Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πού είναι η Τροχαία, οέο;

Πριν από λίγο, στη γειτονιά μου, ένας ηλικιωμένος οδηγός παραβίασε ένα τεράστιο STOP γραμμένο στην άσφαλτο και μια πινακίδα με STOP και χτύπησε έναν πιτσιρικά με μηχανάκι.
Η θεϊκή ατάκα; "Αν είχα δει το στοπ ή αν είχα δει εσένα, θα είχα σταματήσει"!

Αυτή ακριβώς η φράση συμπυκνώνει την παντελή έλλειψη ελέγχου στους δρόμους. Στην κυριολεξία επιβιώνουμε από τύχη. Πεζοί και εποχούμενοι. Τροχονόμοι δεν υπάρχουν ούτε στο Σύνταγμα πλέον. Δεν ξέρω αν έχει μείνει κανένας στην Κηφισίας, στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού. Σε μια διασταύρωση-καρμανιόλα.
Βέβαια, όσα χρόνια οι γονείς μου μπαινόβγαιναν στο νοσοκομείο και πήγαινα να τους δω, οι τροχονόμοι απλώς αγνοούσαν τους πεζούς, οι οποίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να περάσουν απέναντι!

Αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχουν τροχονόμοι. Υποθέτω ότι δεν ξεροσταλιάζουν και αυτοί έξω από σπίτια μεγαλοδημοσιογράφων, βιομηχάνων και άλλων ατόμων πολύτιμων για την κοινωνία μας. Δεν είναι ειδικοί φρουροί. Είναι τροχονόμοι. Που οφείλουν να ρυθμίζουν την κίνηση και να ελέγχουν τη συμπεριφορά των οδηγών.
Γνώρισα ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν άδεια οδήγησης. Κι όμως, την παρέλαβαν με το ταχυδρομείο ή έδωσαν εξετάσεις 2-3 φορές, προτού λαδώσουν. Κάποιοι από αυτούς, ύστερα από κάποιο μικροατύχημα εγκατέλειψαν το τιμόνι. Ευτυχώς για εμάς τους υπόλοιπους.

Οι άνω των 65 οφείλουν να ανανεώνουν το δίπλωμά τους κάθε τρία χρόνια. Αν έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη, μάλιστα, οφείλουν να το ανανεώνουν κάθε χρόνο. Διότι δεν έχουν πλέον περιφερειακή όραση.
Δεν ξέρω αν τους το λένε οι χειρουργοί. Δεν ξέρω επίσης αν ξέρουν πως το δίπλωμα δεν είναι σαν το πτυχίο: πρέπει να ανανεώνεται. Έχει γίνει πλέον καρτούλα. Την έχουν δει; Αμφιβάλλω.


Πόσο δύσκολο θα ήταν να φτιαχτεί ένα διαφημιστικό σποτάκι για το θέμα, το οποίο να προβάλλεται καθημερινά σε όλα τα κανάλια; Αν μετά έβγαιναν στους δρόμους τροχονόμοι και έκαναν έλεγχο στα διπλώματα οδηγών τρίτης ηλικίας, κάποιες ζωές θα σώζονταν. Κυρίως νέων ανθρώπων.
Μέχρι τότε, αν στην οικογένειά σας υπάρχουν ηλικιωμένοι που οδηγούν, βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν ακόμα αυτή την ικανότητα. Ακόμα κι αν χρειαστεί να καβγαδίσετε μαζί τους.

Α, επί τη ευκαιρία: οι ποδηλάτες πληθαίνουν, όμως ελάχιστοι από αυτούς έχουν σωστή οδική συμπεριφορά. Αντίθετα, όταν δεν καβαλάνε πεζοδρόμια τρομάζοντας τους πεζούς, οδηγούν βράδυ χωρίς φώτα, ακόμα και σε μεγάλους δρόμους. Στις σοβαρές χώρες, θα έτρωγαν τεράστια πρόστιμα. Στη δική μας, απλώς προσέχουμε να μην τύχουμε στο διάβα τους.

2 σχόλια:

Νίκη είπε...

Το ανανεώνουν το δίπλωμα απλά αφού τους εξετάσουν κάποιοι γιατροί- συχνά πληρώνοντας και παίρνοντας τα αποτελέσματα στο σπίτι χωρίς καν να παρεβρεθούν στο ιατρείο. Τους βάζει κανείς να οδηγήσουν για να δουν τα αντανακλαστικά τους ή αν μπορούν να κοιτάξουν στο πλάι;
Εγώ είμαι 40 νιώθω ήδη τα αντανακλαστικά μου μειωμένα από τότε που ήμουν 20, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα οδηγώ μετά από 20 ή 30 χρόνια.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ας εξέταζαν έστω την όρασή τους, Νίκη. Αν βλέπουν το ρημάδι το στοπ. Τόσες ζωές έχουν χαθεί με αυτόν τον τρόπο.
Στα 60 τα αντανακλαστικά είναι πολύ μειωμένα. Το λέω από προσωπική πείρα. Αφήνουν όμως οι εισαγωγείς αυτοκινήτων και οι πετρελαιάδες να μπει όριο ηλικίας στην οδήγηση;