Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το περιβάλλον είναι πάντα η ερώτηση

Όργανο των πολυεθνικών η Χίλαρι, ρατσιστής και σεξιστής ο Τραμπ.
Ακραία νεοφιλελεύθερη η Χίλαρι, ακραίος λαϊκιστής ο Τραμπ.
Γεράκι του Πενταγώνου η Χίλαρι, φίλος του Πούτιν ο Τραμπ.

Όλα αυτά τα ξέραμε. Από δημοσιεύματα, από τις ομιλίες τους, από τα ντιμπέιτ.

Εκείνο που δεν τονίστηκε αρκετά, εκείνο που δεν τέθηκε ποτέ ως ερώτηση, είναι η στάση αμφοτέρων απέναντι στο περιβάλλον.
Τα γεράκια κι οι βιομηχανίες όπλων δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το περιβάλλον. Τα υπερκέρδη είναι ο μοναδικός τους στόχος. Η Χίλαρι Κλίντον και ο Βενιζέλος ήταν οι μόνοι που είχαν ζητήσει να βομβαρδιστεί η Συρία το μακρινό 2013. Για καλή μας τύχη, πλανητάρχης ήταν ο Ομπάμα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα ξεκινούσε έναν πόλεμο με τη Ρωσία αν εκλεγόταν.

του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει τέτοιες τάσεις. Τουλάχιστον δεν τις εκμυστηρεύτηκε σε κανέναν. Για συνεννόηση με τη Ρωσία μιλούσε. Ίσως με αυτόν να αποφύγουμε τον πόλεμο. Ίσως πάλι να έχουμε πόλεμο με την Κίνα.
Από την άλλη, όμως, δεν παραδέχεται καν την κλιματική αλλαγή. Πατώντας πάνω στην κληρονομιά που  άφησε ο Μπους, το τερμάτισε: υποσχέθηκε περικοπές στα κονδύλια που δίνουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ για περιβαλλοντική δράση, ενώ είναι πιθανόν να υπαναχωρήσει σε αποφάσεις της Διάσκεψης του Παρισιού.
Απευθυνόμενος σε ακροατήρια που μαστίζονται από ανεργία επειδή η βαριά βιομηχανία μετακόμισε στην Κίνα, δεν είχε κανένα λόγο να ασχοληθεί με "πολυτέλειες" που αφορούν κάτι τρελαμένους και ψιλοφλώρους.
Υποσχέθηκε πετρέλαιο και υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι υποαπασχολούμενοι θέλουν να ακούνε ότι κάποια κονδύλια θα πάνε σε θέσεις εργασίας και ότι θα υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Μέσα στην απελπισία τους, αδυνατούν να συνδέσουν τους τυφώνες με την καταστροφή του πλανήτη. Και δίνουν την ψήφο σε όποιον τους υπόσχεται δουλειά.

του Κώστα Γρηγοριάδη από την Εφ.Συν
Αυτή την απόγνωση δεν την είδαν οι ακριβοπληρωμένοι κοινωνιολόγοι του Δημοκρατικού Κόμματος; Μάλλον δεν φαίνεται από τους πύργους του Μανχάταν.
Και έπεσαν από τα σύννεφα... στον ποταμό Χάντσον.

4 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Βιτρίνες" σε ένα κατάστημα που ζέχνει από εκεί μέχρι τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Στη χώρα της λήθης" υποδεχόμαστε, πλέον, και ευχαριστούμε, εκ νέου, τους αμερικάνους φίλους μας... Με "αριστερό" σαβουάρ βιβρ αυτή τη φορά!

Λωτοφάγος είπε...

Η ομιλία του Ομπάμα, Ιχνηλάτη, μου φάνηκε ειλικρινής και σταράτη. Ήταν το κύκνειο άσμα ενός έξυπνου ανθρώπου που δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει και τίποτε να φοβηθεί. Προειδοποίησε για τους δράκους που καραδοκούν να αιματοκυλίσουν πάλι τον πλανήτη.
Τον άκουσα προσεκτικά. Φοβάμαι πως αυτά τα ανδρείκελα που κυβερνούν την Ευρώπη δεν πρόκειται να τον ακούσουν με την ίδια προσοχή.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, μόνο συμμαχίες σκοπιμότητας. Έχουμε υποφέρει πολλά σε αυτά τα 7 χρόνια από τους "φίλους" και εταίρους μας. Καιρός να σταματήσουμε την αυτολύπηση και να φερθούμε σαν πολίτες. Βοήθεια άνωθεν δεν υπάρχει.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Οι φονιάδες φίλε μου όσα... "κεριά και ν' ανάψουν" κι όσες... "φιλεύσπλαχνες δηλώσεις" και αν κάνουν, δεν αλλάζουν. "Βιτρίνες" ήταν και βιτρίνες θα παραμείνουν. Πίσω από "το φαίνεσθαι", ακονίζει τα δόντια της η αθλιότητα ενός αδηφάγου και άκρως επιθετικού συστήματος.