Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΕΒΖ στα νύχια του Πόλσον

Όταν είχα ακούσει την είδηση, δεν το πίστεψα: "Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξαναθέσει σε λειτουργία τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, και η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων θα ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι".

http://www.insider.gr/epiheiriseis/12289/olo-shedio-hrimatodotisis-tis-evz-apo-tin-peiraios

Μήνες μετά, η υπόθεση έχει σκαλώσει επειδή η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί το ξεπούλημα των δύο θυγατρικών εργοστασίων στη Σερβία. Το τίμημα ισούται με το καθαρό κέρδος δύο ετών: μόλις 25 εκατομμύρια ευρώ!
Μια νέα προσφορά, του Σέρβου ανταγωνιστή, ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια. Πολύ σωστά, αφού ο ίδιος αποτιμά την αξία των δικών του εργοστασίων στα 400 εκατομμύρια.
Το νέο Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένα παρουσιάσει στην Τράπεζα σχέδιο διάσωσης, αρκεί να τους προσφέρει ρευστότητα 5 εκατομμυρίων, αλλά εκείνη είναι ανένδοτη. (εδώ)

Γιατί, άραγε; Μα επειδή ο διάσημος "γύπας" Τζον Πόλσον ελέγχει πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και προσπαθεί να στελεχώσει με δικούς του ανθρώπους το Δ.Σ. της Πειραιώς. (εδώ)
Εάν τα καταφέρει, τότε τα δάνεια των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του. (εδώ μαθαίνετε ποιος είναι ο κύριος αυτός)

εντάξει...

 Υπενθυμίζω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις:
  • διέλυσαν την Αγροτική Τράπεζα για να μην πληρώσουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα 240 εκατομμύρια που της χρωστούσαν,
  • προίκισαν την Πειραιώς με την "καλή" Αγροτική Τράπεζα 
  • και της πρόσφεραν στο πιάτο τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου μετά τη χρεοκοπία της.
Τώρα, η ΕΒΖ περιμένει από την κυβέρνηση να την προστατέψει από τα νύχια των funds του Πόλσον. Θα το κάνει, άραγε;

4 σχόλια:

Rodia είπε...

Ελεος πια! έρμαια των αρπαχτικών γίναμε.. ψοφίμια..

Λωτοφάγος είπε...

Και πού είσαι ακόμα!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η ανάρτηση είναι ενδεικτική μιας ωμής αλήθειας:
Σε "καμένη γη" δύσκολο να υπάρξουν "πράσινες νησίδες".
Απαιτούνται συνολικές ανατροπές και ριζικές εκ βάθρων αλλαγές, αφού "ο περίγυρος" (το σύστημα και οι παραφυάδες του) ελέγχουν ασφυχτικά όλο το πλαίσιο λειτουργίας κάθε τομέα, οικονομικού, κοινωνικού κτλ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Με έχει προβληματίσει κι εμένα αυτό, Ιχνηλάτη και δεν έχω καταλήξει σε κάποια συνταγή.
Η Ελλάδα δεν είναι απλώς καμένη γη. Είναι χώρα πασοκικής νοοτροπίας. Τα λίγα και δειλά βήματα που γίνονται συναντούν τεράστια αντίδραση από μια αντιπολίτευση επιεικώς γελοία. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες αδιαφορούν και διακατέχονται από πρωτογανή ωχαδελφισμό.
Οι συνολικές ανατροπές μόνο από τους λαούς επιβάλλονται. Όταν όμως κάποιοι στρογγυλοκαθίσουν στις καρέκλες της εξουσίας, αρχίζει η σήψη και η παράνοια.
Συνεπώς, οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά με με σχέδιο και με συνεχή έλεγχο από τους πολίτες.
Τα παραδείγματα Αγιέντε και Τσάβες, βέβαια, μας έχουν δείξει ότι οι αντίπαλοι θα κάνουν τα πάντα για να ακυρώσουν οτιδήποτε μπορεί στο μέλλον να τους βλάψει.
Γι' αυτό σου λέω ότι δεν έχω απάντηση.