Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Η μικρή ιστορία της σάτιρας και ο Λάκης

Η σάτιρα δεν ευδοκιμεί στις δικτατορίες. Χρειάζεται δημοκρατία για να ανθίσει. Γι’αυτό και από τα πρώτα κιόλας χρόνια της Μεταπολίτευσης , ο Χάρυ Κλυν αγαπήθηκε πολύ. Όλοι ήξεραν τα σατιρικά του τραγούδια, και κάποιες ατάκες από τις παραστάσεις και τους δίσκους του επιβιώνουν ακόμα -όπως τα απαξιωτικά «δεν μας χέζεις, ρε Νταλάρα;» και «κουλτούρα να φύγουμε».

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε το «Ποντίκι», μια εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα που είχε ως πρότυπο τη γαλλική «Αλυσοδεμένο παπί». Γρήγορα έγινε δημοφιλέστατη μεταξύ των φοιτητών και των πιο μορφωμένων στρωμάτων, διότι περιείχε ντοκουμέντα, σχόλια και ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα πολιτικών προσώπων που συνοδεύονταν από ευφάνταστες λεζάντες. Την εποχή που μεθούσαμε με το «αθάνατο κρασί» του… ’81 και της «Αλλαγής» [που δεν έγινε] , το «Ποντίκι» βγήκε, παραμονές εκλογών, με εξώφυλλο-αγγελτήριο κηδείας: «Την λατρευτή μας Δεξιά κηδεύουμε»! Όταν ο καπετάν Ανδρέας με τα παλικάρια του σχημάτισαν κυβέρνηση, η εφημερίδα αναρωτήθηκε με αυτοσαρκασμό: «Και τώρα, ποιους θα βρίζουμε;»

Τα χρόνια πέρασαν, οι αυταπάτες διαλύθηκαν, αλλά, καθώς ο λαός έδινε συνεχώς παράταση στο ΠΑΣΟΚ, το «Ποντίκι» έχασε μεγάλο μέρος του αναγνωστικού του κοινού. Όχι πως σε αυτά τα 26 χρόνια δεν είχε υλικό για σάτιρα, απλώς οι Έλληνες βολεύτηκαν λίγο ως πολύ και δεν έκριναν τα κακώς κείμενα, διότι πάντα ήλπιζαν να πιάσουν την καλή ή να «τρουπώσουν» και να φάνε λίγο μέλι.

Ο Χάρυ Κλυν έπαιξε λίγο ακόμα στη δεκαετία του ’80 σατιρίζοντας τα φεστιβάλ των δήμων και τον Σαρτζετάκη («έθνος ανάδελφον»). Μετά γέρασε και παροπλίστηκε. Δεν κατάφερε να εμπνευστεί από τις κοσμογονικές αλλαγές της επόμενης δεκαετίας ούτε να εκσυγχρονίσει τα σατιρικά του εργαλεία.

Η Μαλβίνα ακολούθησε τη δική της μοναχική πορεία, αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς, που θίγονταν από την αιχμηρή σάτιρα και την αθυροστομία της. Γοητευτική και σαρκαστική, με μια ακαθόριστη θλίψη στις άκρες του λαμπερού χαμόγελου, δεν είχε τίποτε κοινό με τους υπόλοιπους. Έκρυβε την ευαισθησία της κάτω από ένα σνομπ προσωπείο. Δυστυχώς, τη χάσαμε πρόωρα.

Ένας άλλος σατιρικός καλλιτέχνης, που όμως δεν έκανε εκπομπή στην τηλεόραση, ήταν ο Τζίμης Πανούσης. Και η δική του αθυροστομία, όπως και κάποιες εμμονές, ενοχλούν πολλούς -κάτι που σίγουρα διασκεδάζει τον ίδιο!

Κάπου εκεί, ο Λάκης Λαζόπουλος δημιουργεί τους «Δέκα μικρούς Μήτσους», που σατίριζαν τη νέα κοινωνική διαστρωμάτωση. Κάποιοι από τους χαρακτήρες «έμπαζαν» και αποσύρθηκαν γρήγορα, κάποιοι άλλοι όμως ήταν αληθινά εξαιρετικοί, όπως η μικροαστή μαμά Μήτση που πρέπει να συμφιλιωθεί με την ομοφυλοφιλία του γιου της, η ράθυμη και κοκορόμυαλη Μισέλ, ο αμόρφωτος φλώρος Τζίμης, με το περιορισμένο λεξιλόγιο, που διάγει βίον πολυτελή εις βάρος του πατέρα του χωρίς να δουλεύει, ο νεόπλουτος επαρχιώτης ξάδελφός του που ονειρεύεται τη «βυσσινή θύελλα» πρωταθλήτρια Ελλάδας , ο «υπαλληλάκος» με την άσκηση θάρρους κι οι ανεπανάληπτοι Σαλονικιοί Παοκτσήδες. Κάποια στιγμή, ο Λαζόπουλος θα μας συστήσει έναν «γύφτο» που εκφωνώντας το δελτίο ειδήσεων σατιρίζει ό,τι τον ενοχλεί. Λίγο αργότερα, η εκπομπή κλείνει τον κύκλο της.

Πολιτική σάτιρα αλλά με μπόλικο χαβαλέ έκαναν εκείνη την περίοδο οι «ΑΜΑΝ» ( δημοφιλείς κυρίως στους πολύ νέους), αλλά και ο Γιώργος Μητσικώστας. Κάποιες στιγμές άγγιξαν πολύ καλά ποσοστά τηλεθέασης.

Και ξαφνικά, πριν από 3 χρόνια ξεκινά το «Αλ Τσαντίρι», τελευταίο μιας σειράς καθημερινών ή εβδομαδιαίων εκπομπών που φιλοδοξούσαν να σχολιάζουν την επικαιρότητα, αλλά αποσύρονταν άδοξα. Πρωταγωνιστής ο «γύφτος» των «Μήτσων», που αυτονομείται και σατιρίζει τα πάντα. Η AGB αγνοεί τον Λαζόπουλο για δύο ολόκληρα χρόνια. Ελάχιστοι παραδέχονταν ότι τον έβλεπαν. Ήταν η εποχή της ευδαιμονίας που ακολούθησε τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς, και οι άνθρωποι δεν ένιωθαν ακόμα πως απειλούνταν τα κεκτημένα τους, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα από την υπόλοιπη Ευρώπη!

Το επόμενο βήμα ήταν να υπάρχει ζωντανό ακροατήριο στο στούντιο, κάτι που φάνηκε να εμπνέει τον καλλιτέχνη. Οργιάζει πλέον σκαρφαλωμένος στο ντάτσουν και επιτίθεται σε όλους! Τότε αρχίζουν και οι πρώτες μηνύσεις. Τα μηχανάκια όμως εξακολουθούν να του δίνουν χαμηλά ποσοστά. Ώσπου, εκεί γύρω στα τέλη της άνοιξης, γίνεται το «μπαμ» και η δημοτικότητά του απογειώνεται, για να ξεπεράσει το 60% αυτό το φθινόπωρο.

Τι συνέβη; Τα ποσοστά υπήρχαν αλλά κρύβονταν; Δεν νομίζω. Ποτέ στο παρελθόν τόσοι πολλοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα δεν επαναλάμβαναν γελώντας τις ατάκες του! Αν πριν από ένα μόλις χρόνο έλεγες στην παρέα σου «όχι την Τρίτη, ρε παιδιά, έχει Λαζόπουλο!», θα σε κορόιδευαν. Σήμερα όλοι το λένε χωρίς ενοχές!

Πετυχαίνει κέντρο; Κάποιες φορές ναι, κάποιες όχι. Όταν π.χ. ασχολείται με τα «τηλεκαημένα», ενθουσιάζει τους ανθρώπους που παρακολουθούν αυτού του είδους τις εκπομπές. Σχιζοφρένεια; Μάλλον όχι, αφού, όπως ακούω, τα πρωινάδικα, ελλείψει ύλης, αναμεταδίδουν όλη την εβδομάδα επιλεγμένα αποσπάσματα από την εκπομπή του -που αφορούν μόνο τους δικούς τους εκλεκτούς- συνηθίζοντας το κοινό τους στην αυτομαστίγωση ("και πονάω και μ' αρέσει", δηλαδή)! Στις επιλογές τους δεν περιλαμβάνονται βέβαια οι αληθινά επιτυχημένες στιγμές του, όταν σατιρίζει πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ή όταν δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους που ρωτούν με τόλμη και απαντούν χωρίς υπεκφυγές.

Νομίζω ότι απλώς οι κοινωνικές συνθήκες είναι ώριμες για να δεχτούν το Αλ Τσαντίρι: επιθέσεις εναντίον κατακτήσεων που θεωρούνταν δεδομένες, καταστροφή του περιβάλλοντος, λεηλασία του φυσικού πλούτου, απουσία αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβέρνηση χαλαρότητας που υπακούει πειθήνια σε ξένα κελεύσματα αλλά δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που της προσφέρονται για το δημόσιο συμφέρον, κατάρρευση της όποιας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ανεργία και φτώχεια.

Με τα σχόλια και τα στιγμιότυπα της αληθινής ζωής που απομονώνει, ο Λαζόπουλος μιλάει στην ψυχή του φοιτητή, της κομμώτριας, του συνταξιούχου, της ταμία στο σούπερ μάρκετ, του υπαλλήλου με το μεταπτυχιακό, της εργαζόμενης μητέρας, του εκπαιδευτικού, αλλά και του εμπόρου στη λαϊκή. Μιλάει τη γλώσσα μας και όχι την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων.

Εν ολίγοις, μέχρις ότου αρθρώσουν κάποιο αντίλογο οι "διανοούμενοί μας" ή υπάρξουν αληθινές προτάσεις από την αντιπολίτευση, ο Λαζόπουλος ΕΙΝΑΙ η αντιπολίτευση!

17 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή σου μέρα!
Πολύ "εύστοχο" το κείμενο σου...και η αναδρομή και οι επισημάνσεις σου..ακριβώς!

vassper είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Η σάτυρα είναι σημάδι της δημοκρατικής λειτουργίας μιάς κοινωνίας. Και οι σατυρικοί καλλιτέχνες (όπως μου έγραψες εσύ παλαιότερα για τον Λαζόπουλο)αφυπνίζουν την συνείδηση που χάσαμε.Και λειτουργούν σαν αντιπολίτευση όταν όλα παρακμάζουν, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του σύγχρονου πολιτικού λόγου.

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα, :-)
Συμφωνώ με τα όσα γράφεις, και πιστεύω ότι αυτό που κάνει, το κάνει καλά.
Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε μαζί του σε όλα.
Η Μαλβίνα, που έφυγε νωρίς, ήταν επίσης πολύ αθυρόστομη αλλά και έβρισκε στόχο συχνά, με τα λεγόμενά της.

Locus Publicus είπε...

Καλησπέρα :)

Oμορφη η αναδρομή σου λωτοφάγε, στην ιστορία της σάτιρας της νεότερης Ελλάδας. Με πήγες τόσο πίσω.

Θυμάμαι και εγώ το ΠΟΝΤΙΚΙ όταν πρωτοβγήκε!! Χαμός. Και τον Χάρυ Κλύνν με τις κοσμοσυρροές του. Hταν διψασμένος ο κόσμος τότε για γέλιο, για ξεφάντωμα. Ηταν τα χρόνια που η Ελλάδα μεταμορφωνόταν σε μια ανοιχτή και ελεύθερη χώρα.

Σωστη η παρατήρηση πως ο Χάρυ δεν μπόρεσε να προχωρήσει, τον έκοψε η εποχή, ο χρόνος. Αλλά ήταν ο πρώτος. Ο δάσκαλος. Ωραίος και ο Λαζόπουλος, ταλαντούχος. Η εποχή βέβαια σήμερα έχει και πολύ "υλικό"!

Τον Πανούση τον θεωρώ υβριστή και κράχτη εκ του ασφαλούς. Σάτιρα δεν κάνει. Οι σάτιροι παίρνουν θέση, ρισκάρουν. Αισχρός, αμόρφωτος και ατάλαντος.

Σίγουρα πάντως το μέτρο της σάτιρας δείχνει και την ελευθερία που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια η ελλάδα είναι μια αξιοθαύμαστα ελεύθερη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή αναδρομή λωτοφάγε,ότι πρέπει για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.
Το ότι δεν είχε υψηλά ποσοστά τηλεθέσης στην αρχή,ήταν γεγονός και ας κατηγορούσε ο ίδιος την AGB για σαμποτάρισμα της εκπομπής του. Οι κατηγορίες μάλιστα που εκτόξευε κατα της εταιρίας σε κάθε του εκπομπή,του μείωναν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά τηλεθέασης.
Τελικά όταν κάτι πουλάει φαίνεται και δεν χρειάζεται να το πει καμιά εταιρία δημοσκοπήσεων.
Και κλείνοντας,μήπως ξέρεις τι έγινε ο Μιτσικώστας;Γιατί σταμάτησε ενώ ήταν τόσο καλός σ' αυτό που έκανε;

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Συζητούσα τις τελευταίες εβδομάδες με διάφορους ανθρώπους (έξω από το δικό μου θερμοκήπιο), οι οποίοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για τον "Λάκη" και απόρησα πώς ξαφνικά τον ανακάλυψαν.

Όταν θέτεις ερωτήσεις, ψάχνεις για απαντήσεις. Ανέτρεξα, λοιπόν, στις αναμνήσεις μου, ΣΠΙΘΑ, για να τις αναλύσω και να βρω το γιατί.

Ευελπιστώ ότι κάτι καλό επωάζεται, VASSPER. Νομίζω ότι πλέον πιάσαμε πάτο και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε! Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαδίζουμε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!

VASSIA, ασφαλώς και δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Πώς θα μπορούσαμε, αλλωστε; Συμφωνούμε στα βασικά: ότι πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να γίνει "επανίδρυση λαού", όπως λέει κι ο Λαζόπουλος. Το Σάββατο θα είμαι στο Σύνταγμα, στη διαδήλωση!

LOCUSPUBLICUS, δεν καλοθυμάμαι την πρώτη περίοδο του Χάρυ Κλυν, αλλά έχω ακόμα το δίσκο του "Έθνος ανάδελφον", που είναι προφητικός για το φαινόμενο του νεοπλουτισμού και της γενικευμένης διαφθοράς. Συμφωνώ για τον Πανούση, αν και για κάποιους μήνες στα νιάτα μας υπήρξαμε συνάδελφοι και έδειχνε καλό παιδί. Ναι, ευτυχώς έχουμε και κάτι ανεκτίμητο: την ελευθερία!

SYNEAS, ο Μητσικώστας έκανε μεγάλο λάθος προσκαλώντας στην εκπομπή του διάφορους πολιτικούς και κυρίως TV περσόνες. Αυτοακυρώθηκε! Απ'ό,τι θυμάμαι, είχε πατώσει στα νούμερα. Φαντάζομαι ότι όλοι, όπως κι εγώ, θέλαμε αμιγή σάτιρα κι όχι ξενέρωτες συζητήσεις με κάποιους που προσπαθούσαν να μας πείσουν για το χιούμορ τους!

vasikos metoxos είπε...

Από τη λίστα σου ξέφυγαν τα "κακά παιδιά" Λάλας - Ταγματάρχης. Πρωτοπόρα εκπομπή έκαναν στον σκάι τότε λωτοφάγε μου.
Ο Λάκης τώρα, είναι όντως φαινόμενο. Με μία εκπομπή με καθαρό αριστερό λόγο και ριζοσπαστική θέση έχει αυτή την τηλεθέαση. Να σου πω όμως την αλήθεια με εκνευρίζει που ασχολείται τόσο με τους διάφορους "παλαβούς" (Ρούλα, Λουκά, Εθνικός Σταρ, βαρεμένοι του ζετεμ κλπ). Έχει τζάμπα υλικό από τη χαβούζα της τηλεόρασης και το ίντερνετ. Με μηδέν κόστος κάνει 63% . Τι να πεις. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να δώσει περισσότερα και τα περιμένω. Σε επίπεδο πολιτικής προσέγγισης πιστεύω ότι είναι το καλλίτερο που υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς να είμαι ειδικός βεβαίως.

Βάσσια είπε...

vasike, καλά που τους θυμήθηκες.
Ραδιόφωνο σε μεγάλες στιγμές.
Με κάποιες εκπομπές, που πραγματικά είναι ανεπανάληπτες.

Μετεωρίτης είπε...

Πολύ ωραίο post.
οι 10 μικροί μήτσοι ήταν για μένα το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ!!
Ήταν και φίλος-καθηγητής ο Λάκης και πολύ-πολύ αγαπημένος μου!
Στναχωρήθηκα λίγο που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον δεις από κάτω με ή χωρίς μουστάκι, αλλά ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ Ο ΑΤΙΜΟΣ ! !

Καλημέρα!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παράξενος Ελκυστής είπε...

Άργησα να διαβάσω το ποστ σου Λωτοφάγε. Το Σάββατο ήμουν κι εγώ στη διαδήλωση (οκ, απλά πέρασα). Ειμαι από αυτούς που πιστεύουν πως οι αγώνες δίνονται κυρίως στους δρόμους, μόνο που οι διαδηλώσεις τελικά δεν αρκούν. Χρειάζεται πίεση από πολλές πλευρές και κυρίως από τους διανόούμενους και τους καλλιτέχνες. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει κι ο "Λάκης". (Μα καλά είναι δυνατόν;Ο ταξιτζής που με πήγαινε στην Τσανακλίδου,Τρίτη βράδυ, ένα παιδί 25 χρονών, είχε εγκαταστήσει οθόνιτσα "για να βλέπει, λέει, Λάκη";!)
Μόνο που είναι τόσο βαθιά μέσα στο σύστημα που δεν με πείθει για τις αγνές προθέσεις του. Μ' άλλα λόγια μήπως το παίζει οργισμένο νιάτο αντί να είναι; Πάντως έστω κι έτσι είναι η μόνη φωνή της λογικής που ακούγεται στην εντελώς αυτο- απαξιωμένη ελληνική τηλεόραση.

Λωτοφάγος είπε...

Έμεινα όλο το Σ/Κ χωρίς διαδίκτυο και κατάλαβα τι σημαίνει στεγνή αποτοξίνωση! Αστειεύομαι, βέβαια, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω πολλές εφημερίδες, να λύσω απορίες και να ξεσκαρτάρω! Ο ΟΤΕ ήθελε να κάνω reset στο modem, αλλά αντιστάθηκα και ορθώς: τελικά, η βλάβη ήταν δική του κι όχι δική μου!

@ Βασικέ, δεν τους παρακολουθούσα τότε, λόγω έλλειψης χρόνου. Εξάλλου, τι σόι λωτοφάγος θα ήμουν αν τους θυμόμουν όλους; Έγραψα κυρίως για τηλεόραση. Κι εγώ εκνευρίζομαι που τρώει τόσο χρόνο με άθλια θέματα, αλλά δυστυχώς μιλάμε πλέον για μονοπώλιο!

@ Μετεωρίτη, μέχρι κι ο ίδιος είπε ότι βαρέθηκε να βλέπει τον εαυτό του παντού και πως θα κάνει πορεία διαμαρτυρίας μόνος του! Ως λαός, διακρινόμαστε για τις υπερβολές μας. Μην παραξενευτείς αν κάποια στιγμή δεις να απαξιώνεται και να βάλλεται από παντού! Έχω ξαναγράψει γι'αυτό (βλ. ανάρτηση 14.9.07).

@ Παράξενε ελκυστή, έχεις απόλυτο δίκιο. Βιώνω μια επώδυνη ψυχική κατάσταση: μια ζωή μειονότητα, βλέπω τη συντριπτική πλειονότητα να τον αποθεώνει και,αντιδρώντας με το υποσυνείδητο, θέλω να πάψω να τον βλέπω, αλλά δεν μπορώ! Δεν είναι δυνατόν να τον λατρεύουν όλοι εκείνοι που παρακολουθούν ανελλιπώς και τα πρωινάδικα και τα νούμερα της Πάνια! Σχιζοφρένεια!

Μετεωρίτης είπε...

Εχεις δίκιο!!
Πάω να διαβάσω τι είχες γράψει και θα επανέρθω.

Εγινε μαϊντανός πάντως ο Λάκης, λυπάμαι που το λέω...

Unknown είπε...

ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ;
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΠΕΡΙΞ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΥ ΕΓΩΪΣΜΟΥ!
ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ!'
ΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ!
ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΜΑΖΥ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΣΑΤΙΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ...(ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..).
ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΙΟΣΤΗ.
ΕΝΩ Η ΜΑΛΒΙΝΑ ΣΑΤΙΡΙΖΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΪΚΙΖΕΙ.
ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ (ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ) ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΥΓΙΑ, ΚΑΡΒΕΛΑ ΚΛΠ). ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΤΕ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΑΔΙΚΩ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ "ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ" ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μ.Μ.Ε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Όποιος θέλει να τσιμπήσει ποσοστά, τον καλεί, μετεωρίτη, κι αυτός πάει. Όπως θα έλεγε κι ο "Τραμπάκουλας" του Χάρυ Κλυν, "με κάλεσαν να πάω και πήγα. Εσύ δεν θα πήγαινες, ρε χαμένε;"

@ Δεν θέλω να το παίξω ψυχολόγος, κύριε βαρδακα, αλλά ο Λαζόπουλος μου φαίνεται νευρωτικό άτομο που επιζητά μόνιμα αποδοχή από τους πολλούς. Έχει μεθύσει με αυτό που του συμβαίνει, και δεν ξέρω κανέναν που δεν θα πάθαινε το ίδιο!
Δημόσιο αγαθό οι συχνότητες; Το είχαμε ξεχάσει! Τι ακριβώς εννοείτε με τη φράση "πληρωμένα συμβόλαια"; Να χρησιμοποιήσει την εκπομπή για να καταστρέψει ή να αποθεώσει κάποιον; Ναι, έχει πλέον αυτή τη δύναμη, αλλά νομίζω ότι έχει και ήθος. Δεν ξεχνώ την στήριξη που έδωσε και στους γονείς που έχασαν τα παιδίά τους στα Τέμπη και στον φοιτητή με τη ζαρντινιέρα και στον φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια, σε εποχές που δεν ήταν ακόμα "φαινόμενο"! Προσωπικά τον αγαπώ και του συγχωρώ τα ελαττώματά του διότι ουδείς... άσφαλτος!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

...όμως, αληθινός...είναι.

roadartist είπε...

Το περιστατικό με την υποστήριξη του στους γονείς που έχασαν τα παιδιίά τους στα Τέμπη πραγματικά μου είχε κάνει εντυπωση κ εμενα. Απο τότε αρχισα να τον παρακολουθώ. Και δεν το έκανε για 'δημοσιοτητα'. Ετσι τουλαχιστον το εισέπραξα.