Τρίτη 10 Μαΐου 2016

10 αιώνες μετά, τίποτε δεν άλλαξε

Το 787 μ.Χ., η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας έληξε την αιματηρότατη Εικονομαχία και αναστήλωσε τις εικόνες στους ναούς. Έκτοτε, κανένα σπουδαίο θέμα δεν προέκυψε, ώστε να δικαιολογήσει νέα σύνοδο.
Χθες διάβασα στην Εφ.Συν. το ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο του Μάριου Διονέλλη (εδώ) για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, από 16-27 Ιουνίου, στο... λιτό κτήριο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης:


Τα θέματα συζήτησης, ο τρόπος εκπροσώπησης, η ονομασία της συνόδου και η επιλογή της Κρήτης είναι αντικείμενα σφοδρής αντιπαράθεσης! Ας δούμε κάποια ακανθώδη ζητήματα:
  • Οι παπάδες έχουν χωριστεί σε "υπερορθόδοξους", με ηγέτες τους γνωστούς Πειραιώς Σεραφείμ και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, και "οικουμενιστές" που επιδιώκουν την προσέγγιση ορθόδοξων και καθολικών. Ένα δείγμα ήταν η κοινή εμφάνιση Πάπα Φραγκίσκου, Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη Λέσβο.
  • Η Κρήτη δεν υπάγεται στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και η Κύπρος, η Αλβανία, η Πολωνία κ.ά. Αυτόνομες είναι κι οι εκκλησίες Αυστραλίας, Φιλανδίας και Εσθονίας, αλλά αυτές δεν αναγνωρίζονται από το Πατριαρχείο! 
  • Κάθε Εκκλησία θα εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της και 24 ακόμα ιεράρχες. Συνολικά, πάνω από 500 άτομα.
  • Το περίφημο Σχίσμα ορθόδοξων και καθολικών έλαβε χώρα το 1054. Τέσσερις αιώνες μετά, η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ενώ στη Δύση ανέτελλε η Αναγέννηση.
  • Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διεκδικούν λυσσαλέα τη Μητρόπολη του Κατάρ, την ίδια στιγμή που Σύροι και Παλαιστίνιοι αφανίζονται από πόλεμο και κατοχή.
Όπως καταλαβαίνετε, για τους παπάδες... πέρα βρέχει. Τι κι αν η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και ξεπουλιέται στους τοκογλύφους; Αυτοί βρίσκονται στην καρακοσμάρα τους. Όπως ακριβώς γινόταν και 10 αιώνες πριν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία επί του ποιμνίου (του κοπαδιού, δηλαδή) και το χρήμα.
Δυστυχώς, η ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχώριζε το κράτος από την εκκλησία έσβησε πολύ νωρίς. Ήδη από το 2012, το θέμα εξαφανίστηκε από την ατζέντα του. Όπως κι η φορολόγηση των εφοπλιστών.
Όχι μόνο εξακολουθούμε να πληρώνουμε τους μισθούς τους, όχι μόνο η Εκκλησία οργανώνει συσσίτια με ξένα κόλυβα (δωρεές ιδιωτών), αλλά δεν φορολογείται κιόλας. 
Μετά τις εκλογές του περσινού Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός έσπευσε να μας διαλύσει κάθε αυταπάτη, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στον αρχιεπίσκοπο και συνεχίζοντας την υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους.

http://www.lifo.gr/now/greece/99153

Η αηδιαστική φράση του Αμβρόσιου, για το χέρι του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που θα σαπίσει αν καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών, αναστάτωσε μόνο τα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε τους εισαγγελείς ούτε το αποβλακωμένο ποίμνιο.
Εν έτει 2016 δεν έχουμε την επιστροφή των τζιχαντιστών μόνο στο Ισλάμ, αλλά και στην Ορθοδοξία. 
 Η κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία που θα καταστρέψει χώρες ολόκληρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα πλημμυρίσει άλλες τόσες, η πείνα, οι πόλεμοι, οι πρόσφυγες, η TTIP και η απόλυτη εξουσία των πολυεθνικών δεν φτουράνε μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα: "Είναι σωστό να επιλέγεται η Κρήτη για τη διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου;"

Είναι προφανές ότι δεν φοβούνται το φραγγέλιο, με το οποίο έδιωξε, λέει, ο Ιησούς τους εμπόρους από τον ναό. Ε, μάλλον κάτι θα ξέρουν παραπάνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: