Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΓΕΝΟΠ, πες αλεύρι, το Αμύνταιο σε γυρεύει.

Πριν από μία εβδομάδα είχαμε εκείνη την απίθανη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία αρχίζει με την υποστήριξη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από την απόφαση του Παρισιού για το κλίμα(!), προχωρά σε θεωρίες συνωμοσίας αμφισβητώντας την κλιματική αλλαγή και καταλήγει σε μια δυσνόητη παράγραφο, τσουβαλιάζοντας το κλείσιμο ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ "με μια βίαιη διαδικασία", μαζί με το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή την αποζημίωση παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), την οποία πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.

του Μιχάλη Κουντούρη
Πράγματι, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι σκανδαλωδώς υψηλές. Επιπλέον, απουσιάζει ως συνήθως ο σχεδιασμός για εγκατάσταση  ανεμογεννητριών, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εξεγείρονται επειδή ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η περιοχή τους είναι προστατευόμενη Natura 2000. 
Βεβαίως λησμονούν τους συμπατριώτες μας στην Πτολεμαΐδα, οι οποίοι υποφέρουν από τη ρύπανση που προκαλούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Έτσι κάπως πορευόμαστε σε αυτή τη χώρα: "μακριά από τον κ... μας, κι όπου θέλει ας μπει".

του Κώστα Γρηγοριάδη
Η ανακοίνωση, λοιπόν, της ΓΕΝΟΠ προκάλεσε πλήθος αρνητικών -και υβριστικών, φυσικά- σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα. Κάτι τέτοια, άλλωστε, είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Και πάνω που είχε κατακάτσει ο κουρνιαχτός, αφού προέκυψαν άλλες ζουμερές ειδήσεις, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από εικόνες σαν κι αυτή:


Ένα ολόκληρο χωριό, οι Ανάργυροι Αμυνταίου, εκκενώθηκε επειδή οι κατολισθήσεις που προκάλεσε το ορυχείο λιγνίτη αναγκάζει τις αρχές να το μετακινήσουν! Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ το ονομάζω περιβαλλοντικό έγκλημα.
Πέρα από τις συντεχνιακές ευαισθησίες της ΓΕΝΟΠ, η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να σχεδιάσει την απαγκίστρωση από τις ρυπογόνες και περιβαλλοντοκτόνες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας άνεμο, ήλιο και κύματα, αλλά και απόβλητα γεωργικής δραστηριότητας, κατανέμοντάς τις ΑΠΕ ορθολογικά σε ολόκληρη τη χώρα.
Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν επί 2,5 χρόνια κυνηγάμε τον Σόιμπλε και τη ρημάδα την αξιολόγηση;
Είναι αυτό επαρκής δικαιολογία; Δεν νομίζω. Ας υπενθυμίσω απλώς ότι, εκτός των Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου, υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απλώς λουφάρουν, απολαμβάνοντας τους μισθούς τους.

Η Κλιματική Αλλαγή συμβαίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όσοι γκρινιάζουν για τις βροχές του Ιουνίου, θα τις νοσταλγήσουν όταν τις επόμενες δεκαετίας αυτές θα λιγοστέψουν δραματικά και η Κρήτη θα μεταβληθεί σε μικρή Σαχάρα. Όσοι πλουτίζουν κάθε καλοκαίρι νοικιάζοντας δωμάτια σε τουρίστες παρά θιν' αλός, θα χάσουν τις οικοδομές τους από την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, ενώ τα υπέροχα δάση θα καίγονται και οι πόλεις θα μετατρέπονται σε καμίνια σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι.
Καιρός να σταματήσουμε τις μίζερες αντιπαραθέσεις και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της αφροσύνης μας. Εναλλακτικός πλανήτης δεν υπάρχει.

4 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Ούτε εναλλακτικός πλανήτης υπάρχει,
ούτε εναλλακτικός τρόπος να αντιμετωπίζουμε
τα πράγματα. Δηλαδή υπάρχει, αλλά είναι πολύ
πιο εύκολο να τρωγόμαστε συναμετάξυ μας..
Δες τι έγινε στο Μενίδι.. Κάθε μέρα προστίθεται
και κάτι που αποδεικνύει αυτό που λες: "μακριά
από εμάς κι ας είναι και στου γείτονα"...
Κι ακόμα να καταλάβουμε ότι "ο γείτονας"
είμαστε εμείς... Καλό ξημέρωμα και βοήθειά μας..

Ανώνυμος είπε...

Για την πράσινη ενέργεια και τα "κατορθώματά" της δες εδώ:

http://greeklignite.blogspot.gr

Δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας αλλά στοιχεία που πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις
για να καταλάβεις τι και πως. Παρ' όλη την καλή προσπάθεια εκλαΐκευσης του blogger.

Εύκολες λύσεις του στυλ γεμίστε τα βουνά αιολικά δεν υπάρχουν δυστυχώς.

Λωτοφάγος είπε...

Καλημέρα. Αυτό που έγινε στο Μενίδι το φοβόμασταν όλοι, Πέτρα. Διότι, άλλο να πυροβολουν οι λεβέντες Κρητικοί και άλλο οι "Γύφτοι". Διαδήλωσε ποτέ κανείς στην Κρήτη για τους άδικους θανάτους από αδέσποτες; Δεν νομίζω. Βρήκαν ευκαιρία και τα φασισταριά. Όσο για τους δημάρχους, ας μας πουν τι έχουν κάνει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους τσιγγάνους.

Λωτοφάγος είπε...

Τι ακριβώς μου λες, αγαπητέ Ανώνυμε; Ότι, εφόσον και τα ηλεκτρικά τρένα ρυπαίνουν, ας επιστρέψουμε στους καρβουνιάρηδες του Φαρ Ουέστ;
Ασφαλώς και υπάρχει πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται, όπως ακριβώς και με τα πυρηνικά εργοστάσια, που δυστυχώς δεν αποσύρονται.
Ο λιγνίτης είνα φθηνός, διότι είναι δικός μας. Σωστά. Και ο άνεμος και ο ήλιος και τα κύματα φθηνά είναι. Και τα μηχανήματα που αξιοποιούν αυτές τις πηγές μπορούν να γίνουν πολύ φιλικότερα στο περιβάλλον, αν τα κράτη αποφασίσουν να στραφούν σε αυτά και να θέσουν αυστηρούς κανόνες.
Εκείνο που δεν λες είναι πως ο λιγνίτης βγαίνει από τα σπλάχνα της Γης (με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο μέλλον) και ότι στο κοντινό μέλλον ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Τι θα κάνουμε τότε; Θα στραφούμε στο ουράνιο;
Και, παρεμπιπτόντως, ναι, προτιμώ τα αιολικά στα βουνά αντί για τα χιλιάδες αυθαίρετα που είναι πανάσχημα, καταστρέφουν το οικοσύστημα και ρυπαίνουν πολύ περισσότερο από τις μη ανακυκλώσιμες ανεμογεννήτριες.