Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Τι μας ενώνει, τι μας δονεί;


Στις τουαλέτες του ΟΣΕ, η καθαρίστρια –ανατολικοευρωπαϊκής καταγωγής- εξηγεί το πρόβλημά της στον υπομονετικό σεκιουριτά: «Και λες πήγαινε εκεί. Και έδιωξε το μαλάκας! Πολύ μαλάκα!»

Ο αλλοδαπός νεαρός, με ένδυση ραπ αισθητικής, μιλάει πολύ δυνατά στο κινητό του σε μια ακατανόητη και κάπως άγρια γλώσσα. Λόγω απόστασης και ελλιπούς φωτισμού, δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι αφρικανός ή ασιάτης. Κάποια στιγμή προφέρει τη λέξη «μαλάκας»! Μπα, δεν πρέπει να άκουσα καλά. Είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα, η λέξη επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, ενταγμένη αρμονικά στη μητρική γλώσσα του νεαρού.

Μια παρέα εφήβων κάνει χαβαλέ. «Φύγε, ρε μαλάκα!» «Άντε, ρε μαλάκα, όλο μαλακίες κάνεις!» «Εγώ, ρε μαλάκα;» «Εσύ, ρε μαλάκα!» Ο νεαρός με το κινητό περνάει δίπλα τους, συνεχίζοντας να μιλάει στο κινητό του αμέριμνος.

Μήπως, τελικά, μία είναι η λέξη που ενώνει όλες τις τάξεις και όλες τις φυλές σ’αυτή τη χώρα;

8 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Παλαιά και σταθερή αξία. Σ' αυτή τη διαπίστωση στηρίζονται και οι οραματιστές της παλινόρθωσης των "Ε" σαν παγκόσμιας υπερδύναμης. Στη μαλακία τους!!!

Locus Publicus είπε...

Συμφωνώ. Η προσφώνηση έχει πολλαπλά νοήματα. Αντικαθιστά όλα τα επίθετα, συντομεύει την γλωσική περιγραφή και διάλογο. Εχει ενωτική δυναμική.

Μετεωρίτης είπε...

Μα και βέβαια!
Η πιο δημοφιλής λέξη!

Βάσσια είπε...

Είναι η γλώσσα εσπεράντο που λέγαμε;;;
Κοινή για όλους;
:-)

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Ελπίζω αυτό το ποστ να μην το ανέβασες επειδή έγραψα τη λέξη αυτή σε σχόλιο μου; Δεν την έγραψα όλη, έβαλα αποσιωπητικά:))

Roadartist είπε...

ε, ναι.. Αφού την ανέλυσε και ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του.. :)

Λωτοφάγος είπε...

Πολύ χαριτωμένα τα σχόλιά σας!

Vassia, πέρα από τη σημασία της, είναι μια θαυμάσια δομημένη λέξη, χωρίς δύσκολους φθόγγους, τρισύλλαβη, με γράμματα που μπορούν να προφέρουν όλοι οι λαοί και έχει μουσικότητα.

Δεν κάνω πλάκα: αν την προφέρετε αποστασιοποιημένοι, θα καταλάβετε τι εννοώ. Γι'αυτό είναι τόσο δημοφιλής, Μετεωρίτη.

Ναι, ενώνει όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, locuspublicus. Μου έχουν πει ότι ξένοι που έζησαν για λίγο εδώ, θυμούνται αργότερα μόνο κάποιους χαιρετισμούς και φυσικά τη λέξη μαλάκας!

Βασικέ, καθένας με την τρέλα του και καθένας παρηγοριέται με ό,τι μπορεί: άλλοι με Ε, άλλοι με ούφο, άλλοι με ιστορίες συνωμοσίας, άλλοι κυνηγώντας ηγέτες! Εμείς φτιάχνουμε παρέες και ιστολόγια! Εκτός κι αν ξέρεις κάτι πιο σοβαρό γι'αυτούς. Προσωπικά, τους αντιμετωπίζω ως γραφικούς!

παράξενε ελκυστή, είναι όλα στιγμιότυπα από την προχτεσινή μέρα, που με έκαναν να γελάσω όταν τα συνδύασα. Λες και ήταν όλοι συνεννοημένοι! Πράγματι, μου τα θύμισαν τα αποσιωπητικά σου.

roadartist, τώρα τελευταία παίζει κι η λέξη "μακάκας" του Λαζόπουλου, ως πιο πολιτικά ορθή. Λες να τη συμπεριλάβει κι αυτήν ο Μπαμπινιώτης; Παρεμπιπτόντωσς, νόμιζα ότι αυτό το είδος πιθήκων ονομάζονται μακάκοι.

Ανώνυμος είπε...

η κόρη μου οταν ηταν 3,5 , ειδε απο το μπαλκόνι κατι αγόρια ηλικίας 12-15 χρονών και ειπε: Μαμά , κοίτα ο "μαλάκας" περνάει. Τοσο πολύ που άκουγε αυτηντην λέξη απο το στόμα τους οταν περναγαν στο δρόμο, που τους συνδίασε έτσι.
φοβερό??