Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μάθαν΄ότι..., πλακώσανε κι οι Βέλγοι!

Δεν μας έφταναν οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικάνοι, ήρθε τώρα στη γονατισμένη χώρα μας ένας Βέλγος με αποικιοκρατική νοοτροπία, για να μας διδάξει τον πολιτισμό της δικής του!
Βέλγος, ρε φίλε! Εκεί φτάσαμε.
Έδιωξε τελικά τον Γ. Λούκο ο Α. Μπαλτάς και καλά έκανε. Αφού εκείνος ως διευθυντής δεν μπορούσε να ελέγξει τα οικονομικά του Ελληνικού Φεστιβάλ, ας τα ανέθετε σε κάποιον έντιμο άνθρωπο. Ας μην άφηνε τα ποντίκια να οργιάζουν κατά την απουσία του.


Μετά, όμως, ο υπουργός Πολιτισμού έφερε τον Γιαν Φαμπρ. Ως μεγάλο καλλιτέχνη. Τόσο πολυάσχολο μάλιστα, ώστε δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για την πολιτιστική κίνηση στην Ψωραλέξαινα και αποφάσισε για φέτος να πληρώσουμε μόνο για βέλγικο πολιτισμό. Του χρόνου, βλέπουμε. Ίσως μας κάνει την τιμή να δώσει τους φόρους μας σε κάποιους ιθαγενείς καλλιτέχνες! Προς το παρόν, θα δούμε "Παλλόμενα πέη" και, αν είμαστε τυχεροί, κατσαρίδες. Ελπίζω μόνο να μην επαναλάβει την παράσταση με τις γάτες, όταν οι Βέλγοι τον κυνηγούσαν για να τον πλακώσουν στις φάπες (δείτε εδώ ποιος είναι ο Φαμπρ και οι εμμονές του).
Το τονίζω διότι στη φράση του Α. Τσίπρα, "Σας έχω εμπιστοσύνη"(από πού κι ώς πού, άραγε;), αυτός απάντησε, "Να μην μου έχετε"! (από εδώ)

Να ξεκαθαρίσω κάτι: ως πολίτης επιθυμώ να χρηματοδοτούν οι φόροι μου τους ντόπιους καλλιτέχνες. Ούτε Βέλγους ούτε Ισλανδούς -έστω κι αν συμπαθώ πολύ αυτούς τους τελευταίους. Υποθέτω ότι κανένας Άγγλος ή Γάλλος δεν θα δεχόταν να πάνε οι φόροι του σε Έλληνες. Άλλωστε, εκεί δεν στηρίχτηκε η κατασυκοφάντηση της χώρας μας τα πρώτα χρόνια των μνημονίων;
Και ως "ντόπιους" εννοώ τους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν εδώ. Όποιες κι αν είναι οι ρίζες τους.

Πάντως, για μια ακόμα φορά, οι άνθρωποι της τέχνης είναι έξαλλοι. Ο συνθέτης Χ. Λεοντής απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό, με την οποία τονίζει πόσο προσβεβλημένοι νιώθουν και συμπληρώνει: "Μουσείο Μπενάκη: Γάλλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Γερμανός, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Γαλλίδα, Ελληνικό Φεστιβάλ: Βέλγος... Η συνέχεια;;"

Για μια ακόμα φορά, αντί να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του Υπουργείου, να βοηθηθούν νέοι καλλιτέχνες, να γίνουν πιο ελκυστικά τα μουσεία, να σωθούν ιστορικά κτήρια και να επανεισαχθεί εμπλουτισμένο το μάθημα των καλλιτεχνικών στα σχολεία, χρυσοπληρώνουμε ξένους για να διδάξουν "πολιτισμό" στους βάρβαρους χρεοκοπημένους. Αν αυτό δεν είναι σουσουδισμός ολκής, δεν βρίσκω άλλη λέξη. Κανείς δεν έχει στοιχειώδη κουλτούρα σε αυτή την παρέα;

Α, και να μην ξεχάσω: ο Γ. Καμίνης ασπρίζει τους τοίχους για να σβήσει τα γκράφιτι που... ασχημαίνουν την Αθήνα. Ουδέν σχόλιον!

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Φίλε Λωτοφάγε, κι εγώ μόνο στην Τέχνη ποντάρω ως πολίτης.. Μόνο η Τέχνη μπορεί να μας κρατήσει μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο και ναι, το πιστεύω κι εγώ ότι δεν έχουμε ανάγκη κανέναν ξένο! Σε πολλά ακόμα δεν θα τους είχαμε ανάγκη, αλλά δεθήκαμε μαζί τους με δεσμούς εξάρτησης...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ελπίζω ότι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με πλούσιο έργο και πείρα ως θεατράνθρωπος, θα τα καταφέρει. Όχι φέτος, αφού δεν προλαβαίνει, αλλά του χρόνου.
Καλό σου βράδυ, φίλη μου.