Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ψυχραιμία: έρχεται φασιστικός χειμώνας.

Όταν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέβασα την προηγούμενη ανάρτηση και πήγα να δω στην ΕΡΤ την ιρανική ταινία "Ένας χωρισμός", απόρησα ακούγοντας τη Θωμαΐδα Παπαϊωάννου από το Παρίσι να μιλάει για καλάσνικοφ, ομήρους σε συναυλιακό χώρο και νεκρούς!
Όποιος σκέφτηκε τον τίτλο, "Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης", μάλλον δεν είχε συνειδητοποιήσει την ευστοχία του. Διότι, όπως ακριβώς, η ζωή μας άλλαξε διά παντός στις 11.9.2001, ενώ εκατομμυρίων άλλων χάθηκε ή καταστράφηκε, έτσι κι η Ευρώπη θα αλλάξει μετά την 13η Νοεμβρίου:
  • Μέχρι χθες, μια ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων μεγάλωσε χωρίς σύνορα. Κυκλοφορούσαν, σπούδαζαν, εργάζονταν και σχετίζονταν μεταξύ τους, σε μια επικράτεια μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων! Περνούσαν από τη μια χώρα στην άλλη άνετα, χωρίς να τους σταματάει κανείς.
  • Πολύς λόγος γινόταν τελευταία για τη συνθήκη Σέγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση. Η Ουγγαρία όρθωσε τείχη, ενώ οι γείτονές της το συζητούν σοβαρά. Η Γερμανία ανέστειλε το Δουβλίνο 2 ώσπου να συμπληρώσει τον αριθμό των φθηνών εργατών που έχουν ανάγκη οι βιομήχανοί της, και ετοιμαζόταν να το θέσει ξανά σε ισχύ, επειδή οι ακροδεξιοί πιέζουν. 
  • Οι Πολωνοί ψήφισαν ξανά το ακροδεξιό κόμμα του Κατσίνσκι. Η Μαρίν Λεπέν καλπάζει προς τη γαλλική προεδρία. Στη Σουηδία πολλαπλασιάζονται τα ρατσιστικά κρούσματα, ενώ κάποιοι "επισκέφθηκαν" και τη Λέσβο.
  • Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι "τζιχαντιστές" πανηγυρίζουν για τις επιτυχημένες επιθέσεις, ενώ κάμποσοι Ευρωπαίοι στοχοποιούν ήδη τους πρόσφυγες, μετά την ανεύρεση ενός συριακού διαβατηρίου δίπλα στο πτώμα ενός καμικάζι στο Παρίσι. Ο υπουργός Ν.Τόσκας επιβεβαίωσε πως ο κάτοχος του διαβατηρίου καταγράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο.
Πάντως, ο ολλανδός πολεμικός ανταποκριτής Harald Doornbos εξηγεί εδώ ότι με 825 δολάρια μπορείς να προμηθευτείς συριακό διαβατήριο μέσα σε 40 ώρες! 

Σημειώστε ότι χθες έγιναν επίσης δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό, με 44 νεκρούς και 200 τραυματίες. Χρόνια τώρα, η Μέση Ανατολή θρηνεί ολομόναχη εκατοντάδες νεκρούς από επιθέσεις του ISIS, τις οποίες όμως τα συστημικά μέσα απλώς αναφέρουν. Βλέπετε, οι Ευρωπαίοι μετράνε μόνο τις δικές τους απώλειες. Γι' αυτό και συνεχίζουν να παίζουν σαν μαθητευόμενοι σκακιστές.

Βηρυτός χθες, http://www.thepressproject.gr/article/84424/Sok-kai-ethniko-penthos-ston-Libano

Εκείνο που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην ακούμε τις νεοφιλελεύθερες σειρήνες που φωνάζουν ότι ζεσταίνουμε φίδια στον κόρφο μας διασώζοντας προσφυγόπουλα.
Σε λίγο, τα φασιστόμουτρα της Ευρώπης θα ορύονται απαιτώντας να επιστραφούν οι μετανάστες στην Ελλάδα, μολονότι η χώρα μας δεν πήρε μέρος στους πολέμους που προκάλεσαν οι δυτικοί. Μέχρι πρόσφατα, ο Ολάντ προσπαθούσε να πείσει τον Ομπάμα να στείλει στρατό στη Συρία. Μόνος υποστηρικτής του ο Βενιζέλος, που καλούσε σε βομβαρδισμό τον Αύγουστο του 2013!

Για μια ακόμα φορά, πραγματοποιήθηκε πολύ εύκολα μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά ενός ισχυρού κράτους. Και, όπως είπε χθες ο Γιώργος Καπόπουλος στην ΕΡΤ, δεν χρειάζεται να εισαγάγεις καμικάζι. Τα παρισινά προάστια είναι γεμάτα απογοητευμένους και απελπισμένους νέους αραβικής καταγωγής χωρίς εφόδια για το μέλλον, που εύκολα φανατίζονται.
Φαντάζομαι ότι ισχύει το ίδιο και στη Βρετανία. 

3 σχόλια:

airis είπε...

Μπορώ να σε αναδημοσιεύσω στο φέις ;

Λωτοφάγος είπε...

Θα με τιμήσεις αν το κάνεις, Αριστέα. Καλή σου μέρα.

airis είπε...

από τα πιο ήρεμα και προσγειωμένα κείμενα που διάβασα χτες... Και του κούνελου επίσης. ( σημ : φονικό κουνέλι. Τον αναδημοσίευσα κι αυτόν.) Φυσικά μοιράζομαι για όσους με καταλαβαίνουν... Δεν περιμένω να αλλάξουν όλοι....
Να'σαι καλά! :)