Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το δημοψήφισμα έχει το αίμα της Τζο

Πριν από λίγες μόνο ώρες μας απασχολούσαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το βρετανικό δημοψήφισμα.
Άρθρα με αναλύσεις για τις συνέπειες ενός Brexit, ειρωνικά σχόλια στο τουίτερ για την κωλοτούμπα του Κάμερον, την ανάμειξη του Ομπάμα, την ανησυχία των "αγορών": τους τελευταίους 2-3 μήνες, κανένας δεν εκβιάζει πια την Ελλάδα με Grexit. Κανείς δεν ασχολείται γενικώς με την Ελλάδα. Εκτός, βεβαίως, από τους σαδιστές εκβιαστές μας.
Εκείνο που τους καίει είναι μήπως οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο μάλλον θα ξήλωνε το πουλόβερ. Ένα πουλόβερ που ζεσταίνει μόνο τις πλούσιες χώρες του Βορρά, ενώ πνίγει τις φτωχές του Νότου.
Εργατικοί και Τόρηδες ξέχασαν τις διαφορές τους και πύκνωσαν τις προσπάθειες να πείσουν τους Βρετανούς πως αν βγουν από τη στρούγκα θα τους φάει ο λύκος. Που είναι προφανώς αλήθεια. Η διαφορά βρίσκεται στη μορφή που θα έχει αυτός ο λύκος.


Η 42χρονη βουλευτίνα των Εργατικών Τζο Κοξ, από το Δυτικό Γιορκσάιρ, θα έδινε διάλεξη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όταν ο 52χρονος άντρας πρώτα τη μαχαίρωσε και μετά την πυροβόλησε κραυγάζοντας, "Πρώτα η Βρετανία"! Την περίμενε χθες το μεσημέρι, έξω από τη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ.
Δεν ήταν καμιά τυχαία Αγγλίδα, η Τζο. Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών, είχε περάσει από τις οργανώσεις Save The Children και Oxfam, μαχόταν για την ειρήνευση στη Συρία, ταξίδευε σε φτωχές χώρες για να στηρίξει τους πρόσφυγες και ζούσε με τον άντρα και τα δυο της παιδάκια σε σκάφος.

Ακόμα και από το θάνατό της, οι γύπες αντλούν κέρδη: η αξία της στερλίνας ανέβηκε, ενώ τα στοιχήματα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχουν καλύτερες αποδόσεις! Τι κι αν όσο ζούσε, η Τζο αγωνιζόταν ακριβώς εναντίον των βρυκολάκων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: