Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μια αξέχαστη χρονιά

Ελπίζω να περάσατε τα Χριστούγεννα με αγαπημένους ανθρώπους. Όχι, δεν πιστεύω στο Πνεύμα των Χριστουγέννων -που, όπως άκουσα, ήταν εμπορική ιδέα του Ντίκενς. Αντίθετα, όλη αυτή η καταναλωτική μανία με αγχώνει.
Μοναδική προστασία από την ψυχαναγκαστική "χαρά" αποτελεί η παρουσία ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Το 2015 αργοσβήνει παγωμένο. Μια χρονιά με ξέφρενους πανηγυρισμούς και πικρές απογοητεύσεις, με περήφανες απαντήσεις και ταπεινωτικές υποχωρήσεις.
Τελευταία πύρρειος νίκη, το 76% των Επτανησίων που ψήφισαν Όχι στο ξεπούλημα των αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. 
 Βέβαια, δεν θα σταματήσουν εκεί, όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Υπάρχουν και νομικά όπλα.


Το 2015 ξεκίνησε με τη σφαγή στα γραφεία του Charlie Hebdo και τελείωσε με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Σηματοδοτώντας έτσι τον αργό θάνατο της ελευθερίας μας.
Μια χρονιά, όπου ο φασισμός απειλεί πλέον ανοιχτά την δημοκρατία σε όλη την ΕΕ, ενώ ο μισαλλόδοξος και παρανοϊκός ISIS κερδίζει έδαφος στη μουσουλμανική νεολαία. Την ίδια στιγμή που νέες συμμαχίες δημιουργούνται και παλιές διαλύονται.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Διάσκεψη για το Κλίμα αποφάσισε κάποια βήματα. Όμως, ο πλανήτης δείχνει πως δεν θα περιμένει τις παραχωρήσεις των λόμπι: καταρρακτώδεις βροχές στη βόρεια Αγγλία, πυρκαγιές στην Ισπανία, πλημμύρες στη Λατινική Αμερική, ανεμοστρόβιλοι στο Τέξας. Όλα μαζί και ταυτόχρονα.

Στο μεταξύ, εμείς οι άφρονες εξακολουθούμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον: 925 τα θύματα των αμερικανών μπάτσων το 2015 (αποκλειστικά αφροαμερικανοί, φυσικά), 110 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο επειδή έκαναν τη δουλειά τους, χιλιάδες οι πνιγμένοι πρόσφυγες στη Μεσόγειο, θύματα των δεκάδων πολέμων της Δύσης.

Και μέσα στον χαμό και την απόγνωση, ο Κώστας Σημίτης -υπεύθυνος μαζί με την παρέα του για σκάνδαλα ολκής, όπως το Χρηματιστήριο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες- κέρδισε αποζημίωση από το πτωχευμένο κράτος ως θύμα... τρομοκρατίας! Πήρε 25.000 ευρώ, επειδή κάποιοι ανόητοι πυροδότησαν γκαζάκια στο γραφείο του.
Βέβαια, είχε δώσει δείγματα της αναλγησίας του όταν είχε κάνει έξωση σε έναν ταλαίπωρο ρολογά της Ομόνοιας που του χρωστούσε νοίκια. Του κατάσχεσε μάλιστα καμιά εκατοστή λουράκια! Ανθρωπάκι! Ή μήπως ρομπότ;
Ωστόσο, μου είναι πιο αντιπαθής ο Κωστάκης Καραμανλής, ο οποίος δεν κυβέρνησε ποτέ, ψήφισε ΟΛΑ τα μνημόνια, τρώει και πίνει στην υγειά των κορόιδων που τον τρέφουν και όταν αναφέρονται σε αυτόν λένε "κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού δήλωσαν ότι..."

Δεν είναι πρόθεσή μου να κάνω απολογισμό του 2015. Αφενός θα μου προκαλούσε θλίψη, αφετέρου άλλοι τον έχουν κάνει καλύτερα. Ούτε λέω "φύγε και μην γυρίσεις". Ξέρω πολύ καλά ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Όμως, αυτή τη χρονιά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα: τα πολιτικά μας δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση μέσα στην ΕΕ, το περίφημο ευρώ για το οποίο κάναμε τόσες θυσίες και την κολοβή δημοκρατία μας.
Μακάρι να διαψευστώ.

του Μιχάλη Κουντούρη (εφ.συν)

4 σχόλια:

Γλαύκη είπε...

Ένας πικρός απολογισμός για τον άνθρωπο, που χάθηκε μέσα στο μίσος του για τον εαυτό του και τους άλλους!
Αν και πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν καλά, τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα, εύχομαι να λειτουργήσουμε πιο οργανωμένα τη νέα χρονιά!
Υγεία,αγάπη και ψυχική δύναμη ας είναι οι τροφοδότες για όλους μας!
Τα έχουμε πολλή ανάγκη, για να ανταπεξέλθουμε!
ΚΑλή Χρονιά, Λωτοφάγε μου!

KOYKLITIS είπε...

Φοβερά και τρομερά όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτιάξουν επειδή νομίζω ότι πιάσαμε πάτο κι αφού πιο κάτω δεν έχει καιρός να σηκωθούμε.
Εκτός κι αν ο πάτος είναι παρακάτω, οπότε καλά κρασιά!
Για το Σημίτη δεν το ήξερα, αλλά μια και τον ανέφερες, το επώνυμό του έχει σχέση με την καταγωγή του; αν έχει εξηγούνται πολλά αν δεν έχει και πάλι εξηγούνται, αφού το να είναι κάποιος τσιφούτης και ευρωφονιάς είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας και λιγότερο καταγωγής.
Καλή χρονιά Λωτο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Εκείνο που με τρελαίνει, Γλαύκη μου, είναι πως τέτοια κουρέλια ανηθικότητας τραγουδούν ακόμα!
Καλή χρονιά, με πιο οργανωμένες αντιδράσεις θα ήταν πράγματι μια ελπίδα. Όχι σαν την προηγούμενη που μας προσπέρασε.
Να είσαι καλά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πίθος των Δαναΐδων είμαστε, Κουκλίτη. Θυμάμαι να γράφω πως είχαμε πιάσει πάτο από το Βατοπέδιο και τις πυρκαγιές στην Ηλεία!
Δεν ξέρω αν έχει σημίτικη καταγωγή ο πρώην πρωθυπουργός. Την τσιφουτιά μπορώ να τη συγχωρήσω. Την αναλγησία, όμως; Τη μισανθρωπία; Μπορεί να οφείλονται στην όποια καταγωγή;
Μάλλον μας εκδικείται που τον στείλαμε σπίτι του. Σε ένα από τα σπίτια του τελοσπάντων.
Καλή χρονιά με υγεία.