Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Τίτλοι τέλους - μέρος δεύτερο

Απρίλιος Το Sea Diamond προσκρούει σε ύφαλο κοντά στην Οία της Σαντορίνης και βυθίζεται σαν οικολογική βόμβα! (Σήμερα, 8 μήνες μετά, όχι απλώς δεν έχει ανασυρθεί, αλλά μάλλον θα πληρώσουμε και τη νύφη επειδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Λούης» υποστηρίζει ότι οι χάρτες δεν δείχνουν ύφαλο στην περιοχή!) Όλως τυχαίως, στην εταιρεία ανήκει και το ξενοδοχείο της Κέρκυρας όπου το 2006 πέθαναν 2 παιδάκια από αναθυμιάσεις!

Οι κάτοικοι της Σερίφου αρνούνται να δεχτούν την εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών. Επειδή έχω γυρίσει όλο το «σιδερένιο νησί», υποθέτω ότι από ψηλά θα φαίνεται σαν μεζές με δεκάδες οδοντογλυφίδες! Τα νησιά Γκαλαπάγκος αντιμετωπίζουν περιβαλλοντική κρίση, ενώ από τους 20.000 κατοίκους οι 15.000 είναι παράνομοι! Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δηλώνει ότι θα λάβει μέτρα.

Εμείς ασχολούμαστε με τα ομόλογα ( των οποίων ποτέ δεν θα μάθουμε τον αριθμό ούτε και ποιοι τα αγόρασαν), ενώ το σατιρικό γαλλικό περιοδικό Αλυσοδεμένο παπί γράφει ότι ο Σαρκοζί υποσχέθηκε στον Σιράκ να αμνηστεύσει τα οικονομικά του σκάνδαλα αρκεί να τον υποστηρίξει στις εκλογές.

Η «Καθημερινή», με νέο διευθυντή τον Αλέξη Παπαχελλά, απολύει τους δημοσιογράφους Αριστέα Μπουγάτσου και Γιώργο Δελαστίκ.

Το Ιράν απελευθερώνει τους 15 βρετανούς ναύτες, που είχαν συλληφθεί επειδή μάλλον δεν είχαν πάει εκεί για τουρισμό. Ο πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάτ δηλώνει ότι προέβη στην κίνηση αυτή λόγω των γενεθλίων του Προφήτη. Μία μέρα πριν, απελευθερώνεται ο iρανός διπλωμάτης Τζαλάλ Σαράφι που καταγγέλλει ότι βασανίστηκε από τη CIA, οργάνωση γνωστή για την αφιλόξενη συμπεριφορά της!

Οι πανάκριβες και θηριώδεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετατρέπονται σιγά σιγά σε υδροπάρκα, mall και λοιπούς ναούς πολιτισμού.

Βομβιστικές επιθέσεις στο Αλγέρι ξυπνούν μνήμες εμφυλίου! Στο Κογκό των 56 εκατομμυρίων κατοίκων που μιλούν 210 διαφορετικές γλώσσες, ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος!

Τα ΜΑΤ συλλαμβάνουν 3 κατοίκους της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως και ξεριζώνουν τα δύστυχα δενδρύλλια που είχαν φυτέψει σε έκταση παράνομα απαλλοτριωμένη από τον «Πανελλήνιο».

Ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν, που ηγείται ρωσικής αποστολής στο Διάστημα, έχει μαζί του την ελληνική σημαία. Όχι, δεν πρόκειται να τον υποδεχτούμε στο Ελ. Βενιζέλος με τιμές ήρωα ούτε θα κορνάρουμε στους δρόμους για χάρη του!

Τη μία μέρα ο Σάββας Τσιτουρίδης δίνει συνέντευξη στο «Βήμα» με τίτλο «Γιατί δεν παραιτούμαι» και την επομένη ξεχνάει τους λόγους και παραιτείται. Αναποφάσιστος άνθρωπος, τζάνουμ!

Το 70% των κατοίκων του Περού κατοικεί στα υψίπεδα των Άνδεων όπου τα αποθέματα νερού είναι μόλις 2%! Η τήξη των πάγων δυσχεραίνει την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία αυξάνει δραματικά την εξαιρετικά υδροβόρα μονοκαλλιέργεια ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή καυσίμου από αιθανόλη που εκλύει διοξείδιο του άνθρακα.

Και μια αισιόδοξη είδηση: ο επί 20 έτη δήμαρχος των Λειψών Σπύρος Μπενέτος κατάφερε να αυξήσει τον πληθυσμό από 500 σε 700 κατοίκους, έφτιαξε βιολογικό καθαρισμό, ΧΥΤΑ, οδικό δίκτυο και δημοτική συγκοινωνία. Η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο νησί ξεπερνά το 95%. Μελανό σημείο: ενώ η εμβάθυνση του λιμανιού ολοκληρώθηκε, η σύνδεση με τον Πειραιά έχει διακοπεί εδώ και 3 χρόνια.

Δεύτερη αισιόδοξη είδηση: Το 2009 θα απαγορευτεί οριστικά στην Ε.Ε. η δοκιμή καλλυντικών και άλλων προϊόντων σε πειραματόζωα.

Μάιος Η «Καθημερινή» και ο «Σκάι» οργανώνουν εκστρατεία καθαρισμού του Κηφισού. Εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να βοηθήσουν. Είναι άραγε τα δειλά βήματα ενός νέου κινήματος;

Από τους 49 συλληφθέντες φοιτητές της 8ης Μαρτίου που αφέθηκαν ελεύθεροι, συλλαμβάνεται ξανά ο ένας, επειδή ένας αστυνομικός αναγνώρισε (!) τα πράσινα «σταράκια» που φορούσε. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και μέχρι την απελευθέρωσή του 35 μέρες μετά, ο Λάκης Λαζόπουλος θα εμφανίζεται στην εκπομπή του με πράσινα σταράκια.

Για πρώτη φορά στο εδώλιο οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού, ο οποίος με χουντικό διάταγμα του 1969 χαρακτηρίζεται «αποδέκτης αποβλήτων»! Έκτοτε, κανένας δεν σκέφτηκε να τον αποχαρακτηρίσει.

Ένας άλλος Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Παλαιοντολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημιουργός του παλαιοντολογικού μουσείου στο Νόστικο Καστοριάς, τιμήθηκε πρόσφατα για τις ανακαλύψεις του στην Κοζάνη. Ναι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι έντιμοι και αιθεροβάμονες που δουλεύουν από αγάπη γι’ αυτή τη χώρα.

Δύο απεργοί πείνας αυτό το μήνα: ο καθηγητής του 3ου Λυκείου Πετρούπολης Θανάσης Τσιριγώνης που διαμαρτύρεται επειδή το σχολείο του στεγάζεται σε κοντέινερ από το σεισμό του 1999 και ο δήμαρχος του Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης που διαμαρτύρεται για τον ξυλοδαρμό των δύο αντιδημάρχων από τον γνωστό Σ. Κακέτση. Έκπληκτοι οι Έλληνες παρακολουθούν την πορεία της υγείας του Κορτζίδη, ο οποίος δίνει νέο ορισμό στο αξίωμα του δημάρχου. Οι κάτοικοι του Ελληνικού παίρνουν θάρρος και γκρεμίζουν τα συρματοπλέγματα που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην παραλία. Χλομός αλλά νικητής, ο Χ. Κορτζίδης θα γιορτάσει μαζί τους. Από την άλλη, αντιμέτωπος με τουλάχιστον 1.000 πολίτες βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης που θέλει να φτιάξει υπόγειο γκαράζ στο παρκάκι Πατησίων και Κύπρου με τα αιωνόβια πεύκα.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία, θα απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.: «Αφού μπήκε η Ελλάδα, γιατί όχι και η Τουρκία;» Και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης θα σχολιάσει στη «Μακεδονία»: «Εμείς, κυρία μου, δεν είπαμε περήφανα “pourquois?” το 1941 ούτε αναδείξαμε κανέναν Πετέν»!

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης παραλαμβάνει μπλουζάκι με τυπωμένη τη φράση «Θα μας βρείτε μπροστά σας» από εκπρόσωπο των συμβασιούχων που απολύθηκαν την 31η Μαρτίου. Παρά τις προσπάθειες του Εϊπίδη και του Γιώργου Χωραφά, στις 31 του μηνός απολύονται και οι υπόλοιποι.

Συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων στην Αστυνομία αναστατώνουν τον «εκτίω ποινήν» Βύρωνα Πολύδωρα, που σύντομα θα έρθει σε ρήξη με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς. Αν και στη χώρα μας αντιστοιχεί ένας αστυφύλακας ανά 92 πολίτες, οι κοινοί εγκληματίες δρουν ανενόχλητοι.

Η είδηση ότι ο 22χρονος γιος του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου έχει στην κατοχή του πολυτελή ακίνητα έρχεται να «δέσει» με την αγανάκτηση του κόσμου για τα υπέρογκα αναδρομικά ποσά που ζήτησαν οι δικαστές. Από την άλλη, δύο ρουμάνοι μικροδιαρρήκτες, που έκλεβαν για να φάνε και να ντυθούν, καταδικάζονται σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, παρόλο που τα θύματά τους δεν επιθυμούσαν την ποινική τους δίωξη! Ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι θλίβεται που οι δικαστές δεν διάβασαν ποτέ τους «Αθλίους»! Δύο εισαγγελείς ζήτησαν επιεικέστερη ποινή για τους υπεύθυνους του Σάμινα και της Ρικομέξ, ενώ τρίτος θεώρησε επικίνδυνο τον «φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια»! Εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο δικαστήριο ο αντιπρύτανης Σταύρος Πανάς, που είχε υποστηρίξει τόσο τον «φοιτητή με τη ζαρντινιέρα» όσο και τους 49 συλληφθέντες της 8ης Μαρτίου.

Παρά τις βροχές που έπεσαν στα μέσα του μήνα, τεράστιες ποσότητες νερού που είχαν συγκεντρωθεί στη λίμνη Κάρλα χάνονται στη θάλασσα λόγω αστοχίας στην κατασκευή του φράγματος!

18 σχόλια:

squarelogic είπε...

Πολυ ωραία η ανασκόπηση.Θυμίζει με χιουμοριστικο τονο τα γεγονότα της χρονιάς ,αναδεικνύοντας και ορισμένα που θα περνούσαν απαρατήρητα απο μια κλασικη ειδησεογραφική αναδρομή(βλ.βραβευση Βενιζέλου,Κορτζιδης,αιτηση για επιεικεστερες ποινές στους υπευθύνους των Σαμινα,Ρικομέξ).Δεν ξερω αν εισαι δημοσιογράφος,πάντως κανεις πλυ ωραία δουλειά.

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σου σχόλια. Όχι, δεν είμαι δημοσιογράφος. Στα 20 μου ονειρευόμουν να γίνω πολεμικός ανταποκριτής, αλλά μάλλον δεν πιάνεται για προϋπηρεσία, νομίζω. Είμαι ένας φτωχός και μόνος Λωτοφάγος ιστορικός που, για να θυμάμαι, καταγράφω.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δυνατά... Έτσι για να μην ξεχνάμε.
!!

γ.κ. είπε...

πολύ ωραίο.Ολο.

"Οι πανάκριβες και θηριώδεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις μετατρέπονται σιγά σιγά σε υδροπάρκα, mall και λοιπούς ναούς πολιτισμού."

Συμπεριλαμβάνεται και οι ναοί του οικονομικού πολιτισμού φαντάζομαι.

Για ΄"ιστορικούς" λόγους.
και το κέντρο τύπου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μου έχει μείνει Αξέχαστο. Το πήρε ο Λάτσης αμέσως μετά πληρώνοντας 130.000 το τετραγωνικό μέτρο.
Πάντα το ζήλευα το παλληκάρι!
Ξέρει να κλείνει δουλειές!

Λωτοφάγος είπε...

@ Σωστά, σπίθα. Γιατί όποιος ξεχνά, είναι καταδικασμένος να ξαναπροδοθεί!

@ Οπωσδήποτε, ψουξ. Απλώς, όταν το έγραφα είχα στο νου μου τον ανεκδιήγητο Γιαννόπουλο, που αποκαλούσε "πολιτιστικά κέντρα" τα σκυλάδικα και τα επιχορηγούσε! Βλέπεις, η ζαχοπουλίτιδα είναι ενδημική στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας!

Locus Publicus είπε...

Λωτοφάγε προσλαμβάνεσαι!
Οχι για πολεμικός ανταποκριτής όπου θα κινδυνεύσεις, αλλά ως αποκλειστικός δημοσιογράφος για το θέμα Ζαχόπουλου. Που να προλάβω ο μετανάστης τον καταιγισμό των γεγονότων. Θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 πόστ για να καλύψεις το μήνα Δεκέμβριο!

Σιράκ και Μπερλουσκόνι τα κανόνισαν. Βαριά η φυλακή για προέδρους και πρωθυπουργούς. Ευτυχώς υπάρχουν και οι Ρουμάνοι. Εντύπωση μου έκανε πόσο γρήγορα ξεχάστηκε εκείνο το ναυάγιο στη Σαντορίνι. Εχουμε τόσα σκάνδαλα πια, που τα "μικρά" τα αφήνουμε.

Η χρονιά μπαίνει δυνατά. Νάσαι καλά και καλή χρονιά!!

Και μη σκεφτείς ανασκόπηση του 2008. Οπως πάμε θα πρέπει να βγάλεις εγκυκλοπαίδεια.

ΩΣΗΕ είπε...

Καλημέρα. Μάλλον το ποστ αντίκειται στο όνομα του μπλογκ. Όλα τα θυμήθηκες! Περνώ βιαστικός, θα τα λέμε όμως. Καλή κυριακή

vasikos metoxos είπε...

Ωραία δουλειά Λωτοφάγε. Η διάθεσή σου να καταγράψεις τα γεγονότα θα σε φέρει μπροστά στην ασύληπτη καταστροφή του καλοκαιριού για την οποία κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί. Τα απανωτά σαλταρίσματα με αφορμή ένα νοσηρό γκομενιλίκι με φέρνουν στην θέση να αναγνωρίσω πλέον ότι εκτός από καράβι που σίγουρα σέρνει ξυπνά και συνειδήσεις. Η επιστροφή της πολιτικής στη μήτρα της αφετηρίας της.

Roadartist είπε...

Ωραία ανασκόπηση.. Ελπίζω αυτός ο χρονος να ειναι καπως καλυτερος.. :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Επιτέλους κάποιος με προσλαμβάνει, lotuspublicus! Έλπίζω να πληρώνεις καλά και να με ασφαλίσεις! Χα!Χα! Δεν σκοπεύω να αναφερθώ πολύ στο θέμα Ζαχόπουλου, εκτός κι αν μέχρι τότε η επιδημία αυτοκτονιών χτυπήσει και τον Λιάπη!
Δεν είναι μικρό σκάνδαλο το ναυάγιο στη Σαντορίνη. Αντιθέτως, είναι μια από τις λίγες φορές που οι αίτιοι, οι αρχές και οι κάτοικοι συμφώνησαν να το κουκουλώσουν, καθένας για δικούς του λόγους. Ειδικά οι κάτοικοι το κάνανε γαργάρα για να μην θιγεί... ο τουρισμός! Ναι, έτσι έγινε, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται. Όπως έχεις πει, οι Έλληνες μιμήθηκαν το χειρότερο αμερικανικό μοντέλο: follow the money!

@ vasike metoxe, έτσι νομίζεις; Πολύ φοβάμαι πως αυταπατάσαι: κανείς δεν έχασε τη συνείδησή του για να τη βρουν οι παντός είδους Ζαχόπουλοι. Η Τσέκου -επιμένω!- είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Παίζονται τρελά συμφέροντα στην όλη ιστορία. Μην μασάς! Ισχύει και για σένα η τελευταία φράση στην πιο πάνω παράγραφο.

@ Μακάρι, roadartist. Αυτό εξαρτάται κι από εμάς.

Βάσσια είπε...

Μήπως τελικά να κλείσουμε τις κουρτίνες της χρονιάς που πέρασε;
Έτσι κι αλλιώς, απ' ότι έχει αποδειχτεί, τα παθήματα σπανίως γίνονται μαθήματα.
Αρχίζω και σκέφτομαι σοβαρά να μην ξανακούσω και διαβάσω ειδήσεις- ειδικά πολιτικές-.
Δεν μπορεί - ή μάλλον- μπορεί μια χαρά- οι 9 στις 10 ειδήσεις να είναι..... "μαύρες".
Έτσι είμαστε πλέον;

vasikos metoxos είπε...

Παρά το γεγονός ότι απέχω συνειδητά από τη συζήτηση για το θέμα Ζαχόπουλου και ο λόγος είναι ότι δεν γουστάρω καθόλου τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν σε ένα υπουργείο που χρόνια τώρα κυριαρχεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια , φταίει ο Ζαχόπουλος. Λυπάμαι αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Σημειώνω εδώ ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ήμουν αρνητικά τοποθετημένος για το πρόσωπό του. Το ότι η υπόθεση βρωμάει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το έγραψα και στου squarelogic το ποστ. Την ουσία, το γιατί, το θέμα δηλαδή, δεν το γνωρίζει κανείς μέχρι τώρα. Υποθέσεις κάνουν. Το ότι τον απομάκρυνε ο Καραμανλής αμέσως είναι ενδεικτικό ότι κάτι πολύ χοντρό συμβαίνει. Το ότι το Μαξίμου επίσης μπλέχτηκε σε μία ιστορία που βρωμάει πρακτοριλίκι είναι πράγματι άξιο απορίας. Βεβαίως το "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" επαληθεύεται πλήρως.
Θα μου επιτρέψεις όμως να θεωρώ ότι αυτοί που αυτοκτονούν, όπως και αυτοί που οδηγούνται στο ψυχιατρείο είναι άνθρωποι που έχουν ένα ίχνος τσίπας, συνείδησης ή ευαισθησίας αν θες. Τα γουρούνια και οι αναίσθητοι δεν παθαίνουν τίποτα.
Ο Χ. Βαρδάκας έγραψε πολύ εύστοχα ότι ο μοναδικός εν ενεργεία πολιτικός που αυτοκτόνησε στην Ελλάδα ήταν ο πρωθυπουργός Κορυζής όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ο Ζαχόπουλος μάλλον απέτυχε να είναι ο δεύτερος....

Mustafa Şenalp είπε...

very nice a blog :)

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα και..
ΠΩΣ να πω "ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ" με αυτά που μας θύμισες;!!
Πόσα και πόσα γεγονότα συμβαίνουν, μας απασχολούν για λίγο και ύστερα τα ξεχνάμε (ή φροντίζουν να τα ξεχάσουμε;!).

Να είσαι καλά που μας τα θυμίζεις!
Συνέχισε έτσι, Λωτοφάγε-Ιστορικέ!

Καλημέρα :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Έχεις δίκιο, vassia. Δυστυχώς είμαστε όλοι Λωτοφάγοι! Κάτι υπονοούσε ο Όμηρος με αυτόν το μύθο. Όχι, δεν υπάρχουν μόνο μαύρες ειδήσεις, απλώς αυτές και μόνο επιλέγουν να δείξουν, επειδή πουλάνε. Θα ενδιαφέρονταν, νομίζεις, να δείξουν εσένα να βγάζεις τίμια το ψωμί σου; Ποιος θα σε έβλεπε; Ο κόσμος είναι πια εθισμένος στα τέρατα και στα ροζ σκάνδαλα. Ο "άλλος" Βενιζέλος τούς είναι αδιάφορος: ένας ξενέρωτος παλαιοντολόγος που ζητάει σεμνά να προστατευτούν τα ευρήματά του. Σιγά τα ωά! Ο "πρώτος" Βενιζέλος, όμως, που κάνει πολεμικές δηλώσεις, μάλιστα, αυτός "πουλάει" τρελά!

@ Έτσι όπως το θέτεις, vasike metoxe, έχεις δίκιο και μου θύμισες την υπόθεση Οτσαλάν: αν ο κούρδος ηγέτης ήταν γοητευτικός και κομψός (κάτι σε Che, π.χ.)θα κέρδιζε σε δημοτικότητα και δεν θα ξεχνιόταν τόσο εύκολα από τους υπόλοιπους πλην κούρδων. Ίσως η φιγούρα του Ζαχόπουλου, τόσο αντιπροσωπευτική του μέσου πενηντάρη, μας προδιαθέτει αρνητικά. Οι συνομήλικοί του μπορούν να του φορτώσουν τις δικές τους ενοχές για να φανούν καλύτεροι. Δεν ξέρω, μια υπόθεση κάνω.

@ Welcome, mustafa senalp. Yours is very nice too. Can you read greek blogs? Unfortunately, I don't understand turkish.

@ Ακριβώς, μετεωρίτη: "φροντίζουν να τα ξεχάσουμε". Όμως ο Θεός αγαπάει τον πλανευτή, αλλά αγαπάει και τον μπλόγκερ! Δεν είδα ειδήσεις χτες, αλλά φαντάζομαι ότι με Ζαχόπουλο και Κάρλα Μπρούνι ασχολήθηκαν πάλι.

Unknown είπε...

Έχω από σοβαρή πηγή την πληροφορία ότι όχι οι χάρτες αλλά το GPS που είχε το SEA DIAMOND στο ναυάγιο της Σαντορίνης έδειχνε κατά δεκάδες μέτρα λανθασμένη θέση..

Λωτοφάγος είπε...

@ Δηλαδή έφταιγε η εταιρεία; Υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί; Με τέτοιες διασυνδέσεις;

Unknown είπε...

Οχι η ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά η εταιρεία (Αμερικανική νομίζω) που είχε κατασκευάσει το GPS που έδειχνε το πλοίο σε λάθος (από εκείνη που βρισκόταν πραγματικά) θέση...