Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Τρώτε, αλλά χανόμαστε!



Ευτυχισμένο το 2008, φίλοι μου! Με υγεία και ειρήνη για όλο τον πλανήτη.
Αναβάλλω για λίγο την ανασκόπηση των γεγονότων του 2007, για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις που μου προκάλεσε το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Είχαμε κλείσει τραπέζι για 7 άτομα σε ταβέρνα με μουσική. Όμορφα διακοσμημένος ο χώρος , ρεμπέτικο, παλιό λαϊκό και νεότερο έντεχνο το ρεπερτόριο της ορχήστρας. Παραγγείλαμε κρασί . Ευτυχώς είχε μόνο εμφιαλωμένο, στις γνωστές όμως υψηλές τιμές.
Παρένθεση: Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Γιάννης Μπουτάρης –ο επονομαζόμενος και «πατριάρχης των ελλήνων οινοποιών»- είχε πει ότι στη Γαλλία οινοπαραγωγοί και εστιάτορες έχουν συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ κέρδος 30% επί της τιμής χονδρικής, ούτως ώστε να προτιμάται από τους πελάτες το γαλλικό εμφιαλωμένο κρασί! Στη χώρα μας, το κέρδος του εστιάτορα είναι ανάλογο με το γκλάμουρ του μαγαζιού του, φτάνοντας και το 150%, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πίνουμε το αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας «χύμα», που συχνά προκαλεί πονοκέφαλο ή και αναστάτωση στο στομάχι! Κλείνει η παρένθεση.

Σύντομα άρχισαν να έρχονται τα εδέσματα. Ο νέος χρόνος μάς βρήκε να κοιτάζουμε με δέος τα δεύτερα πιάτα, διότι είχαμε ήδη χορτάσει με τα πρώτα! Τέσσερα μπουκάλια μετά, το τραπέζι εξακολουθούσε να είναι φορτωμένο με φαγητά για 17 και όχι 7 άτομα! Φάγαμε βασιλόπιτα και φύγαμε. Τα υπόλοιπα κατέληξαν στη χωματερή.

Γιατί τόση σπατάλη; Η Δύση καταναλώνει κάθε χρόνο απίστευτες ποσότητες κρέατος. Για την παραγωγή τους απαιτούνται ζωοτροφές, νερό και μεγάλες εκτάσεις. Σύμφωνα με μια, λίγο αστεία, έρευνα, τα εκατομμύρια αγελάδες εκλύουν τόνους μεθάνιο -αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην Αργεντινή, μάλιστα, η εκτροφή τους γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος της χώρας! Η παραγωγή φθηνής γαρίδας αναγκάζει φτωχούς ασιάτες να καταστρέφουν πανάρχαια παράκτια δάση για να φτιάξουν εκτροφεία. Καμένα λάδια από το μαγείρεμα, πλαστικά τραπεζομάντηλα, είδη συσκευασίας μιας χρήσης και λοιπά οικιακά απόβλητα καταλήγουν στις χωματερές, στα ποτάμια και στη θάλασσα.

Δεύτερη παρένθεση: αν έχετε προσέξει, στα σούπερ μάρκετ διατίθενται συσκευασμένα τεμάχια κοτόπουλου -μπούτι ή στήθος. Οι φτερούγες (που περιφρονούμε και κανονικά θα πετιούνταν) αποστέλλονται στην Αφρική, όπου πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι μικροπαραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν τα δικά τους κοτόπουλα, τα οποία είναι και οι μόνοι τους πόροι!

Και το κερασάκι: οι δυτικοί γίνονται ολοένα και πιο παχύσαρκοι, απαιτώντας ακόμα περισσότερη τροφή, κλιματισμό γιατί ζεσταίνονται, αυτοκίνητα γιατί δεν μπορούν να περπατήσουν, περίθαλψη και φάρμακα γιατί αρρωσταίνουν συχνότερα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ή την περιβαλλοντική υποβάθμιση! Τι τρέλα είναι αυτή;

Πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε νοοτροπία και να μην παίζουμε ρώσικη ρουλέτα, διότι κάποια στιγμή η σφαίρα θα μπει στη θαλάμη! Χωρίς να αρνηθούμε γιορτές και πανηγύρια, ας τρώμε κι ας πίνουμε λιγότερο. Πιστέψτε με, το κέφι το κάνει η παρέα και όχι η πιατέλα με το βουνό από κοψίδια! Κανείς μας σήμερα δεν πάει στην ταβέρνα πεινασμένος. Ως πότε θα αναπαράγουμε το κατοχικό σύνδρομο των γονιών και των παππούδων μας;

15 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε Καλή Χρονιά :-)

Θα σταθώ στο μήνυμα του νυν Προέδρου μας, θα αναπολήσω τα μηνύματα των τέως Προέδρων μας, και θα καταλήξω, ότι τα σωστά και τα επίκαιρα, τα αναφέρουν αυτοί που δεν έχουν εξουσία (δυστυχώς).
Οι έχοντες, απλώς "καταναλώνουν".

vasikos metoxos είπε...

Λοιπόν αφού σκάσαμε στη μάσα και στο πιώμα ας κάνουμε την αυτοκριτική μας!!! Νιώθω ακριβώς το ίδιο με την προσθήκη ότι δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου. Η "ζυγαριά" αποτελεί πλέον απαγορευμένη λέξη, λωτοφάγε μου.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΟΠΟΙΠΟΡΕ.

ΒΜ

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Καλή χρονιά κι από μένα Λωτοφάγε.

Πράγματι η τιμή της φιάλης στην Ελλάδα είναι εξωπραγματική. Στην Πράγα, σ'ένα υπόγειο θολωτό πέτρινο τζαζ μπαρ (ένα εκπληκτικό σκηνικό για να ακούς τέτοια μουσική) με 6μελή ορχήστρα - παραμονή πρωτοχρονιάς - το Beauzolais είχε 12 ευρώ!

Αυτό που λες με τα εστιατόρεια το έχουμε παρατηρήσει όλοι μας νομίζω. Τρώμε σαν να είναι η τελευταία μας φορά, σαν να μην τρώμε σπίτι μας. Και ειδικά το καλοκαίρι! Γι αυτό τον τελευταίο καιρό το έχω πάρει απόφαση και μέχρι στιγμής το τηρώ : Παραγγέλνω όποια ποσότητα θα έτρωγα σπίτι. Ένα πιάτο σαλάτα, ένα ορεκτικό κι ένα κυρίως. Τα υπόλοιπα πιάτα μπορούμε να τα δοκιμάσουμε την επόμενη φορά. Αφού σε (πολύ) λίγες μέρες πάλι έξω θα είμαστε και (πάλι)θα τρώμε.

roadartist είπε...

Συμφωνώ με τον Παράξενο Ελκυστή! Ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία..τρώνε..σαν να φοβούνται μήπως κάποιος τους αρπάξει το φαγητό..Λες να είναι κατάλοιπο της κατοχής?? :)
Καλή χρονιά Λωτοφάγε!

Locus Publicus είπε...

Κάνω την αυτοκριτική μου - Ενας τεράστιος μπουφές φαγητού τα Χριστούγεννα, και γύρω στα 12 κρασιά. Φάγαμε το 70%, το άλλο πέταμα. Μοιράσαμε 30 δώρα σε 9 παιδιά. Οι μεγάλοι που ασχολούνται μόνον με "χρήσιμα" δώρα, πήραμε φωτογραφικές μηχανές, ρούχα και βιβλία και cd. Οι απόντες της γιορτής είχαν ταξιδέψει με μεγαλύτερα έξοδα σε άλλες πόλεις.
Εκανα μιά μικρή στατιστική μεταξύ φίλων. Οποιος χάλασε κάτω απο 1,000 δολλάρια ήταν τυχερός.

Δεν είμαι καταναλωτικός, αλλά τα Χριστούγεννα κάτι γίνεται και με φέρνει πάντα ανάποδα.

Καλή Χρονιά λωτοφάγε!

Λωτοφάγος είπε...

Έστω και λιγάκι, σας έκανα να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε πάνω στην καταναλωτική φρενίτιδα. Καλό αυτό.

@ Προσωπικά, σκέφτομαι του χρόνου να μείνω σπίτι μου με λίγα πράγματα και τους ανθρώπους που αγαπώ, Vassia! Εδώ και χρόνια άλλωστε, έχουμε πάψει να γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη, κρίνοντας ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης σήμερα!

@ vasike metoxe, είσαι τυχερός γιατί στην πόλη σου μπορείς να αδυνατίσεις περπατώντας ή τρέχοντας στην παραλία, στην οποία έχεις και εύκολη πρόσβαση! Τι να πούμε κι εμείς οι χαμουτζήδες; Μόνο το Πεδίο του Άρεως έχουμε, κι αυτό πολεμάει να μας το φάει ο Κυριακού!

@ Και για μερικούς είναι η τελευταία τους φορά, Παράξενε ελκυστή. Δυστυχώς!

@ Θυμάμαι κάποιο Πάσχα σε ένα ξενοδοχείο της Πάτρας, roadartist, μια ομάδα υπερήλικες να πέφτουν πάνω στο μπουφέ με τα λουκάνικα και τα σαλάμια σαν γύπες! Αλλά και τα παιδιά τους τα ίδια κάνουν.

@ locuspublicus, σιχαίνομαι τον πονοκέφαλο της επιλογής δώρων για ανθρώπους που αγαπώ μεν, αλλά δεν έχουν ανάγκη από τίποτε διότι τα έχουν όλα! Φέτος χάρισα μόνο βιβλία και μου δώρισαν επίσης βιβλία.

Μετεωρίτης είπε...

ΛΩΤΟΦΑΓΕ,
καλή χρονιά!!!!

Μην ανησυχείς, εδώ δεν μιλάμε για μεθεόρτια μελαγχολία!!
Μιλάμε για απτά και συγκεκριμένα γεγονότα που όλοι τα ξέρουμε, απλά...

Να έχεις μία ακλή χρονιά!
Δημιουργική, με υγεία βέβαια πάνω απ' όλα και είθε να ξημερώσει μία καλύτερη μέρα (γεια σου Σκάρλετ Ο' Χάρα!!)

Λωτοφάγος είπε...

Καλή χρονιά, Μετεωρίτη, αύριο είναι σίγουρα μια άλλη μέρα. Ελπίζω χωρίς ροζ αηδίες που αφήνουν να περάσουν απαρατήρητα γεγονότα όπως η δολοφονία της Μπούτο!

Ανώνυμος είπε...

Αλίμονο σε μας τους υπόλοιπους λωτοφάγε,που ό,τι τρώμε,το θυμόμαστε και την επόμενη μέρα και μας βασανίζουν οι τύψεις.
Εσύ με την κατανάλωση των λωτών και ολόκληρο αρνί να φας,που να το θυμάσαι...
Την καλησπέρα μου,και αν δεν σου ευχήθηκα για τη νέα χρονιά,το κάνω τώρα ευχόμενος τα καλύτερα.

Λωτοφάγος είπε...

Χα! Χα! Ακριβώς όπως τα λες, φίλε Synea. Ό,τι δεν γράφω δεν το θυμάμαι. Ευχαριστώ για τις ευχές και σου εύχομαι υγεία και πολλές ιδέες για τη νέα χρονιά.

Univers είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τα περί καταναλωτισμού και κρεοφαγίας - οινοποσίας μέχρι σκασμού. Προσωπικά, πολύ σπάνια εκτρέπομαι.

Πάντως, όσον αφορά τα οικολογικά, αν και δεν αμφιβάλλω ότι 6 δις ανθρώπων (μεταξύ των οποίων μερικές 110άδες υπερ-ευημερούντων) επιβαρύνουν το περιβάλλον, έχει γίνει συνήθεια σήμερα όλοι να μιλούν ως ειδικοί περί τα περιβαλλοντικά. Αναπτύσσεται και μια αντανακλαστική ενοχή για ο,τιδήποτε ευχάριστο. Μέχρι και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του να είσαι εργένης ή χωρισμένος ακούσαμε!!! (δύο νοικοκυριά επιβαρύνουν περισσότερο από ένα, λέει...).

Βρέχει, φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει ξηρασία, ξανά αυτό. Χιονίζει; Ο συνήθης ύποπτος. Φυσάει, ομοίως. Κινδυνεύει να καταντήσει τυρρανική η συνεχής επίκληση των περιβαλλοντικών συνεπειών για ο,τιδήποτε. Και υπάρχει και μια καταστροφολογία. Όλα ήταν καύτερα παλαιότερα. Ακριβαίνουν τα τρόφιμα; Καταστρεφόμαστε. Φτηναίνουν; Καταστρέφεται ο Τρίτος Κόσμος. Δες και μια άλλη άποψη εδώ.

gaidara είπε...

Καλή χρονιά κι από μένα :)

Πράγματι αυτή είναι η πραγματικότητα... ένας φαύλος κύκλος... έχω καταλήξει σε ένα θλιβερό συμπέρασμα με τα χρόνια... εμείς οι έλληνες αν δεν τρώμε, δεν πίνουμε ή δεν καπνίζουμε καταχρηστικά δεν μπορούμε να περάσουμε καλά... ίσως φταίει όλο αυτό που έχουμε γύρω μας, όλο αυτό το χάλι στο οποίο έχουμε περιέλθει... μόνο που αυτή η αντιμετώπιση της πραγματικότητας είναι στην ουσία μια ασυνείδητη μεμψιμοιρία... εμείς την δημιουργούμε εμείς την υποφέρουμε... δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη και ναι εγώ και αυτές τις γιορτές δεν ένιωσα τίποτα που να με χαροποιήσει... απολύτως τίποτα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δύο νοικοκυριά επιβαρύνουν μόνο την τσέπη των ιδιοκτητών τους, φοβάμαι, univers! Το κάψαμε κι αυτό το θέμα; Θα έχουμε σε λίγο φαινόμενα κατάθλιψης λόγω κλιματικών αλλαγών; Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε χτες το πρωί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή στον Σκάι για το θέμα. Ξαναγυρίζουμε, λες, στις πρώτες δεκαετίες του ΚΚΕ, όπου κάθε αριστερός που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να είναι μουτρωμένος και να απέχει από τις χαρές της ζωής επειδή ήταν αγωνιστής; Τι θλίψη!

@ Καλώς ήρθες και Καλή χρονιά, gaidara. Δεν με χαροποιεί τίποτε ψυχαναγκαστικό: στολισμένα από τα τέλη Οκτωβρίου, χαζοχαρούμενες εκπομπές, να με ρωτάνε πού θα πάω τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά και ψώνια, ψώνια, ψώνια... Με το ζόρι παντρειά γίνεται;

squarelogic είπε...

επισυνάπτω κατι που ισως δεν εχουμε κατανοήσει απο ενα επιστημονικο newsletter:
αφορά την παράλογη αυξηση του μεγεθους των μερίδων,που ευθυνεται για την 'επιδημία" παχυσαρκίας στην Δυση

2008 is the year to make healthy changes. It promises to be the year that health professionals join forces to address lifestyle choices, dietary intake, portion distortion, the type 2 diabetes epidemic, and other diet-related degenerative diseases.

Caucus for Change - Back to the Future

FACT: 20 years ago a standard cup of coffee was 8 ounces and had 45 calories. Today’s 16 ounce cup of fancy coffee has 350 calories.

You need to walk approximately one hour and 20 minutes to burn off the extra 305 calories in the fancy coffee.

FACT: 20 years ago a bagel was 3 inches in diameter and had 140 calories. Today’s average six inch bagel contains 350 calories.

You need to rake leaves for an extra 50 minutes to burn off the extra 210 bagel calories.

FACT: 20 years ago a blueberry muffin was 1.5 ounces and had 210 calories. Today’s 5 ounce blueberry muffin has 500 calories.

You need to vacuum 1 hour and 30 minutes to burn off the extra 310 blueberry muffin calories.

FACT: 20 years ago, two average slices of pepperoni pizza had 500 calories. Today, 2 average slices of pizza total 850 calories.

You need to walk and carry your own golf clubs for 1 hour to burn the extra 350 pizza calories.

FACT: 20 years ago a 1 and ½ cup chicken Caesar salad had 390 calories. Today, a 3 cup chicken Caesar salad had 790 calories.

You need to walk your dog for 1 hour and 20 minutes to walk off the extra 400 calories.

FACT: 20 years ago the average chicken stir fry serving contained 435 calories. Today’s average serving contains 865 calories.

You need to do aerobic dance for 1 hour and 5 minutes to burn the extra 430 calories.

FACT: 20 years ago a box of movie popcorn had 270 calories. Today’s popular tub of popcorn has 630 calories.

You need to do water aerobics for 1 hour and 15 minutes to burn the extra 360 calories.

FACT: 20 years ago a slice of cheesecake was 260 calories. Today, the average serving of cheesecake has 640 calories.

You need to play tennis for 55 minutes to burn off the extra 380 calories.

FACT: As you can see, there are not enough hours in the day for the working populous to burn off the destructive excess calories in today's distorted food portions

Λωτοφάγος είπε...

@ squarelogic: Χριστέ μου! Γιατί το κάνουν; Για να τους κρατούν καθηλωμένους; Βυθισμένους στο πάχος τους;