Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΕΕ και λογοκρισία

Τον Μάιο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το Μετρό Συντάγματος, για να δουν την έκθεση Sweet Europe, με έργα Ελλήνων και Άγγλων σκιτσογράφων για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης που ίδρυσε την τότε ΕΟΚ.

του Στάθη
Τα σκίτσα ήταν εξαιρετικά. Μάλιστα, τα περισσότερα βρετανικά διαμαρτύρονταν για το BREXIT, σε αντίθεση  με τα ελληνικά, που αντιμετώπιζαν πιο κριτικά την άτεγκτη και αλαζονική ΕΕ.

του Σπ.Ορνεράκη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είχε την ιδέα να μεταφερθεί η έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά η βρετανίδα (τυχαίο; δεν νομίζω) κοσμήτορας "έκοψε" τα 12 από τα 28 ελληνικά, παρόλο που δεν προάγουν μίσος, ρατσισμό ή ναζισμό.

της Έφης Ξένου
Την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η σχολή του Σπύρου Ορνεράκη, έγινε μια συζήτηση στο Τριανόν. Προηγήθηκε βίντεο, στο οποίο ο Στ.Κούλογλου εξήγησε ότι η κοσμήτορας "συμβιβάστηκε" τάχα, προτείνοντάς του να επιλέξει ο ίδιος 5 σκίτσα που θα αποκλείονταν. Ο ευρωβουλευτής αρνήθηκε φυσικά. Όλη αυτή η ιστορία συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα διάφορα ΜΜΕ και δήμοι της Ευρώπης να ζητήσουν να φιλοξενήσουν την έκθεση στις πόλεις τους!

του Β.Χερουβείμ
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Σπύρος Ορνεράκης μίλησε για τη λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας, ενώ οι Σπύρος Δερβενιώτης και Βαγγέλης Χερουβείμ, εκπροσωπώντας τις νεότερες γενιές των σκιτσογράφων, εξήγησαν ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία, και τα όρια της σάτιρας τίθενται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι κατά κανόνα δεν θίγουν χαρακτήρες, αλλά πολιτικές.

του Γεωργοπάλη
Ο Β.Χερουβείμ αναφέρθηκε και στο περίφημο σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην εφημερίδα Αυγή (Φεβρουάριος 2015), που έκανε έξω φρενών τον Σόιμπλε και διάσημο τον Αναστασίου, ο οποίος δεν προλάβαινε να δίνει συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους!


Να προσθέσω ότι το σκίτσο προκάλεσε κι έναν μικρό εμφύλιο στο Τουίτερ, όπου οι μενουμευρώπηδες τον βρίζανε, ενώ οι υπόλοιποι ανησυχούσαμε μήπως προκαλούσε την απόλυση του αγαπημένου σκιτσογράφου.

Οι συνομιλητές ρωτήθηκαν και για τα σκίτσα του Αρκά , ο οποίος την τελευταία διετία έχει δυσαρεστήσει όσους αγαπούσαν την αιχμηρή του πέννα. Απάντησαν ότι είναι δικαίωμα κάθε καλλιτέχνη να αλλάζει πορεία αν το κρίνει σκόπιμο, έστω κι αν διώχνει έτσι τους παλιούς θαυμαστές του.
Κρίμα που μια τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε τόσο λίγους ακροατές. Το σκίτσο είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας εφημερίδας: σχολιάζει με άμεσο και λακωνικό τρόπο τις ειδήσεις και καθρεφτίζει την πολιτική θέση και την ποιότητα του εντύπου. 

Υ.Γ. Εκτός από το σκίτσο του Τ.Αναστασίου, τα υπόλοιπα είχαν απορριφθεί από την κοσμήτορα. Όλα τα "κομμένα" μπορείτε να τα δείτε εδώ.

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Την Ευρώπην θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες".

Και το χιούμορ (που ¨όπλο" είναι κι αυτό) το ξορκίζουν οι... "δημοκράτες" εταίροι μας.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαύρο χιούμορ, ανατριχιαστική η εικόνα, αλλά εύστοχη.