Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν εξαρτάται μόνο από τον Τραμπ!

Ο πλανήτης έχει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι ΗΠΑ μόλις 322 εκατομμύρια. Είναι όμως ο δεύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, μετά την Κίνα, η οποία με τη σειρά της έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

του Ιορδανού σκιτσογράφου Emad Hajjaj
 Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι οι Κινέζοι δεν είναι κάφροι, ενώ οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι. Πολύ σωστά. Συνεπώς, μέχρι οι κάφροι να νιώσουν στο πετσί τους την αλλαγή και να τη συνδέσουν με τον καταστροφικό τρόπο ζωής τους, θα περάσουν πολλά χρόνια.
Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, οφείλουμε να αντιδράσουμε, να αλλάξουμε συμπεριφορά και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα.


Και μέτρα δεν σημαίνει τείχη απέναντι στα εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες που θα συρρεύσουν στην Ευρώπη. Σημαίνει ότι πρέπει να εμποδίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και μετά τη σταθεροποίησή της να προσπαθήσουμε να τη μειώσουμε. Αυτό θέλει χρόνο, τον οποίο πλέον δεν διαθέτουμε.
Η τήξη των παγετώνων ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας απειλώντας τις ακτές, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με τα αρχέγονα μικρόβια που ήταν κατεψυγμένα τόσες χιλιετίες.


Τα όνειρα για δίδυμο πλανήτη και διαστημικές αποικίες δεν έλαβαν υπόψη την αυτοκτονική μας συμπεριφορά. Και οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες δεν είναι υπεύθυνοι για την προσφυγιά τους. Υπεύθυνη είναι η Δύση με την αλαζονεία της.
Άρα προχωράμε με όσους θέλουν, ελπίζοντας να συμμορφωθούν κι οι υπόλοιποι. Και κυρίως ελπίζοντας να μην έχουμε φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Ακούστε εδώ τον Γιάννη Τσιρώνη, τέως υπουργό Περιβάλλοντος και νυν υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να εξηγεί πώς έχουν τα πράγματα μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τη Διάσκεψη του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: