Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ποιος θυμάται τους S-300;

Έχω γράψει κι άλλες φορές ότι η φιλία με το Ισραήλ είναι παιχνίδι με σκορπιό, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ούτε τις ικανότητες ούτε τα αντανακλαστικά για να αποφύγει το τσίμπημα. Εκτός κι αν σκοπός της δεν είναι να το αποφύγει...

Ο μύθος αφηγείται πως ο σκορπιός ζητάει από τον βάτραχο να τον περάσει απέναντι. Εκείνος διστάζει επειδή φοβάται τυχόν τσίμπημα, κι ο σκορπιός απαντάει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πεθάνουν και οι δύο. Κάπου στα μισά της διαδρομής τον κεντρίζει. Καθώς βουλιάζουν, ο βάτραχος ρωτάει γιατί και ο σκορπιός απαντάει: "Μην το παίρνεις προσωπικά, είναι στη φύση μου να κεντρίζω".

Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα EU Observer, που ιδρύθηκε το 2000 στις Βρυξέλλες, αναφέρει* ότι στις 15.1.2016, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, έφταναν στους συνέδρους μηνύματα από το Ισραήλ, απαιτώντας να τροποποιηθούν κάποια νομοσχέδια. Η Ελλάδα έθεσε βέτο σε διατύπωση που διαχώριζε το κράτος του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τρεις μέρες αργότερα, Βουλγαρία, Κύπρος και Πολωνία συντάχθηκαν με τη θέση της Ελλάδας, και η διατύπωση έγινε ηπιότερη! Η Ελλάδα διέψευσε χλιαρά την κατηγορία περί κατασκοπείας. Το Ισραήλ δεν τη σχολίασε καν. 
Υπενθυμίζω ότι η ελληνική Βουλή έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ η κυβέρνηση όχι

Το χειρότερο, όμως, είναι η αποκάλυψη του Reuters στις 4.12.2015 ότι, κατά τη διάρκεια κοινής αεροπορικής άσκησης, οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν σε Ισραηλινούς να μελετήσουν τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300. 
Η εικόνα από http://www.newsbomb.gr/kypros/story/380835/proti-dokimi-ton-s-300-meta-apo-14-hronia-stin-kypro

Κλειδιά για την κατανόηση της σοβαρότητας του θέματος:
  • Το 1998, η Κύπρος αγόρασε τους S-300 από τη Ρωσία. Μετά τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η κυβέρνηση Σημίτη πίεσε τον κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη, όπερ και εγένετο την επόμενη χρονιά**.
  •  Σήμερα, η Ρωσία επιδιώκει να εγκαταστήσει S-300 στο Ιράν και S-400 στη Συρία. Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα χάρηκε καθόλου με την είδηση ότι οι Ισραηλινοί μελέτησαν το υπερ-όπλο της.
  • Διαχρονικά, η Ρωσία ήταν πολύ πιο αξιόπιστη σύμμαχος από το Ισραήλ, τόσο για Ελλάδα όσο και για Κύπρο. Θυμηθείτε απλώς ότι, μετά το κούρεμα των καταθέσεων από κυπριακές τράπεζες, ελάχιστοι ρώσοι καταθέτες έφυγαν από το νησί.
Το πρόβλημα είναι πως, επίσης διαχρονικά, και εμείς και η Κύπρος κάνουμε παραχωρήσεις προς διαφόρους, νομίζοντας πως θα τους εξευμενίσουμε ή θα τους κάνουμε κολλητούς, και καταλήγουμε πάντα τραγικά μόνοι.
Με το ίδιο ανόητο σκεπτικό, η Κύπρος ζήτησε*** από την ολλανδική προεδρία της ΕΕ να προσθέσει και την Τουρκική στις ευρωπαϊκές γλώσσες! Είμαστε ειδικοί στο να βγάζουμε μόνοι μας τα ματάκια μας.


Αρχική πηγή: εφημερίδα Πριν, 21.2.2016, http://prin.gr/?p=9631 
 Άλλες πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: