Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο εχθρός Λάκης κι οι αθώοι εμείς

Είδα την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου την επομένη, όταν γινόταν χαμός στα κοινωνικά δίκτυα. Με τους Δέκα Μικρούς Μήτσους είχε κερδίσει την εκτίμησή μας. Με το Αλ Τσαντίρι έγινε τηλεοπτικό είδωλο.
Μια λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει τη επιτυχία από την ψευδαίσθηση ότι είσαι θεός. Κι η γραμμή αυτή είναι το χειροκρότημα. Αν ο χαρακτήρας και η καλλιέργειά σου δεν αρκούν, εύκολα περνάς στην άλλη όχθη.
Δεν είναι εξυπνάδα να εναλάσσεις πολιτικά σχόλια με ηλίθια βιντεάκια, αποφθέγματα καφενόβιων και αποσπάσματα αποβλακωτικών εκπομπών. Με αυτόν τον τρόπο γαργαλάς τα κατώτερα ένστικτα των μικρομεσαίων, αλλά δεν συμβάλλεις στην αυτογνωσία, που είναι και ο απώτερος σκοπός της σάτιρας.
Ο Λάκης δεν θέλει να προβληματίσει ούτε να ανεβάσει το επίπεδο του κοινού του. Μεθάει με το χειροκρότημα και συμπεριφέρεται σαν προφήτης.
Δυστυχώς, η χώρα που γέννησε τη σάτιρα υποκλίνεται μόνο στον Λάκη.

Εν πάση περιπτώσει, την Τρίτη έκανε δύο αξιοκατάκριτα σχόλια.
  • Το πρώτο ήταν για τον Σόιμπλε. Ίσως πρόθεσή του ήταν να τονίσει ότι η καθήλωσή του σε αναπηρικό καροτσάκι μετέτρεψε τις εμμονές του σε παράνοια. Γενίκευσε, ωστόσο, λες και κάθε ανάπηρος γίνεται εμμονοληπτικός και τελικά παρανοϊκός. 
Ξαφνικά όλη η ενάρετη κοινωνία μας έσπευσε να υπερασπιστεί τους ανάπηρους. Τους αόρατους αυτούς ανθρώπους που δεν κυκλοφορούν, επειδή τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα, κατεστραμμένα ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα. Που ζουν από τα γλίσχρα επιδόματα, εξαρτώμενοι από τους συγγενείς τους. Και που, αν τολμήσουν να διαδηλώσουν, τρώνε και μερικές γκλομπιές για να μάθουν να σέβονται την εξουσία.
Γιατί δεν διαμαρτυρόμαστε για τις αιτίες που προκαλούν τις αναπηρίες; Τους δρόμους-σκοτώστρες, τα διπλώματα οδήγησης δι' αλληλογραφίας, τους δημάρχους και τη ΔΕΗ που "φυτεύουν" τις κολόνες τους πίσω από δέντρα ή οδοδείκτες, εξαναγκάζοντας τους πεζούς να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα, τους ποδηλάτες και τους οδηγούς δικύκλων που θεωρούν τα πεζοδρόμια ασφαλή λωρίδα κυκλοφορίας και στάθμευσης; Μήπως επειδή εμπλεκόμαστε άμεσα σε όλα αυτά, ενώ είναι εντελώς ανέξοδο να φορτώσουμε τις ευθύνες μας σε ένα δημόσιο πρόσωπο;

  • Το δεύτερο σχόλιο αφορούσε τους αγρότες και καταχειροκροτήθηκε από τις ξανθές και τους χαχανούληδες που αποτελούν το κοινό του: "Χέστηκα αν είναι ακροδεξιοί πάνω στα τρακτέρ, δεν με ενδιαφέρει"!
Μάλιστα. Εκείνο που τον ενδιαφέρει, δηλαδή, είναι να γίνει αρεστός στους αγρότες της Λάρισας, χαϊδεύοντας τα αφτιά τους.


Άλλωστε έχει βγάλει αρκετό παραδάκι, ώστε να μην τον αγγίζουν τετριμμένα θέματα όπως η διάβρωση της κοινωνίας από τη χρυσαυγίτικη νοοτροπία. Αντίθετα επιδιώκει να τα έχει καλά και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Και με το κράτος και με το παρακράτος. Η εποχή που φορούσε τα πράσινα "σταράκια", διαμαρτυρόμενος για τον προφυλακισμένο φοιτητή, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πρωτοπαλίκαρο του Στάθη Μπούκουρα και δύο αγρότες σπάνε περιπολικό (που θα πληρώσουμε εμείς, φυσικά)


Εμένα αυτό το σχόλιο με τρόμαξε περισσότερο από εκείνο για τον Σόιμπλε. Διότι εδώ παίζει με τη φωτιά. Που δεν θα κάψει τον ίδιο αλλά εμάς. Με τη φράση αυτή, ο Λαζόπουλος αθώωσε την εγκληματική οργάνωση, 2-3 μέρες προτού ανακοινωθεί η αποφυλάκιση του Ρουπακιά.
Διαβολική σύμπτωση, μάλλον.

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Έχεις δίκιο, τα σχόλιά του, έβαλαν φωτιά, αλλά δεν ξέρω σε ποιους εγκεφάλους, αφού οι "εκεί" το είχαν καταχαρεί και χειροκροτούσαν, δείγμα ότι άλλα ακούνε κι άλλα καταλαβαίνουν.. Γενικώς, δεν πάμε καθόλου καλά ως λαός.. Καλημέρα :))

Mia Petra είπε...

Υ.Γ Βέβαια, δεν ξέρω τι θα μας είχε συμβεί (ως λαό), αν την αμέσως επόμενη ημέρα, η μοίρα είχε παίξει κάποιο άσχημο παιχνίδι (και) σε εκείνον.. Όλα όσα λέμε, θα είχαν ξεχαστεί ως δια μαγείας και θα ήταν όλα τα σχόλια διθυραμβικά.. "Παράλογοοοο;; Δεν απαντάει, άρα λογικό!"

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Ίσως πηγαίνουν εκεί με την ακλόνητη απόφαση να περάσουν καλά, να κάνουν χαβαλέ και να τους δει η μαμά τους.
Συνεπώς, συμφωνούν με ό,τι λέει ο οικοδεσπότης.

Α, ναι, σίγουρα: το κοπάδι περιμένει να συμβεί κάτι τραγικό για να εφορμήσει κηρύσσοντας εθνικό πένθος ή κλαίγοντας ομαδικά. Είμαστε drama queens!