Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Σινεκριτική και ιστολόγια

Την Παρασκευή παρακολούθησα μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την κινηματογραφική κριτική στα blogs. Την συντόνιζε η Lisa Nesselson, κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό «Variety». Συνομιλητές της, ο αμερικανός Ray Pride, ο βρετανός Ronald Bergan της «Guardian» και οι έλληνες Χ. Μήτσης («Αθηνόραμα»), Γ. Πρωιμάκης και Ηλίας ΦραγκούληςΜad»). Στην πραγματικότητα, η συζήτηση ελάχιστα περιστράφηκε γύρω από τα blogs, δεδομένου ότι οι bloggers κάνουν ό,τι κι εγώ αυτή τη στιγμή: λένε τη γνώμη τους για ταινίες που είδαν, χωρίς να διεκδικούν δάφνες ειδικού. Αντίθετα, όλοι σχεδόν οι παριστάμενοι έχουν δικά τους ιστολόγια, όπου γράφουν σε διαφορετική γλώσσα από αυτήν που χρησιμοποιεί το έντυπο στο οποίο εργάζονται!
Περισσότερο μίλησαν για την επιρροή της κριτικής στους υποψήφιους θεατές και ανέφεραν περιπτώσεις ταινιών που θάφτηκαν από τους κριτικούς, αλλά αγαπήθηκαν από το κοινό. Ο Bergan, μάλιστα, σχολίασε απαξιωτικά ότι η ταινία «Ελ Γκρέκο» έκανε πολλά εισιτήρια, ενώ είναι «monumentally bad»! Ομολόγησε, ωστόσο, πως όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα multiplex είχε ελπίσει ότι θα προέβαλλαν ποικιλία ταινιών [γιατί, άραγε;] και πρότεινε «μορατόριουμ ενός έτους» από τους κριτικούς, για να φανεί η επίδρασή τους στο κοινό! Όταν ρωτήθηκαν κατά πόσο λογοκρίνονται τα κείμενά τους ή εξαναγκάζονται από τις εταιρείες να γράψουν πιο ευνοϊκά, μου έδωσαν την εντύπωση ότι όλοι είχαν τέτοιες εμπειρίες. Ο Φραγκούλης το παραδέχτηκε ανοιχτά: όταν αρθρογραφούσε στην Athens Voice, τα κείμενα που τελικά δημοσιεύονταν ήταν αλλοιωμένα! Μας εξήγησε δε πως όταν βλέπουμε μια ταινία να χαρακτηρίζεται με 2 αστέρια είναι γιατί ο κριτικός δεν μπορεί να πει πως πρόκειται για μούφα!

Το Σάββατο είδα μια πολύ χαριτωμένη κωμωδία της Τίνας Στεφανοπούλου: «Σεξ ή Σέξπιρ; Ιδού η απορία!», που παίζεται για τρίτη χρονιά. Η συγγραφέας, που έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, μου είπε ότι τον Ιανουάριο το έργο κατεβαίνει στην Αθήνα. Δείτε το. Κάπου κάπου χρειαζόμαστε και λίγο χιούμορ στο θέατρο –κυρίως όταν δεν μας προσβάλλει!

«Η τουαλέτα του Πάπα» λέγεται η τελευταία ταινία που είδα την Κυριακή στο φεστιβάλ: κάποιοι από τους κατοίκους ενός πάμφτωχου χωριού της Ουρουγουάης στη δεκαετία του ’80 μεταφέρουν λαθραία αγαθά από τη Βραζιλία με… ποδήλατα. Ο τοπικός «φρουρός της τάξης» προσποιείται ότι τους κυνηγά, προκειμένου να εισπράττει «διόδια» σε είδος. Το 1988 μαθαίνουν πως ο Πάπας θα περάσει από το χωριό τους και καταχρεώνονται προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα σε τεράστιες ποσότητες για να τα πουλήσουν στους πιστούς που θα συρρεύσουν. Ο μικρολαθρέμπορος Μπέτο - πατέρας μιας έφηβης που ντρέπεται για το επάγγελμά του- έχει μια «λαμπρή» ιδέα: να χτίσει μια… πολυτελή τουαλέτα για να ανακουφίζονται οι επισκέπτες επί πληρωμή! Ωστόσο, ο πάπας δεν θα μείνει καθόλου στο χωριό, ενώ οι Βραζιλιάνοι πιστοί (καμιά 400αριά) δεν θα αγοράσουν τίποτε, βυθίζοντας στην απελπισία τους χωρικούς. Όμως υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, μας λένε οι σκηνοθέτες Enrique Fernandez και Cesar Charlone: η κόρη συμφιλιώνεται και συνεργάζεται με τον πατέρα της, ο οποίος στην τελευταία σκηνή φωνάζει από την τουαλέτα στη γυναίκα του: «Έχω μια ιδέα!»

13 σχόλια:

vasikos metoxos είπε...

Το συλλαλητήριο της λαχαναγοράς...Και ο νομάρχης σου να προσπαθεί να παίξει μπάλα!!! Αποσυντονίστηκε η πόλη.

Ωραίες επιλογές έκανες!!

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα,
τα περισσότερα είναι σικέ...
Ειδικά οι κριτικές για ΘΕΑΤΡΟ.
Αυτό το βροντοφωνάζω. Συγκεκριμένοι άνθρωποι σπρώχνουν συγκεκριμένους ανθρώπους και όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα απόσταση από την κριτική-την έχω πατήσει πολλές φορές...
Λίγο ή πολύ γνωρίζουμε τους ειδικούς και καλό είναι να εμπιστευόμαστε έναν-δύο που η κρίση τους "μας πάει".
Δεν ξέρω τόσο για τον κινηματογράφο αλλά για ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΘΕΑΤΡΟ και βιβλία... οι κριτικές είναι σικέ και το ξέρουμε όλοι!!

Βάσσια είπε...

Καλημέρα :-)
Κριτική..... δύσκολη υπόθεση.
Δεν είμαι καν όχι ειδική- απλή κινηματογραφόφιλη είμαι.
Το δικό μου κριτήριο είναι αυτό που θα παρακολουθήσω να μην με κατατάξει στον πάτο της σκέψης και τη αισθητικής.
Και μεταξύ μας- δεν τους εμπιστεύομαι ιδιαίτερα.

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε πολύ το σενάριο της ¨τουαλέτας του παπα¨,πρωτότυπο ακούγεται.
Δεν μας είπες,το αποτέλεσμα είναι ανάλογο;Βλεπεται δηλαδή η ταινία;
Για το θέμα του ΠΑΟΚ εμένα αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο λόγος του Ζουράρι (έτσι το γράφει ο ίδιος,με ¨ι¨),αυτού του δεξιοκομμουνιστοχριστιανού,ο οποίος είπε στους συγκεντρωμένους πως αφού ψήφισαν ¨βάζελο¨πρωθυπουργό καλά να πάθουν!
Στη συνέχεια ¨αφρίζοντας¨αρχισε να φωνάζει ¨νάτος-νάτος ο πρωθυπουργός¨ και...έδειχνε τον Ζαγοράκη!!!
Το κακό είναι ότι περνάει για σοβαρός ενώ είναι για ζουρλομανδύα!
Στο θέμα της κριτικής του θεάματος,αν δεν διαβάσεις τουλάχιστον τέσσερες με πέντε κριτικές,δεν μπορείς να επιλέξεις τι πρέπει να δεις ώστε να μην βγεις από την αίθουσα βρίζοντας...

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Δυστυχώς οι κριτικοί είναι αναξιόπιστοι. Κάνένας τους δεν πείθει για την όποια αντικειμενικότητα τους. Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι τα σχόλια των αναγνωστών στο Αθηνόραμα.
Εσύ αλήθεια αποφεύγεις να σχολιάσεις και περιορίζεσαι σε παράθεση της υπόθεσης και κάποιο αναίμακτο σχόλιο ή είναι ιδέα μου;
Η τουαλέτα του Πάππα είχε και κάποιο θείο αγαλματάκι απέναντι (όχι πάνω) απ'την λεκάνη;

squarelogic είπε...

θελει χρονια ασκησης και εμπειρια να μαθεις να διαβαζεις πισω απ τις γραμμες των κριτικων για να αποφευγεις τις κακοτοπιές.
Βοηθά και το να εχεις εντοπισει 1-2 κριτικους που αν το γουστο τους δε μοιαζει με το δικο σου,τουλαχιστον να αποκλινει συνηθως προς σταθερη κατεύθυνση...

Για κριτικη βιβλιου ας μη μιλησουμε καλυτερα...περισσοτερα συμπερασματα βγαζεις απο τις "αβάντες" που ειναι τυπωμενες στο οπισθοφυλλο!

Λωτοφάγος είπε...

Tο πρόβλημα, Βασικέ Μέτοχε, είναι ότι ο Πανίκας είναι πανταχού παρών σε κάθε συγκέντρωση, αντί να πάρει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κορώνεια! Ο Κωστάκης, βλέπεις, άλλαξε τον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση και τον φορτωθήκατε για τρίτη φορά! Δεν νομίζω να είχε βγει αν πήγαινε στη δεύτερη Κυριακή. Το αυτό ισχύει και για τον δήμαρχο Βασίλη! Ποια είναι η γνώμη σου για τον Μπουτάρη;

Μετεωρίτη, vassia και squarelogic, συμφωνώ απολύτως. Ούτε εγώ πιστεύω κανέναν τους. Πήγα στη συζήτηση χωρίς να ξέρω ποιοι θα παρίσταντο, γιατί στο πρόγραμμα δεν έγραφε. Φαντάστηκα ότι θα ήταν μπλόγκερ. Και βρήκα γνωστούς κριτικούς που φοβούνται μην τους φάμε τη δουλειά!! Όσον αφορά τις ταινίες, διαβάζω την υπόθεση, βλέπω ονόματα σκηνοθέτη και ηθοποιών και αποφασίζω. Ειδικά στο φεστιβάλ, προσπάθησα να δω ταινίες από όσο γινόταν περισσότερες χώρες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να τις βρεις στα βίντεο κλάμπ. Καλά, για κινηματογράφους δεν το συζητάμε καν! Π.χ. η κυπριακή ταινία: αφού δεν υπάρχει κυπριακός κινηματογράφος, έπρεπε οπωσδήποτε να τη δω, θυσιάζοντας μιαν άλλη!

Syneas, ο Ζουράρις πουλούσε πάντα τρέλα. Ουδέποτε το έπαιξε σοβαρός, νομίζω. Έχει εισαγάγει ορισμένους καίριους νεολογισμούς, όπως "ευρωλιγούρια", και μερικά από τα λεγόμενά του είναι ενδιαφέροντα. Γενικώς, δεν πετάω τίποτε αν πρώτα δεν το "κοσκινίσω". Όλοι έχουν κάτι να σου δώσουν, πιστεύω, γι'αυτό και μερικές φορές στήνω αφτί στις συζητήσεις γύρω μου, χωρίς διάθεση κουτσομπολιού φυσικά: μου δίνουν το σφυγμό της πόλης και τροφή για σκέψη!
Ναι, η ταινία ήταν διασκεδαστική και συγκινητική, χωρίς να σου ερεθίζει τους δακρυγόνους αδένες! Αν βγει σε dvd, δες την, όπως και τις υπόλοιπες που προτείνω. Αν μη τι άλλο, θα γνωρίσεις εκπροσώπους άλλων κινηματογράφων.

Έδωσα τέτοια εντύπωση, παράξενε ελκυστή; Δεν έγραφα πολλά, γιατί οι υποθέσεις μού έπιαναν πολύ χώρο. Όμως αναφέρω αν μου άρεσαν ή όχι. Αν εξαιρέσεις την ινδική που με νύσταξε, ήταν όλες αξιόλογες. Δεν πήγα να δω ιδιαίτερα κλειστοφοβικές ταινίες ούτε αισθηματικές, διότι δεν τρελαίνομαι για τέτοια είδη. Επέλεξα ταινίες που δείχνουν νοοτροπία, πολιτισμό και τρόπο ζωής. Αν έχει και τοπία ή περιπλάνηση στους δρόμους, τότε σε δύο ώρες έχω κάνει ένα απολαυστικό ταξίδι! Αυτά είναι τα κριτήριά μου και στο βίντεο κλαμπ. Και με λίγη καλή τύχη βρίσκω διαμαντάκια! Ήθελα να δω και ελληνικό νουάρ, αλλά δεν τα κατάφερα. Παρηγορήθηκα με τη σκέψη ότι η τηλεόραση δείχνει κάπου κάπου αυτό το είδος.
Όχι, ο σκηνοθέτης δεν ήθελε να προκαλέσει. Την απόγνωση των φτωχών ανθρώπων που ήλπιζαν να πιάσουν την καλή -χωρίς να γίνουν λαμόγια- έδειξε. Και η τελευταία σκηνή είχε χιούμορ, ζεστασιά στα χαμόγελα των ανθρώπων και αξιοπρέπεια!

Λωτοφάγος είπε...

Βασικέ μέτοχε, συγγνώμη για το λάθος: το Seven είναι στη Βασ. Όλγας, κατεβαίνοντας για κέντρο, 2 στενά ΜΕΤΑ τη Μπότσαρη, και ΟΧΙ ΕΠΙ της Μπότσαρη!

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Όλα σου τα σχόλια για τις ταινίες ήταν καταπληκτικά και άκρως διαφωτιστικά. Σαν να τις είχα δει. Επειδή κατάλαβα ότι έχουμε πάνω -κάτω το ίδιο γούστο θα προτιμούσα, και θα την εμπιστευόμουν από σένα, μια σαφή θέση υπέρ ή κατά μίας ταινίας, αντί να διαβάζουμε τον κάθε μ...

Βάσσια είπε...

Δοθείσης αφορμής να πω κι εγώ ότι στην πρώτη προβολή του "Φόρεστ Γκαμπ" έφυγα στο διάλειμμα;
Και παρά τα όσκαρ και τις πολύ καλές κριτικές της, και παρά του ότι προσπάθησα και την είδα αργότερα ολόκληρη, δεν άλλαξα γνώμη.
Ένα παράδειγμα φέρνω απλά (υπάρχουν κι άλλες) :-)
Περί ορέξεως εε;;;;

Και δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ταινία είχε αφήσει απέξω ..........

vasikos metoxos είπε...

Ευχαριστώ για την επισήμανση. Τρελάθηκα να ψάχνω. Ευτυχώς είμαι κοντά.

Μπουτάρης: Στήριξα. Θερμά.Παρότι έχω κρυώσει τελευταία πιστεύω ότι η πόλη έχασε την ευκαιρία της, δυστυχώς. Υπάρχει και παρασκήνιο που δε μπορώ να γράψω. Η ευθύνη είναι καθαρά του ΓΑΠ. Το γεγονός ότι ταυτίστηκε με τον Βαγγέλη δεν μου άρεσε. Αλλά τι να πεις.... Ο Πανίκας ωστόσο βγήκε με τη μία. Πάνω από πενήντα πήρε...Το υπόλοιπο Θεσσαλονίκης Λωτοφάγε είναι ακόμα στον καιρό του Βουλγαροκτόνου!

Ανώνυμος είπε...

Τοσον ο κινηματογραφος οσο και η μουσικη τυγχάνουν υποκειμενικής αξιολόγησης απο τον θεατή. Φυσικό είναι! Δεν εμπιστεύομαι ποτε τις κριτικές που θαβουν η θεοποιούν ενα εργο.
Τιποτα δεν ειναι τοσο καλο η τοσο κακό

Λωτοφάγος είπε...

Παράξενε ελκυστή, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ, σεμνά και ταπεινά βεβαίως βεβαίως!

Vassia, είχε πάρει καλές κριτικές αυτή η φόλλα; Δεν το θυμάμαι.

Βασικέ, λυπάμαι πολύ που μπέρδεψα την περιοχή Μπότσαρη με την οδό Μπότσαρη! Σωστά, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα: ο Πανίκας πήρε πάνω από 50%! Ο Μπουτάρης δεν μπορούσε να πάει πιο αριστερά. Μεγαλοαστός είναι! Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, διάλεξε τη Χάρυβδη! Αν ήμουν ΠΑΣΟΚ, ούτε κι εγώ θα ήξερα ποιον να διαλέξω. Αν και μάλλον Σκανδαλίδη θα προτιμούσα!

german, wilkommen Sie! Σωστά το έγραψα; Πάνε πολλά χρόνια που δεν μιλώ πια γερμανικά! Υπάρχουν ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ταινίες, όπως υπάρχουν και αριστουργήματα -πιο σπάνια αυτά! Γενικά, όταν ακούω διθυράμβους, ανησυχώ!