Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Νόμος που σας χρειάζεται!

Ψάχνω να βρω την είσοδο της υπόγειας διάβασης πίσω από βουνά σκουπιδιών. Στο Νέο Ηράκλειο οι υπάλληλοι καθαριότητας απεργούν για 20ή μέρα, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και έξι (!) μήνες. Εκείνο που με εντυπωσιάζει σε κάθε τέτοια απεργία είναι ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες, οι δημότες στοιβάζουν στα πεζοδρόμια απίθανα πράγματα, τα οποία δεν βλέπεις τον υπόλοιπο καιρό. Λες και το κάνουν επίτηδες για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των πεζών! Εκτός από τα συνήθη στρώματα, έπιπλα και ρούχα, είδα και μια θήκη βιολιού!

Κατεβαίνω τα σκαλιά, ενώ πίσω μου ακούω μια αντρική φωνή να λέει θυμωμένα: «Τι κατάσταση είναι αυτή; Πόσες μέρες θα απεργούν; Δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας να τα μαζέψει; Πνιγήκαμε στα σκουπίδια»! «Βρομάει όλη η πόλη!», συμφωνεί μια άλλη αντρική φωνή. «Μερικοί κλάδοι δεν μπορούν, ρε παιδί μου, να απεργούν! Οι γιατροί, οι σκουπιδιάρηδες… Πώς το λένε; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ! Θα έπρεπε να απαγορεύεται με νόμο», συνεχίζει ο πρώτος. Δεν επεμβαίνω ούτε γυρίζω να τους κοιτάξω. Ούτως ή άλλως ακολουθούμε την ίδια διαδρομή. Περιμένω να δω τι άλλο θα πουν.
Και τότε, ο πρώτος ρωτάει τον δεύτερο: «Τι εργασίες κάνεις σπίτι σου;», κι εκείνος απαντάει: «Μεγαλώνω το σαλόνι και καθαρίζω το υπόγειο». «Μεγαλώνεις το σαλόνι σε βάρος του μπαλκονιού;» «Ναι, φτιάχνω ένα play room(!) για τα παιδιά και το υπόγειο θα το κάνω σαν κελάρι». Τη στιγμή που αποχαιρετίστηκαν, γύρισα να τους δω: εύσωμοι πενηντάρηδες, με χοντρούς λαιμούς, ακριβά μπουφάν και χαμόγελο αυταρέσκειας. Τυπικό δείγμα του είδους pasokus, που «χτίζει την Ελλάδα του αύριο»!

10 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Για το πως κτίζεται η Ελλάδα....
Τώρα θυμήθηκα που παλιά, στα μέρη μας στην Αττική, οι προ-προ παππούδες μας πέταγαν μία πέτρα στη γη κι εκεί που σταματούσε ήταν και τα όρια του "κτήματος".
Καλό;
Εμ τι νομίζατε- "νομή και κατοχή" παιδιά.
:-)

vasikos metoxos είπε...

Δεν σε σταματάει τίποτα λοιπόν!! Κάθε έλληνας κρύβει μέσα του έναν εν δυνάμει εργολάβο αγαπητέ. Στα 50 βεβαίως δεν καταλαβαίνει τίποτα...

Locus Publicus είπε...

Aγαπητέ λωτοφάγε,
Ο ιδιότυπος ελληνικός σοσιαλισμός θεωρεί την απόλυση ανήθικη, και τη μη πληρωμή υπηρεσιών νόμιμη. Ενίσταμαι. Στις ΗΠΑ (οχι βέβαια πως εδώ τα πράγματα είναι τέλεια), είναι εντελώς παράνομο να αφήσεις εργάτη απλήρωτο. Αν δεν έχεις να τον πληρώσεις, απόλυσέ τον. Αλλά αν έχει δουλέψει, υποχρεούσε να τον πληρώσεις.

Management again..

Λωτοφάγος είπε...

Έτσι ακριβώς, Vassia. Όποιος πρόλαβε, κατοχύρωσε! Δες τι γίνεται στην Πεντέλη με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τη μονή! Ο Ρουσόπουλος πάντως μας διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα γίνει πλήρης αναδάσωση.
Βασικέ Μέτοχε, εμείς τις παρανομίες μας, κι οι άλλοι τα δουλάκια! Δουλεύτε, ρε, έγώ σας πλερώνω! Αν "έκαναν" κάτι κακό οι μετανάστες είναι ακριβώς αυτό: ότι τα σκουπίδια της κοινωνίας απέκτησαν υποτακτικούς σε κάθε τομέα! Κι έμαθαν έτσι. Και άντε να ξεμάθουν!
locuspublicus, welcome back! Σε ευχαριστώ για τη διαφήμιση. Ελπίζω να μην σε απογοητεύσω! Αυτή ακριβώς είναι η υποκρισία της κοινωνίας μας. Πόσες φορές μετάνιωσα που δεν σπούδασα νομικά να τρελάνω κάποιους στις μηνύσεις! Βλέπεις, στην Ελλάδα ο νόμος είναι "ισχυρός για τους αδύναμους και ανίσχυρος για τους δυνατούς', όπως είπε ο Ουμπέρτο Έκο!

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγες γραμμές είπες πολλά.
Στέκομαι στο θέμα των σκουπιδιών και στο ότι όλοι βρίσκουν τις απεργίες των άλλων παράνομες.
Παλιά κι ατέλειωτη ιστορία...
Για να ελαφρύνω όμως λίγο το κλίμα:γιατί ήταν άδεια η θήκη του βιολιού στα σκουπίδια;
Τι έγινε το βιολί;
Να υποθέσουμε ότι το βρήκε κάποιος και το πήρε για καυσόξυλο λόγω της ακρίβειας του πετρελαίου;
Ή μήπως ότι ο βιολιτζής αγόρασε καινούργια θήκη για το παλιό βιολί;

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Καλησπέρα. Μη ξεχνάς τις πισίνες! Δεν υπάρχει σοβαρή μεζονέτα που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει πισίνα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαμαρτυρίας αλλά τα κομματόσκυλα δεν μπορούν να το καταλάβουν. Πριν χρόνια ήμουν στη Πράγα και με σταμάτησαν στο δρόμο κάτι γιατροί να μου πάρουν αίμα(?). Ταυτόχρονα μου έδωσαν κι ένα φυλλάδιο στα αγγλικά. Ήταν η δική τους εκδοχή της απεργίας.
@Syneas: Το βιολί φίλτατε κατά πως φαίνεται το πήρε ο δήμαρχος κι άρχισε να παίζει.

Λωτοφάγος είπε...

Παράξενε ελκυστή, καλώς ήρθες. Κι απ'ό,τι ακούω σκληρό ροκ παίζει (παγκόσμια πρωτοτυπία), γιατί η απεργία συνεχίζεται! Πισίνα δεν χωρούσε στο μπαλκόνι. Ίσως την φτιάξει στο υπόγειο! Πολυμήχανα τα κομματόσκυλα!

Syneas, ο ελκυστής σού έλυσε την απορία, αν και πιστεύω ότι άνθρωποι απλήρωτοι έξι μήνες ίσως χρειάζονται το βιολί για να μαζέψουν κανα φράγκο στην πλατεία του Σταθμού!

vassper είπε...

Οταν διάβασα, το πραγματικά εύστοχο σχόλιο σου, το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν μήπως είμαι και εγώ ένας από αυτούς που "χτίζουν την Ελλάδα του αύριο". Η αν κάποιοι άλλοι με βλέπουν σαν τέτοιον. Αφού έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν είμαι, άρχισα να σκέφτομαι ποιά είναι ή σωστή λύση στο πρόβλημα που περιγράφεις. Πώς, δηλαδή μιά κοινωνία,θα μάθει να σκέφτεται σαν σύνολο και όχι σαν μονάδες.Απάντησα δεν βρήκα. Μούρθε, όμως η σκέψη, ότι όσες φορές επιχειρήθηκε αυτό στο παρελθόν, βγήκε σε κακό. Ισως επειδή οι στόχοι αυτών που το επιχείρησαν ήταν άλλοι.Και πάλι δεν βρήκα απάντηση. Συνεχίζω όμως να σκέφτομαι.

Λωτοφάγος είπε...

Vassper, δεν καταλαβαίνω πού αναφέρεσαι. Η Ιστορία αποφαίνεται ότι κάθε φορά που οι Έλληνες ενώθηκαν και σκέφτηκαν συνολικά (Περσικοί, Εθνική Αντίσταση) μεγαλούργησαν! Η μαγιονέζα χαλάει μόλις αφήσουμε ανοιχτή την κερκόπορτα και μπει το ζεστό χρήμα ή τα ξένα συμφέροντα. Υποθέτω ότι εννοείς τον Εμφύλιο, αλλά εκεί αφήσαμε να μπουν και τα δύο πιο πάνω θεριά! Ένθεν και ένθεν.

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

To ti gelio kaname, pana8ema se... Kaname klik sthn etiketa "istories" kai exoume brei api8ano uliko. Na'sai kala!