Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Σκοτώθηκε ένα γυφτάκι; Ε, και τι έγινε;

Σε ένα παλιό ανέκδοτο, οικογένεια "γύφτων" ταξιδεύουν με το Ντάτσουν, όταν σε μια στροφή ο πατέρας ρωτά: "Γεναίκα, έπεσε ένα παιδί. Να γυρίσω να το πάρουμε ή θα κάνουμ' άλλο;"
Πόσος ρατσισμός, πόση αναλγησία χωρούν σε μια φράση; Είναι η άποψη που θέλει τους γονείς να αδιαφορούν για τα παιδιά τους επειδή έχουν πολλά, και αργότερα η απόλυτη πεποίθηση ότι οι Ρομά τεμπελιάζουν ή ζουν παραβατικά, γεννοβολώντας ανεξέλεγκτα για να παίρνουν επιδόματα.

Ναι, το ξέρω: έτσι γαλουχηθήκαμε, και ποτέ τα γεγονότα δεν μπορούν να διαψεύσουν μια βολική κοσμοθεωρία. Οι Ρομά αρέσκονται στη βρόμα, δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παθαίνουν αμόκ με το παραμικρό, μαλλιοτραβιούνται στα δικαστήρια, πουλάνε ναρκωτικά και είναι ανθεκτικοί στα μικρόβια.
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να μάθουμε ότι οι διάφοροι βλαχοδήμαρχοι τραγάνισαν κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για οικισμούς, ενώ στα παραπήγματα μεγάλωναν νέες γενιές αμόρφωτων τσιγγανόπουλων.
Κι άλλα τόσα, για να συνειδητοποιήσουμε (;) πως είναι Έλληνες πολίτες, που υπηρετούν στον στρατό, χωρίς δικαιώματα και ευκαιρίες.

Πάντως, στα σχολεία μας δεν δεχόμαστε τα παιδιά τους. Έχουν ψείρες και είναι ανεμβολίαστα. Μπορεί να κολλήσουν τα δικά μας, που είναι επίσης ανεμβολίαστα, αλλά χωρίς ψείρες.

Προχθές, λοιπόν, Ελληναράς χασάπης της Άμφισσας πέρασε με ταχύτητα μέσα από καταυλισμό. Όταν οι Ρομά έγιναν έξαλλοι μαζί του, αυτός έφυγε και επέτρεψε με καραμπίνα(!), με την οποία σκότωσε τη 13χρονη Γιαννούλα και τραυμάτισε έναν νεαρό. Εν συνεχεία, την κοπάνησε για να γλιτώσει το αυτόφωρο και να παραπεμφθεί στις δικαστικές καλένδες.
Οι Ρομά πυρπόλησαν το αμάξι του και έσπασαν τη βιτρίνα του μαγαζιού του. Υπάρχει κανείς μας που δεν θα το έκανε σε τέτοια περίπτωση; Αν μάλιστα αναρωτηθούμε τι θα γινόταν αν ένας τσιγγάνος πυροβολούσε και σκότωνε εν ψυχρώ ένα παιδί "δικό μας", μάλλον θα τρομάξουμε.

Κι όμως, τα βοθρο-ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στα καμένα παλιοσίδερα και όχι στη δολοφονία της Γιαννούλας, προκειμένου να τρομοκρατήσουν πάλι τους "έντιμους κυρ Παντελήδες", οι οποίοι έχουν ακριβώς την εικόνα του κόσμου που τους φτιάχνουν τα κανάλια. Διότι ο ένας ήταν "επιχειρηματίας", ενώ η άλλη ένα "γυφτάκι". Και τι έγινε; Θα κάνουν άλλο.


Υ.Γ. Από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που δουλεύουν αθόρυβα και αποτελεσματικά, η κυρία Θεανώ Φωτίου (τονισμένο το "κυρία") έχει ήδη έτοιμα προγράμματα μετεγκατάστασης των Ρομά σε οικισμούς που θα διαθέτουν απαραίτητα αγαθά όπως το τρεχούμενο νερό και τα σχολεία.  Και αν μια κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση στο πολύχρονο αυτό πρόβλημα, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αρέσει-δεν αρέσει σε κάποιους. Στον τομέα των δικαιωμάτων και της διοίκησης έχει κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες επί δεκαετίες. (εδώ)

Οι πολλές οπτικές μιας δολοφονίας
1. Παραπλανητικός ο τίτλος, αφού επιτέλους εντοπίστηκε κι ένας αλλοδαπός: https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/890710/ektakto-ragdaies-exelixeis-synelifthi-allodapos-gia-ti-dolofonia-tis-13xronis-stin-amfissa
2. Οι Αμφισσιώτες ανησυχούν, αλλά δεν λυπούνται για μια ψυχούλα που χάθηκε: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/133081/anisyxia-stin-amfissa-meta-tin-dolofonia-tis-13xronis-roma-tin-tetarti-i-kideia-tis
3. Εδώ μιλάνε η Θ.Φωτίου και ο Δήμαρχος της πόλης: http://www.avgi.gr/article/10808/8946475/dolophonia-13chronou-koritsiou-roma-sten-amphissa-to-proi-e-kedeia-tes-

2 σχόλια:

serenata είπε...

Οι περισσότεροι Ελληνες είναι ρατσιστές, δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί.
Τα ίδια που λένε για τους Ρομά έλεγαν για τους Πόντιους!!!
Και για την κυρία Φωτίου έχω ακούσει ρατσιστικά σχόλια.
Δεν σκέφτονται πως 'ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι'.
Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση σου!



Λωτοφάγος είπε...

Σερενάτα μου, και για τους Μικρασιάτες έλεγαν φριχτά πράγματα. Μεγάλωσα ακούγοντας πόσο "ελαφρές" είναι οι Σμυρνιές, πόσο πονηροί οι "Τουρκόσποροι" κ.ά. Χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να απαλλαγώ από τις προκαταλήψεις με τις οποίες με φόρτωσε η οικογένειά μου για καθετί το διαφορετικό.
Διότι, όπως λέει μια ινδιάνικη παροιμία, όλοι έχουμε δυο λύκους μέσα μας. Νικάει όποιος ταΐζεται περισσότερο. Ας προσπαθήσουμε να ταΐζουμε περισσότερο τον καλό.