Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η πτώση που άλλαξε την πορεία του κόσμου

Σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια, το τείχος του Βερολίνου διαλύθηκε μαζί με τις αυταπάτες μας.


Τελικά, τα σοσιαλιστικά καθεστώτα δεν ήταν σοσιαλιστικά. Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης δεν ήταν ευτυχισμένοι. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στέγη, εργασία και εκπαίδευση ήταν εξασφαλισμένες. Η ελευθερία, όμως, ήταν άγνωστη λέξη. Όπως και οι αξίες.


Μπρος στα έκπληκτα μάτια μας, κάποια λαμόγια αγόραζαν όπλα, εργοστάσια και εκτάσεις γης για ένα κομμάτι ψωμί! Νεαροί άξεστοι νεόπλουτοι κινούσαν τα νήματα στην πρώην ΕΣΣΔ, ενώ τα κορίτσια γέμιζαν τα πορνεία της Δύσης και το προσδόκιμο ζωής έπεφτε στα 40 χρόνια.
Τα τελευταία 11 χρόνια του 20ού αιώνα έδωσαν το φιλί της ζωής στον καπιταλισμό, ο οποίος ανασυντάχτηκε και επικράτησε σε όλο τον πλανήτη.
Τον Σεπτέμβρη του 2001 ήταν πλέον έτοιμος να πετσοκόψει την ελευθερία μας, να ισοπεδώσει χώρες ολόκληρες και να διαλύσει όσα δικαιώματα είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χιλιάδων ανθρώπων πριν καν γεννηθούμε.
Το κουτί της Πανδώρας είχε ανοίξει, κι όλοι οι δαίμονες έπεσαν να μας κατασπαράξουν.
Όπως, όμως, και στον όμορφο αρχαιοελληνικό μύθο, στο κουτί έμεινε η Ελπίδα. Που υπόσχεται πως κάτι νέο γεννιέται. Με ωδίνες, αλλά θα γεννηθεί. Κι ίσως αυτό το νέο αλλάξει τη θηριώδη φύση μας. Ίσως αυτό το νέο διαπλάσει έναν καινούριο άνθρωπο, που δεν θα κατασπαράζει για χάρη του χρήματος κανένα πλάσμα.
Δεν θα προλάβω να το δω, αλλά αφήστε με να το φανταστώ...

Υ.Γ. Ο Άρης Χατζηστεφάνου είχε κάνει πέρυσι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή για τα 25χρονα από την πτώση του τείχους. Μπορείτε να την ακούσετε, πατώντας το βελάκι σε αυτή τη διεύθυνση

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει ένα ωραίο άρθρο ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δες το.

Λωτοφάγος είπε...

Σε ευχαριστώ. Το διάβασα πρώτα στα αγγλικά, προτού δω ότι αρχικά ήταν στα ελληνικά! Πάντως ήταν πολύ κατατοπιστικό. Ιδίως όσον αφορά τη δήλωση του Ερντογάν, την οποία δεν γνώριζα.