραγελαφικές σκηνές εκτυλίσσονται όταν καλούνται οι πυροπαθείς να λάβουν χωρίς δικαιολογητικά το επίδομα των 3.000 ευρώ και ανακαλύπτουν ότι πολλοί άσχετοι έχουν σπεύσει να επωφεληθούν!
Μέσα στο γενικό χαμό, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου βγάζει στο σφυρί την παραλία Λιβάδι της Φολεγάνδρου, με γνωστό τον αγοραστή, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και δημάρχου.
Τέλος, η δεύτερη διαδήλωση των blogs πραγματοποιείται στο Σύνταγμα: 10.000 μαυροφορεμένοι άνθρωποι, με τη συμπαράσταση και ευαισθητοποιημένων τουριστών, μαζευόμαστε βουβοί για να πενθήσουμε το αποτέλεσμα της ανεμελιάς μας!

15 σχόλια:

ΩΣΗΕ είπε...

καλησπέρα. Ο Αύγουστος μένει ανεξιτηλος σαν βαθιά χαρακιά...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι δύσκολη περίοδος για να θυμάται κανείς, το περασμένο καλοκαίρι. Ο απόηχος της καταστροφής κυριαρχεί ακόμα μέσα μας, λωτοφάγε. Αποδίδεις σωστά αυτό το συναίσθημα. Μπράβο σου! Η οργή και η αγανάκτηση. Οι φλόγες στην αρχαία Ολυμπία μας έπεισαν ότι οι άχρηστοι ολοκλήρωσαν τη δουλειά που άφησε στη μέση ο Αλάριχος.

mtryfo είπε...

Δύσκολη χρονιά αυτή που έφυγε...ας ελπίσουμε ότι δεν θα βιαστεί να την μιμηθεί αυτή που ήρθε, γιατί αλλιώς σε βλέπω να κάνεις copy paste το σημερινό ποστ του χρόνου τέτοια μέρα!!!
Ετσι που το παρουσιάζω θα σκεφτεί κανείς δικαίως ότι έφταιγε η χρονιά και όχι εμείς ή αυτοί που μας κυβερνούν...

Λωτοφάγος είπε...

@ Έτσι ακριβώς, ωσηέ. Όμως φοβάμαι ότι αυτό δεν ισχύει για την πλειονότητα των Ελλήνων.

@ Μας έγινε όμως μάθημα, βασικέ; Φαντάζομαι ότι έχεις υπόψη σου την ανοιχτή επιστολή του ανώνυμου πυροσβέστη που κατάγγελλε την αδιαφορία των κατοίκων όσο δεν καιγόταν η γούνα τους!

@ mtryfo, εύχομαι του χρόνου να έχω μόνο επαίνους για τη συμπεριφορά των συμπατριωτών μας! Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι ότι μπορεί να τα ξαναζήσουμε!

Locus Publicus είπε...

Θλιβερή και περιεκτικότατη η ανασκόπηση λωτοφάγε, μου άφησε μια πίκρα. Φιγουράρει η ανικανότητα των διοικούντων, το παράλυτο κράτος, ο ετσιθελισμός των ολίγων. Η πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου με ενόχλησαν βαθύτατα. Εύχομαι αυτή η συνεχή ροή σκανδάλων και περιστατικών να εμπεδώσει τελικά σε όλους μας τη συνείδηση πως η μόνη λύση στα προβλήματά μας, είναι η προσωπική μας συνεισφορά με ενα lifestyle ηθικής, με κάποιους κανόνες σεβασμού προς τους ανθρώπους γύρω μας και τη φύση. Ελπίζω πως μέσα στη θλιβερή μας παρακμή, η νέα γενιά, με ό,τι δυνάμεις έχει (blogs, sms, συγκεντρώσεις), να δημιουργήσει ένα κύμα ηθικής συνείδησης που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Μπορούμε πράγματι να φτιάξουμε αν θέλουμε, μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας.
Λωτοφάγε συγχαρητήρια. Ειλικρινά με άγγιξε η ανασκόπησή σου.

Μετεωρίτης είπε...

Καλησπέρα,
συνέχισε να μας τα θυμίζεις γιατί ξεχνάμε εύκολα!

Για... Λωτοφάγος έχεις πολύ καλή μνήμη!!
Και εμένα με ενόχλησαν πάρα πολύ κάποια "γεγονότα", ένιωσα πραγματικά φρίκη και αηδία...

Καλησπέρα Λωτοφάγε,
μακάρι να μπορέσει να συμβεί κάτι σιγά-σιγά, να αλλάξει η κατάσταση.
Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία ζούμε, φαντάσου...

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε, αυτό που χαράκτηκε στη μνήμη, είναι ο χαμός του Αυγούστου.
Όι άνθρωποι που κάηκαν και κανείς ακόμα δεν ξέρει τους λόγους.
Όπως και οι άνθρωποι που πεθαίνουν άδικα ανά τον κόσμο και κανείς δεν έχει απάντηση στο γιατί;
Μόνο δηλώσεις και δικαιολογίες.
Καλησπέρα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και λίγα λές..παρότι πολλά ανέφερες.
Η εε είχε χαρακτηρίσει το άρθρο 24, για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, ώς επικίνδυνο και η κυβέρνηση δια του εκπροδώπου της (Ρουσσόπουλος) το θεώρησε ως επέμβαση στα εσωτερικά μας.
Η Επιθεώρηση Εργασίας, είχε στείλει στον εισαγγελέα την ανεπάρκεια που έχουν σε εξοπλισμό οι δασοπυροσβέστες..
Ε..και ?
Δεν πρόκειται περί ανεμελιάς, μόνο...
Είναι επικίνδυνοι και ανάλγητοι

Λωτοφάγος είπε...

@ Καταλαβαίνεις τώρα, φίλε locuspublicus γιατί καθυστέρησα τόσο το τρίτο μέρος; Γίνονται βήματα, αλλά δυστυχώς το κακό προχωράει με άλματα! Στηρίζω όλες μου τις ελπίδες στη νέα γενιά και για αυτήν πασχίζω. Η δική μου γενιά αναπαύεται στα κιλά της (και δεν υπερβάλλω!)

@ Συνέβη ήδη το κάτι, Μετεωρίτη μου.Δεν έχουμε άλλες δικαιολογίες πια. Καιρός να σηκωθούμε από τον καναπέ (δεν εξαιρώ τον εαυτόμου). Ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάμποσα πράγματα και όλοι μαζί πολλά. Αυτή την εποχή, π.χ., η Greenpeace και ο Σκάι (ξεχωριστά ο καθένας) προσπαθούν να μας πείσουν να καταργήσουμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Κανονικά θα έπρεπε να το αναλάβουν οι δήμοι, αλλά αυτοί περί άλλα τυρβάζουν. Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα απλά και θα έρθουν και τα σύνθετα.

@ Σήμερα, vassia μου, άκουσα ότι το 2007 πέθαναν σε εργατικά ατυχήματα στην Κίνα 100.000 άνθρωποι! Είναι ασύλληπτο! Είναι σαν να σκοτώθηκαν όλοι οι κάτοικοι μιας πόλης σαν τα Γιάννενα! Οι άνθρωποι αυτοί κατασκεύαζαν τα ολυμπιακά έργα και τα φθηνά προϊόντα (γκατζετάκια, συσκευές κτλ) που αγοράζουμε σωρηδόν. Άνθρωποι σαν κι εμάς, δηλαδή. Και κανείς δεν νοιάζεται.

@ Το έχω ξαναπεί, αγαπητέ σπίθα, ότι φέτος ψήφισα Οικολόγους επειδή έσπευσαν να φέρουν αυτό ακριβώς το θέμα στην Ε.Ε., η οποία και απαγόρευσε την αναθεώρηση του άρθρου 24. Από εδώ και στο εξής, θα ψηφίζω όποιο κόμμα δραστηριοποιείται οικολογικά και μόνο! Ευτυχώς... είναι σίγουρο ότι το ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον τομέα αυτόν!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σωστός..!

doctor είπε...

Το καλοκαίρι θα δούμε ξανά τις ίδιες εικόνες διότι ο μέσος έλληνας αδιαφορεί για το περιβάλλον...

doctor

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

το 2007 ήταν ένα εργο θρίλλερ,ή μάλλον ενα πτ πουρί απο αρχαιες τραγωδίες που ξαναπαιμένες με συγχρονη θεματολογία και συγχρονους ηρωες.
Εξαιρετική η ανασκοπηση σου.Σαφής,πλήρης χωρις εξηζητημένους θρήνους και σχόλια που θα αποπροσανατόλιζαν τον αναγνωστη απο την παρουσίαση των δεδομένων.

Λωτοφάγος είπε...

@ Νά'σαι καλά, Σπίθα.

@ doctor, δεν θέλω ηττοπάθειες τώρα που ξανάγινες πατέρας! Τι θα πεις στις κορούλες σου όταν ρωτήσουν "τι έκανες στον πόλεμο, μπαμπά;" Οφείλεις να απαντήσεις "I tried to save Galatsi"! και θα είναι και η σωστή απάντηση! Τον κόσμο δεν προλαβαίνουμε να σώσουμε καθένας χωριστά, αλλά ένα Γαλάτσι, βρε αδελφέ, κάπου μας περιμένει, έτσι δεν είναι;

@ Ευχαριστώ πολύ, αγαπητή Ευτυχία. Αυτός ακριβώς ήταν κι ο σκοπός μου, κι όχι να γράψω μελόδραμα!

ILIAS είπε...

Την καλημέρα μου και από ΄μένα και ανταποδίδω τις ευχές για μια καλή χρονιά.
Στη Χώρα της Λήθης λοιπόν, υπάρχει ένας λωτοφάγος που δεν τον πιάνουν οι λωτοί και θυμάται πολύ καλά...

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε , οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι.
Δεν ξέρω τι να σχολιάσω.