Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ας μιλήσουμε για τη Γυναίκα

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα. Αναρωτιέμαι πότε μετατράπηκε σε μέρα για λουλούδια, δωράκια και  χαζοχαρούμενα "χρόνια μας πολλά".
Οι εργάτριες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων την 8η Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη δεν συγκρούστηκαν με την αστυνομία για φθηνότερα πέδιλα στιλ Sex & the City. Ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (!) και ισοτιμία των δύο φύλων.


Στις 8 Μαρτίου του 1908, κι αφού τίποτε δεν είχε αλλάξει, οι εργάτριες των ίδιων εργοστασίων διαδήλωσαν και πάλι, ζητώντας επίσης δικαίωμα ψήφου και κατάργηση της παιδικής εργασίας. Το 1910, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε να τιμούνται οι εργαζόμενες γυναίκες στις 8 Μαρτίου. Εξαιτίας των ιδεών της, η Τσέτκιν ήρθε σε σύγκρουση με τον Λένιν και λοιδορήθηκε από τη γερμανική εξουσία. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκαν και οι "σουφραζέτες" που διαδήλωναν διαρκώς για το δικαίωμα ψήφου, παρά το ξύλο που έτρωγαν από την αστυνομία. *

Άλλωστε, στην "πολιτισμένη" Ελβετία η γυναικεία ψήφος καθιερώθηκε μόλις το 1971, ενώ στη μακρινή Νέα Ζηλανδία το 1893! Οι... βλάχοι του Ειρηνικού προηγήθηκαν 78 χρόνια.

Η σημερινή μέρα, λοιπόν, ανήκει στις γυναίκες που αγωνίζονται για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αειφορία της Γης, την Ειρήνη, την απάλειψη του πόνου και της φτώχειας, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, την προστασία των αδυνάτων, την αληθινή Δημοκρατία.
  • Στις Αφρικανίδες που μάχονται τη φρικτή πρακτική της κλειτοριδεκτομής,  
  • Στις Κούρδισσες που πολεμάνε τον ISIS. 
  • Στα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας που προσπαθούν να υπάρξουν ως αυτόνομες προσωπικότητες. 
  • Στις πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα για να προστατέψουν τις οικογένειές τους. 
  • Στις αλληλέγγυες Ελληνίδες που έσπευσαν στο πλευρό τους από την πρώτη μέρα.
Κι αν θέλετε οπωσδήποτε κάποια ονόματα,
  • Στη Μαλάλα, την πακιστανή έφηβη που πυροβολήθηκε στο κεφάλι επειδή έγραφε στο μπλογκ της για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και συνεχίζει να αγωνίζεται για τον ίδιο σκοπό.
  • Στην επίσης νομπελίστρια Αρουντάτι Ρόι, που άφησε την προσοδοφόρα συγγραφή, για να σταθεί δίπλα στους πάμφωχους Ινδούς, οι οποίοι αγωνίζονται να μην γίνουν τα θηριώδη φράγματα που καταστρέφουν τη γη και τη ζωή τους.
  • Στην Μπέρτα Κάσερες από την Ονδούρα, που δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα των γενεθλίων της, επειδή είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.** Τα παιδιά της διέμεναν εδώ και καιρό σε άγνωστη τοποθεσία, για να μην δολοφονηθούν κι αυτά.
  • Στην ευρωβουλευτίνα Κωνσταντίνα Κούνεβα, θύμα επίθεσης με βιτριόλι το 2008, εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης εναντίον των εταιρειών καθαριότητας. Το 2013 είχε δικαιωθεί, αλλά πριν από λίγες μέρες το εφετείο έκρινε πως δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της ΟΙΚΟΜΕΤ για την επίθεση!
  • Στην Αγγελική Χατζηδημητρίου, η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σεκιουριτά του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Χίο, όταν τον Απρίλιο του 2006 πήγε για να καλύψει δημοσιογραφικά μια φωτιά στο χώρο. Δέκα χρόνια μετά,**** το ΣτΕ απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Νοσοκομείου της Χίου, κρίνοντας ότι υπήρξαν ιατρικές παραλείψεις με συνέπεια την παράλυση της άτυχης δημοσιογράφου. Η αποζημίωση μπορεί να φτάσει το 1,6 εκατομμύριο.
Βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και παρατηρούμε έκπληκτοι ότι, αντί να εξελισσόμαστε, βυθιζόμαστε στη βαρβαρότητα. Δεκάδες μικροί και μεγάλοι πόλεμοι, κατεστραμμένες χώρες, σφαγές αμάχων για παραδειγματισμό, νεκρανάσταση φασιστών και νεοναζί. Πάνω από όλα, όμως, έχουμε απίστευτη βία κατά των γυναικών, οι οποίες κινδυνεύουν και από τα δύο -ή τρία- αντιμαχόμενα μέρη. Εκφοβισμός, εγκλεισμός στο σπίτι, ξυλοδαρμός, ομαδικοί βιασμοί και εκτελέσεις με λιθοβολισμό είναι μερικά μόνο από τα όπλα εναντίον τους.

Το βιβλίο της Ωρίν Κρεμιέ και της Ελέν Ζυλιέν, Ελεύθερες γυναίκες, που εκδόθηκε το 2014 από τη Διεθνή Αμνηστία και τις εκδόσεις Εύμαρος, θα σας πείσει με παραδείγματα ότι,
Στον μισό τουλάχιστον πλανήτη, το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι να γεννηθείς γυναίκα. 


* http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027520/xatzi Στην εκπομπή Infowar, ο Άρης Χατζηστεφάνου μιλάει για τις σουφραζέτες:
** http://www.efsyn.gr/arthro/kyma-diamartyrias-gia-ti-dolofonia-tis-agonistrias-kaseres
*** http://www.koutipandoras.gr/article/163352/den-ftaiei-i-ergodosia-gia-tin-epithesi-me-vitrioli-stin-koyneva-efeteio-anetrepse
**** http://tvxs.gr/news/ellada/apozimiosi-1-ekat-eyro-gia-ti-dimosiografo-aggeliki-xatzidimitrioy-poy-emeine-anapiri-me

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Κι όσο θυμάμαι ότι περάσαμε αρκετά χρόνια εδώ στην Ελλάδα. που η ημέρα τής γυναίκας, σήμαινε μόνο την έξοδο γυναικοπαρέας, σε ταβέρνες και κλαμπάκια, χωρίς άντρες!.. "Επαναστάτριες" χωρίς να υπάρχει καμία αιτία..

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι ας ήταν οι μισθοί χαμηλότεροι από των ανδρών, η επαγγελματική ανέλιξη σπάνια, η εκπροσώπηση στη Βουλή και την κυβέρνηση αμελητέες. Δες και αυτό το άρθρο που διάβασα πριν από λίγο:

http://www.efsyn.gr/arthro/psifo-sti-selfi

Mia Petra είπε...

Μόλις το διάβασα. Βάρδα μην το δουν οι δημοσκόποι!
Χαχα! Ε, τώρα φεύγω στα αλήθεια :) Καλό ξημέρωμα.