Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Οι Ολλανδοί ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Ο Μαρκ Ρούτε οφείλει να ευχαριστήσει τον Ρετζίπ Ερντογάν για την ευγενική του παρέμβαση, η οποία αφαίρεσε την πρωτιά από τον ακροδεξιό Βίλντερς, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δίνοντας την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να δείξει πόσο σκληρό αγόρι είναι.
Εξάλλου, αν τον άλλο μήνα ο τούρκος πρόεδρος πάρει την πολυπόθητη λαϊκή συγκατάθεση για την μετατροπή του σε σουλτάνο, θα ανταποδώσει τις ευχαριστίες.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η τουρκάλα μαντιλοφορούσα υπουργός που έκανε ελιγμούς για να προλάβει να χωθεί στο προξενείο του Ρότερνταμ, τα σκυλιά που εξαπέλυσε κατά των τούρκων διαδηλωτών ο δήμαρχος της πόλης και η ανακάλυψη ότι δεν επιτρέπονται εκ του συντάγματος προεκλογικές συγκεντρώσεις άλλων χωρών, μας απασχόλησαν για 3-4 μέρες και έπεισαν τους Ολλανδούς να αφήσουν τον ορίτζιναλ εθνικιστή, για να ψηφίσουν τον μιμητή.


Χθες βράδυ, η "δημοκρατική" Ευρώπη ανέπνευσε με ανακούφιση, ελπίζοντας σε παρόμοια αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές. Εκεί ο "ανεξάρτητος" Μακρόν, που αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με τη Λεπέν, είναι σκληρός νεοφιλελεύθερος. Η Αριστερά αγνοείται ακόμα.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα, παρατηρώ τα εξής:
  • Η Ολλανδία έχει απλή και ανόθευτη αναλογική, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη βουλή 13 κόμματα. Και στα δικά μας!
  • Εκλέγει μόνο 150 βουλευτές. Τι τσίπηδες αυτοί οι άνθρωποι! Εμείς, δηλαδή, χαζοί είμαστε που πληρώνουμε τους διπλάσιους; 
  • Ο "βάστα γερά, Γερούν" (Ντάισελμπλουμ) και το Εργατικό Κόμμα του έπαθαν πασοκοποίηση και συρρικνώθηκαν στην 7η θέση. Ουάου, που θά' λεγε κι ο Βαρουφάκης.
  • Οι Πράσινοι Αριστεροί τριπλασίασαν τις έδρες τους και ήρθαν πρώτοι στο Άμστερνταμ, την πιο ανεκτική πόλη της Ολλανδίας. Ηγέτης τους είναι ο 30χρονος Γέσε Κλάβερ. Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Λουκά στο Κόκκινο, το όνομά του σημαίνει τριφύλι και έχει ολλανδική, μαροκινή και ινδονησιακή καταγωγή.
από εδώ
  • Αντίθετα, στο Ρότερνταμ, οικονομική καρδιά της χώρας, πρώτευσε ο ακροδεξιός Βίλντερς, παρόλο που δήμαρχος είναι ένας μουσουλμάνος, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί στους τούρκους διαδηλωτές με σκυλιά. Στο Ισλάμ, είναι μεγάλη προσβολή να σε δαγκώσει σκυλί.
  • Για μια ακόμα φορά, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. 
  • Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

4 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Δυστυχώς τις πόρτες στο φασισμό τις ανοίγουν οι ίδιοι οι (δήθεν) δημοκρατικοί διαχειριστές του συστήματος της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Δυστυχώς...

Λωτοφάγος είπε...

Παρ' όλα αυτά, Ιχνηλάτη μου, δυσκολεύομαι ακόμα να κατανοήσω τις δικαιολογίες όσων ψηφίζουν φασίστες. Και δεν κατανοώ καθόλου όσους υποστηρίζουν τους εγκληματίες της Χ.Α.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συμφωνώ, ερμηνείες για την έξαρση του ναζιστικού φαινομένου υπάρχουν, "δικαιολογίες" όμως όχι, ούτε βέβαια τα εκ του πονηρού... "δεν ήξερα, δεν άκουσα" και συναφή ευτράπελα!

Mia Petra είπε...

Πάντως η λουλού/Ντάισελμπλουμ,
μόλις πήρε την κατιούσα,
είδε το φως το αληθινό... Ναι,
μαγκιές εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν..