Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Η COP21 είναι το πρώτο βήμα

Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε χθες βράδυ στο Παρίσι από 195 κράτη, δεν είναι η οριστική σωτηρία του "μοναδικού πλανήτη που έχουμε" (όπως τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα), ωστόσο είναι το πρώτο βήμα, μετά τη συμφωνία του Ρίο το 1992, η οποία έμεινε στα χαρτιά.


Χθες βράδυ ήταν όλοι εκεί: ο Αλ Γκορ, ο Τζον Κέρι, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς που δάκρυσε ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες παρευρισκόμενους, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Ομπάμα τη χαιρέτισε "ως καμπή για τον κόσμο", υπενθύμισε ότι στα 7 χρόνια που είναι πρόεδρος των ΗΠΑ η χώρα είναι πρωτοπόρος στο ζήτημα αυτό, αλλά τόνισε πως "ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος".
Εξάλλου, μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όλα παίζονταν.


Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Κίνα, η Βενεζουέλα, αλλά και η Πολωνία, των οποίων η οικονομία στηρίζεται στο πετρέλαιο και το κάρβουνο, πίεσαν για να μην συμφωνηθεί η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. 
 
Ακόμα κι έτσι, όμως, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια τουλάχιστον 55 χωρών, των οποίων οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανέρχονται στο 55% του συνόλου παγκοσμίως. Προϋποθέτει επίσης διαρκείς επαφές -αλλά και πίεση από τους λαούς- καθώς οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στο κλίμα θα γίνονται όλο και πιο επώδυνες. Από το 2020, οι ανεπτυγμένες χώρες θα δίνουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στις αναπτυσσόμενες, ώστε αυτές να στραφούν στις ΑΠΕ και να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την υπερθέρμανση (καύσωνες, πλημμύρες, τυφώνες κλπ).
Φέτος ήταν η πιο ζεστή χρονιά από τότε που άρχισαν οι συστηματικές μετρήσεις.

Η Μαφάλντα του διαχρονικού αργεντινού Quino
Απώτερος στόχος της συμφωνίας είναι να ρίξουμε τον "πυρετό" της Γης, ανακόπτοντας την ερημοποίηση ολόκληρων χωρών, καθώς και την τήξη των παγετώνων, η οποία ανεβάζει τη στάθμη των ωκεανών και θα εξαφανίσει πόλεις και νησιά για πάντα. Σε χάρτη της National Geographic, βλέπουμε ότι τις απώλειες που θα υποστούν η Βρετανία, η Ιταλία και, φυσικά, οι Κάτω Χώρες που θα εξαφανιστούν (ο χάρτης εδώ).
Συνεπώς, φίλε μου, σε εμάς πέφτει το βάρος να πιέσουμε τα κράτη προς την εφαρμογή της συμφωνίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

πηγές: Καρτέσιος, Econews, iefimerida
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: