Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ένας μικρός εμφύλιος κάθε μέρα

Εύχομαι σε όλους σας το 2018 να σας φέρει υγεία, χαρά και προκοπή.
Μακάρι να φέρει και την Ειρήνη, που οι λαοί ποθούν, ενώ οι έμποροι των εθνών μισούν θανάσιμα.

Φέισμπουκ δεν έχω. Βαριέμαι να διαβάζω "σεντόνια" και στιχάκια. Προτιμώ το τουίτερ, για τη συντομία και την αμεσότητά του. Εκεί ενδημούν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι που ανεβάζουν σκίτσα τους, πολιτικοί που κάνουν προπαγάνδα, χασομέρηδες, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ντόπιες και ξένες, fake news, χιούμορ αλλά και μίσος. Στην ποδιά του έχουν σφαχτεί συγγραφείς που πήγαν να κάνουν τους έξυπνους και πολιτικοί που νόμισαν ότι ήταν μόνοι τους στο γήπεδο.
Το τουίτερ προσφέρει και άλλες υπηρεσίες: 
  • Ένιωσες μια σεισμική δόνηση; Εκεί θα μάθεις αμέσως αν την ένιωσαν κι άλλοι, ενώ στα επόμενα 2-3 λεπτά, όλο και κάποια ιστοσελίδα θα σε ενημερώσει πόσα ρίχτερ και ποιο επίκεντρο είχε.
  • Ξύπνησες με ακεφιές; Μπες στο τουίτερ. Θα σου φτιάξει τη διάθεση, αρκεί να "ακολουθείς" ανθρώπους με χιούμορ. 
  • Θες να μάθεις αν συμβαίνει κάτι στις συγκοινωνίες ή πώς μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο; Η Athenstransport σε ενημερώνει διαρκώς.

Όμως, αυτή είναι η καλή πλευρά. Διότι το τουίτερ έχει δύο πρόσωπα, σαν τον Ιανό. Η κακή πλευρά του, εκεί όπου "η Ελλάδα αναστενάζει", που θά'λεγε κι ο Νιόνιος, είναι οι μικροί εμφύλιοι που ξεσπούν κάθε μέρα. Εκτός από ψεύτικες ειδήσεις που διαδίδονται με αστρικές ταχύτητες και γίνονται αμέσως πιστευτές, υπάρχουν πάντα οι δηλώσεις Πολάκη, η επίσκεψη Ερντογάν, οι αναρτήσεις του Άδωνη (τελευταία τον βλέπω κάπως πεσμένο), μια βλακεία που είπε ένας καλλιτέχνης, το τάδε νομοσχέδιο, η δείνα εξαγγελία: το καθετί μπορεί να πυροδοτήσει διαξιφισμούς που συχνά καταλήγουν σε άγριο βρισίδι. Συνήθως διαρκούν 12-18 ώρες. Μετά, οι αντίπαλοι πάνε για νανάκια, για να ξυπνήσουν το πρωί και να βρούν ένα νέο casus belli.

Η περίφημη Black Friday προκάλεσε πολλούς καβγάδες, αλλά και γέλια, όταν ο χρήστης του λογαριασμού Τελεταί Μπούκουρας, ένας τύπος με εξαιρετικό χιούμορ, δημοσίευσε ότι κάνει 70% έκπτωση στα φέρετρα, μόνο για εκείνη τη μέρα. Το αστείο αυτό θεωρήθηκε σοβαρό από κάποια χάπατα, που το δημοσίευσαν σε περιοδικά και εφημερίδες ως μακάβριο και ένδειξη κοινωνικής παρακμής, προκαλώντας ακόμα περισσότερα γέλια!

Υπάρχουν βέβαια και εμφύλιοι διαρκείας, όπως η άγρια επίθεση των ΚΚΕδων εναντίον των Συριζαίων. Το ΚΚΕ για χρόνια σνόμπαρε τα κοινωνικά δίκτυα. Οι κνίτες ανακοίνωναν περιστασιακά στο τουίτερ τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, κερδίζοντας λάικ από άλλους κνίτες. Ενδοοικογενειακό ζήτημα, δηλαδή. Κάποιες απόπειρες να ανεβάσει "χιουμοριστικά" αντιπολιτευτικά βιντεάκια έγιναν στόχος χλευασμού.
Μέσα στο Νοέμβριο, αποφάσισε να επιτεθεί στους Συριζαίους, και έκπληκτοι ανακαλύψαμε πως διαθέτει πλούσια γκάμα βρισιών και χυδαίων χαρακτηρισμών. Οι Συριζαίοι απάντησαν στο ίδιο υψηλό επίπεδο, οπότε για εβδομάδες υπήρχαν τρεις ομάδες: οι δύο αντιμαχόμενοι και οι τρίτοι, που τους σχολίαζαν χαιρέκακα.

του Κ.Γρηγοριάδη
Το ίδιο διάστημα, η Υεμένη διαλυόταν από τη χολέρα, ο Τραμπ εκτόξευε απειλές κατά του Ιράν και αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι παγετώνες των πόλων έλιωναν, οι 500 βδέλλες του πλανήτη γίνονταν πλουσιότερες κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, υπογραφόταν το ξεπούλημα του Ελληνικού, ακροδεξιοί συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εκατομμύρια άνθρωποι ξεσπιτώνονταν λόγω κλιματικής αλλαγής και πολέμων.

του Βέλγου σκιτσογράφου O-Sekoer (http://o-sekoer.blogspot.gr/)

Άλλος ένας εμφύλιος διαρκείας ήταν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες. Οι πιο φανατικοί πολέμιοί του ήταν φυσικά εκείνοι που κυκλοφορούν δωρεάν, επειδή... έτσι. Στο μόνο που είχαν δίκιο ήταν στις ατέλειωτες ουρές μπροστά στα ταμεία, όπου έβλεπες όλες τις ηλικίες.

Την τελευταία μέρα του χρόνου, η αφορμή ήταν το αν θα δοθεί τελικά άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, χθες ήταν ο ραβίνος που μας απειλούσε, ενώ σήμερα ήταν (μαντέψτε!) οι πλαστικές σακούλες. Διάβασα απίστευτες δηλώσεις, τύπου "θα παίρνω δωρεάν σακούλες από τη λαϊκή και θα πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ" ή "έχω μαζέψει τόσες σακούλες από το σ/μ, ώστε μου φτάνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια"!
Κι όλα αυτά, όταν η χρέωση των 4 λεπτών του ευρώ είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ.

Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το θέμα του αυριανού εμφυλίου...

2 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Απολαυστικός όπως πάντα Λωτο.
Εγώ πάλι προτιμώ το Facebook επειδή στο τουίτερ ξεχνιέσαι με την πληθώρα των πληροφοριών και φεύγει ο χρόνος πριν το καταλάβεις. Άσε που αυτή η αμεσότητα στο σχολιασμό σε παρασέρνει και μπορείς να...τσακώνεσαι ατέλειωτα με διάφορους για διάφορα.
Καλή χρονιά και να είσαι πάντα καλά ώστε να ξεδιπλώνεις τις ιδέες σου και να μας τι προσεφέρεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο.

Λωτοφάγος είπε...

Να είσαι καλά. Πάντως, όπως είδες απαντήθηκε η απορία μου για το θέμα του επόμενου εμφυλίου: Η Μπέτυ Μπαζιάνα!
Ο φθόνος τελικά είναι σπουδαία κινητήρια δύναμη...