Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Και του χρόνου, με γαλοπούλα!

Στην αρχή ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αρκουδάκια, καρδούλες, λουλουδάκια. Τρυφερά πράγματα. Αγαπησιάρικα. Δεν γκρινιάζουμε για θέματα που αφορούν τον έρωτα.
Ακολούθησε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των καταστημάτων από τα τέλη Οκτωβρίου. Να τονωθεί ο τζίρος, να ανέβουμε ψυχολογικά, να χαρούμε. Κι αυτό δεκτό, αν και προκαλεί κορεσμό η όλη ατμόσφαιρα.
Φέτος άρχισαν οι αηδίες του Χάλουουιν. Τα πιθήκια των φρι πρες και των νεόπλουτων προαστίων έδωσαν τα ρέστα τους. Μικρή η επιτυχία, αλλά μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης.
Χθες είχαμε το Thanksgiving: εντάξει, εμείς δεν έχουμε ιθαγενείς με φτερά για να σφάξουμε, μα κάτι θα σκεφτούμε. Θα φέρουμε κι άλλες γαλοπούλες από Γαλλία. Εξάλλου, παλιά αποκαλούσαν αυτά τα ταλαίπωρα πουλιά "ινδιάνους" ή "διάνους". Τίποτε δεν είναι τυχαίο, φίλοι μου.

Και φτάσαμε στη Black Friday. Κατά τον εορτασμό της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους ή κατέληξαν στο νοσοκομείο ουκ ολίγοι Αμερικανοί.

Εδώ βλέπουμε τι σημαίνει συνειδητοποιημένη καταναλώτρια.
Αν οι προαναφερθείσες είναι μισοθρησκευτικές γιορτές, η σημερινή είναι απόλυτα θρησκευτική: εορτάζονται ο θεός Χρήμα κι η θεά Κατανάλωση. Με τόση ευλάβεια, ώστε ελάχιστοι έμαθαν πως δύο άνθρωποι κάηκαν στη Μόρια της Χίου. Θυσία στον νεοφιλελευθερισμό κι αυτοί.

Θεωρήστε με σνομπ, αλλά δεν θα πάω για ψώνια. Δεν θα αγοράσω μια περιττή ηλεκτρική συσκευή από ξένες και ντόπιες αλυσίδες που γδέρνουν τους υπαλλήλους τους. Ούτε θα σπρώξω τη μισθωτή των 400 ευρώ για να φτάσω στην "προσφορά", που συνήθως είναι μια άχρηστη μπούρδα.


Πάντως, οι φωτογραφίες από τις δικές μας ουρές δείχνουν πως, όσοι από τους νέους μας δεν μετανάστευσαν ή δεν εργάζονται ανασφάλιστοι, συνέρευσαν έξω από τα πολυκαταστήματα. Χρήμα υπάρχει.


Άντε, Αλέξη, του χρόνου εύχομαι να χαρίσεις κι εσύ τη ζωή σε μια γαλοπούλα, όπως έκανε χθες ο Μπάρακ Ομπάμα. Κι ας είναι γαλλική ή ιταλική.

4 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πικρές διαπιστώσεις στους πικρούς καιρούς μας...

Mia Petra είπε...

Τρέμω για το ποια θα είναι η επόμενη "έμπνευση" τών Αμερικανών...
Στο μόνο που ποντάρω, είναι ότι εμείς εδώ στο Ελλάντα βαριόμαστε γρήγορα :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Μόνο η πίκρα μένει, Ιχνηλάτη μου. Εδώ ο κόσμος καιγεται, κι ο καταναλωτής ψωνίζεται.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν βαριόμαστε και τόσο γρήγορα, Πέτρα. Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ακόμα δημοφιλής.