Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ο καθόλου τυχαίος φονιάς του Ορλάντο

  • Καλοκαίρι 2009, Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης: Κατά τη διάρκεια ενός άγριου καβγά μεθυσμένων, ο Ντάνιελ Φιτζσίμονς πυροβολεί και σκοτώνει δύο συναδέλφους του.
  • Οκτώβριος 2010, Λονδίνο: ο αγκολέζος Τζίμι Μουμπένγκα επιβιβάζεται σε αεροπλάνο. Τέσσερα χρόνια πριν είχε συλληφθεί επειδή συμμετείχε σε καβγά, και οι δικαστές αποφάσισαν την απέλασή του, παρόλο που ζούσε ήδη εκεί δέκα χρόνια. Ένα τηλεφώνημα τού προκαλεί εκνευρισμό. Για να τον... ηρεμήσουν, οι τρεις φρουροί τού δένουν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τον ακινητοποιούν με όλο τους το βάρος επί μισή ώρα. Ο Μουμπένγκα ξεψυχάει την ώρα που το αεροπλάνο απογειώνεται!
  • Ιούνιος 2016, Ορλάντο: Ο αμερικανοαφγανός Ομάρ Ματίν σκοτώνει 49 θαμώνες ενός γκέι κλαμπ, προτού πυροβοληθεί από αστυνομικούς. Το διαβόητο Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, η σύζυγός του δηλώνει ότι ο ίδιος ήταν γκέι και την κακοποιούσε, ενώ θαμώνες του κλαμπ τον είχαν δει πολλές φορές εκεί. 
σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για το Ορλάντο

Τι ενώνει τους φονιάδες αυτών των "άσχετων" περιστατικών; Και οι πέντε εργάζονταν στην G4S, μια βρετανική εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, που δραστηριοποιείται σε 120 χώρες και απασχολεί 618.000 υπαλλήλους. Μετά το μακελειό στο Ορλάντο, η μετοχή της σημείωσε πτώση 10% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, παρόλο που σε ανακοίνωση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και διευκρίνισε ότι ο Ματίν ήταν εκτός υπηρεσίας.
Στην πρώτη περίπτωση, η G4S είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις για τον βίαιο χαρακτήρα του Φιτζσίμονς.
Στη δεύτερη, οι τρεις φρουροί απαλλάχτηκαν στο δικαστήριο, παρόλο που όφειλαν να ξέρουν ότι η στάση αυτή για τόσο χρονικό διάστημα προκαλεί θάνατο. Εξάλλου, οι ίδιοι της είχαν δώσει το όνομα "καραόκε του χαλιού".

του λιβανέζου σκιτσογράφου Haddad
Τη σταδιοδρομία της, όμως, η G4S την έχει χτίσει σε φυλακές, αλλά και κέντρα κράτησης μεταναστών. Ειδικά οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλά να της καταλογίσουν για τον βασανισμό τους σε φυλακές του Ισραήλ.
 Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα, που εξηγούν πολλά στην ιστορία του Ορλάντο, τα περιγράφει στο άρθρο του με τίτλο "Ιδιωτική ασφάλεια, δημόσιες τραγωδίες", ο πολύ καλός "διεθνατζής" της Αυγής, Μιχάλης Τρίκκας:
http://www.avgi.gr/article/6634559/g4s-idiotiki-asfaleia-dimosies-tragodies

Δεν υπάρχουν σχόλια: