Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Περιβάλλον και ΣΥΡΙΖΑ πήραν οριστικά διαζύγιο;

  • Η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό ανησύχησε τους Αθηναίους. Τους σόκαρε το θέαμα της πίσσας στις ακτές του "δικού τους" κόλπου. Παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις πρώτες μέρες την προσπάθεια των συνεργείων απορρύπανσης. Ίσως και τις κραυγές της αντιπολίτευσης, οι οποίες προσπαθούν να στρέψουν αλλού την προσοχή.
Στο ότι, π.χ., ο Κουρουμπλής είναι τυφλός και δεν μπορεί να δει με τα μάτια του τη ρύπανση. Ή ότι το Λιμενικό όφειλε να έχει ολόκληρο στόλο για τέτοιες περιπτώσεις και όχι να ζητά καθυστερημένα βοήθεια από την ΕΕ.
Όσο περνούν οι μέρες, όμως, αποκαλύπτεται ότι από καθαρή τύχη δεν είχαμε μέχρι τώρα τέτοια καταστροφή.  Σαπάκια κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο σε κλειστές θάλασσες σαν τον Σαρωνικό, δήθεν για να τροφοδοτούν με καύσιμα άλλα πλοία, ενώ στην ουσία κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου. Την πληγή, δηλαδή, την οποία καμιά κυβέρνηση ώς τώρα δεν έχει τολμήσει να αγγίξει. Αυτό ακριβώς φαίνεται να έκανε και το Lassea, που κλήθηκε να απαντλήσει το μαζούτ από το βυθισμένο πλοίο. Είναι η περίπτωση που το γέλιο καταλήγει σε λυγμό.

του Κώστα Γρηγοριάδη
Διαχρονικά το ελληνικό κράτος άγεται και φέρεται από το εφοπλιστικό λόμπι. Όχι μονάχα του παρέχει δεκάδες φοροπαλλαγές και δεν του ασκεί κανέναν έλεγχο, αλλά κάθε φορά που η ΕΕ φέρνει ένα νόμο που περιορίζει λίγο την ασυδοσία του, οι ευρωβουλευτές μας τον καταψηφίζουν.
Αυτό συνέβη μετά την καταστροφή των ατλαντικών ακτών της ισπανικής Γαλικίας το 2002 από το ελληνικό μονοπύθμενο τάνκερ Prestige. Όταν ψηφιζόταν ο κανονισμός που καταργούσε τα μονοπύθμενα, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απαίτησε από τους έλληνες ευρωβουλευτές να τον καταψηφίσουν. Όλοι, πλην Αριστεράς, υπάκουσαν! (εδώ)
[Εννοείται ότι για το δυστύχημα στη Γαλικία, οι πλοιοκτήτες έμειναν στο απυρόβλητο. Την πλήρωσε ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος.]
Το Αγία Ζώνη 11 ήταν 45 ετών και είχε πάρει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τους περίφημους "επιθεωρητές εμπορικών πλοίων" του υπουργείου Ναυτιλίας. Άνθρωποι που ξέρουν, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το πιο διεφθαρμένο σώμα του ελληνικού δημοσίου. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό, όταν ακύρωσε όλα τα πιστοποιητικά παράτασης που είχαν εκδώσει εκείνοι και έδωσε τη δικαιοδοσία στους νηογνώμονες.
"Βρες με πρώτα", είχε απαντήσει ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης στον αντιπολιτευόμενο τότε Τσίπρα που υποσχόταν φορολόγηση των εφοπλιστικών κερδών.
  • Στο μεταξύ, μούφα τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11 της Κύπρου! Φτωχό και μη εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα, απεφάνθη η εταιρεία που έκανε τις μετρήσεις. Εκτός από την Εφημερίδα των Συντακτών, οι υπόλοιπες πέρασαν την είδηση στα ψιλά. Δεν συμφέρει τους πάτρωνές τους. 
Ελπίζω ότι κάποια στιγμή οι Κύπριοι θα καταλάβουν πως οι εξορύξεις δεν είναι λύση για τη φτώχεια. Ούτε οι πτήσεις τσάρτερ με Εγγλεζάκια. Λύση είναι η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία, όταν ακολουθεί τους νόμους της αειφορίας.
Στη δυτική Ελλάδα τρέφουν δυστυχώς τις ίδιες αυταπάτες.
  • Κάτι που πρόσεξαν μόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και έκανε πανευτυχείς τους κυνηγούς ήταν το άνοιγμα της κυνηγετικής περιόδου από τις 20 Αυγούστου, όταν ακόμα δεν είχαν σβήσει πλήρως οι πυρκαγιές, μέχρι τον επόμενο Γενάρη! (εδώ)
Έτσι μεγαλώνουμε το ποσοστό μας.
Ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος έδωσε και οδηγίες στην κυνηγετική ομοσπονδία να διαθέσει το 50% των εισφορών σε... φιλοθηραματικές δράσεις! Να σε κάψω, Γιάννη μ', να σ' αλείψω μέλι. Βλέπετε, τα ανυπεράσπιστα ζωάκια δεν ψηφίζουν. Ούτε μπορούν να μας κατηγορήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα. Μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε εμείς τον κάθε Φάμελλο για υποχωρήσεις ολέθριες για τη Φύση.
  • Αν τα μαύρα νερά του Σαρωνικού συγκίνησαν πολλούς, επειδή συνεπικουρούσαν τα κανάλια προκειμένου να κάνουν αντιπολίτευση, οι Σκουριές χρησιμεύουν μόνο ως δεξαμενή ψήφων για ΟΛΗ την αντιπολίτευση! 
Πριν από το 2015, το μόνο κόμμα που στήριζε το Κίνημα κατά της εξόρυξης στις Σκουριές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της Eldorado Gold απειλούσε με αναχώρηση της εταιρείας, μέχρι να ξαναϋπάρξει πιο φιλική κυβέρνηση! Πιο φιλική από τον cool Σταθάκη; Μην απορείτε: έτσι συμπεριφέρονται στις μπανανίες. Φυσικά, η εταιρεία δεν έφυγε, διότι απλώς δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Εκβιασμό έκανε, και μάλιστα ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού. (εδώ μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου, για τη συμπεριφορά των καναδικών εταιρειών εξόρυξης σε όλο τον πλανήτη)
Του John Antono
Για να μην μπερδευόμαστε, οι πολίτες που αγωνίζονται τόσα χρόνια προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, αλλά νιώθουν την ίδια αγωνία για το μέλλον του τόπου τους. (εδώ άρθρο του Γ.Τόλιου)
Έχουν στα χέρια τους επιστημονικές μελέτες (εδώ), παρακολουθούν συστηματικά πώς η καναδική Eldorado Gold καταστρέφει για πάντα μια πανέμορφη περιοχή και καταγγέλλουν διεθνώς το έγκλημα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακτιβιστές και εκπρόσωποι ιθαγενών του Αμαζονίου έχουν επισκεφθεί τους αγωνιστές. (εδώ)
Πρόσφατα, 21 κάτοικοι που είχαν κατηγορηθεί για... σύσταση συμμορίας αθωώθηκαν πανηγυρικά, αφού ούτε καν ο Χ.Πάχτας (γνωστός με το παρατσούκλι αρ-Πάχτας όταν ήταν δήμαρχος Αριστοτέλη) κατάφερε να αναγνωρίσει κάποιον από αυτούς! Θα ακολουθήσει η δίκη άλλων 26 κατοίκων της Χαλκιδικής, που έχουν φορτωθεί το μισό ποινικό κώδικα.
Από τη στιγμή που ο Γ.Σταθάκης ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι απελπιστικά μόνοι. Όταν δεν συκοφαντούνται από τους πουλημένους κονδυλοφόρους, καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής. Μόνο ο ρ/σ Στο Κόκκινο (ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΖΑ),καθώς και η Εφημερίδα των Συντακτών, τους στηρίζουν σταθερά από την πρώτη στιγμή,
Μέχρι και το ΚΚΕ υπερασπίζεται τους μεταλλωρύχους, προκειμένου να ψαρέψει ψήφους. Δεν είναι περίεργο, αφού ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το περιβάλλον, είναι όμως αποκαρδιωτικά κοντόθωρο!
Όσο για τους εργαζόμενους της Eldorado, ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με τη φυλλάδα. Στην πραγματικότητα είναι μόλις 1.077 (εδώ), έναντι χιλιάδων θέσεων εργασίας -και μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς- που θα χαθούν άμεσα από τη μη αναστρέψιμη καταστροφή.
  • Η δημιουργία μιας νέας πόλης στο Ελληνικό, με όρους άγριας κερδοσκοπίας, όχι μόνο θα καταστρέψει την οικονομία της περιοχής και θα υποχρεώσει το υπερχρεωμένο κράτος να κάνει έργα υποδομής που θα αλλάξουν για πάντα το παραλιακό μέτωπο, αλλά θα υψώσει ουρανοξύστες 200 μέτρων! 
http://www.ereportaz.gr/dikastiki-vomva-i-pragmatognomosines-dichnoun-xepoulima-tou-ellinikou/
Μνημονιακοί όροι σε μια αποικία χρέους, οι οποίοι πιθανότατα είναι απλώς ένα παιχνίδι  real estate; Για τη σωτηρία του Ελληνικού παλεύουν οι κινήσεις πολιτών, με μόνο σύμμαχο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που διαχρονικά νοιάζεται για το φυσικό περιβάλλον όσο κανείς άλλος. Θυμόμαστε όλοι τους αγώνες του τέως δημάρχου Χ.Κορτζίδη, ο οποίος έχασε τις εκλογές όταν ο Δήμος Ελληνικού ενώθηκε με τον Δήμο Αργυρούπολης, βάσει του νόμου Καλλικράτη.
  • Πέρα από τις καταστροφές που προκαλούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις παραχωρήσεις τους σε σκοτεινούς κύκλους, έχουμε και τον τουρισμό που πιέζει ασφυκτικά τις μικρές κοινότητες, οι οποίες μεταλλάσσονται σε παραδόπιστα εμποράκια, αλλά και ανεξέλεγκτους εισβολείς που κάνουν το λεγόμενο "ελεύθερο κάμπινγκ".
Άρθρο στη θεσσαλονικιώτικη ιστοσελίδα parallaximag.gr δείχνει 23 τροχόσπιτα παρκαρισμένα στην παραλία Πύργος του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, με πινακίδες Τσεχίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και άλλων χωρών, οι  ιδιοκτήτες των οποίων ρυπαίνουν χωρίς να πληρώνουν φράγκο, με την ανοχή της αστυνομίας!


Στην πανέμορφη Σιθωνία, χιλιάδες "εναλλακτικοί" Έλληνες και ξένοι, κατασκηνώνουν μέσα στο δάσος, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για πυρκαγιές και ρύπανση, έχοντας τη στήριξη 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ(!), οι οποίοι επικαλούνται τη... συνταγματική ελευθερία. Την καταγγελία κάνει η ιστοσελίδα omorfataxidia.gr εδώ.


Πού βρίσκουν νερό όλοι αυτοί; Μα σε δημόσιες βρύσες όπως της Νικήτης, από τις οποίες γεμίζουν μπιτόνια, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα το νερό τους. Όπως καταγγέλλει πάλι η parallaximag.gr, οι κατασκηνωτές δεν αγοράζουν τίποτε από τα χωριά. Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρουν από τις πατρίδες τους. Στην Χαλκιδική αφήνουν μόνο τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες τους! (εδώ).


Δυστυχώς, μάθαν' ότι γ.........ε, πλακώσανε κι οι γύφτοι!

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όταν θητεύουν με τόσον ζήλο στην αναλγησία της εξουσίας, επόμενο βήμα είναι να αποκοπούν από κάθε ευαισθησία... ακόμη και περιβαλλοντολογική!

Λωτοφάγος είπε...

Δυστυχώς, ελάχιστοι ξέφυγαν από τη σαγήνη της εξουσίας. Όπως βλέπουμε από τη συμπεριφορά των ΝΔ-Πασοκ, η απώλεια της εξουσίας προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Όσο για τους σταθάκηδες, Ιχνηλάτη μου, δεν νομίζω να είχαν ποτέ οποιαδήποτε ευαισθησία.