Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η περιύβριση των νεκρών

Από την πρώτη εκταφή στην οποία παρέστην, της γιαγιάς μου, μέχρι την τελευταία, του πατέρα μου, απορούσα γιατί οι έλληνες πολίτες δεν απαιτούσαν τόσα χρόνια την καθιέρωση της καύσης των νεκρών.
Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι η Εκκλησία μας κοροϊδεύει, ισχυριζόμενη ότι η καύση "αντίκειται στο πνεύμα" της ορθοδοξίας, ενώ επιτρέπει το αποκρουστικό θέαμα της εκταφής των οστών του αγαπημένου σου ανθρώπου, τη μεταφορά τους με καρότσι και το πέταμά τους σε ένα είδος φρεατίου, από όπου κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν;
Εν ολίγοις, "πλήρωσε, κορόιδο, ένα σκασμό λεφτά για παπάδες, φέρετρα, "κοράκια", λάκκο και στεφάνια, αλλά μόλις περάσουν τρία χρόνια πάρε τα λείψανα -σε όποια κατάσταση- διότι έχουμε κι άλλους που περιμένουν να τα σκάσουν". 
Θα μου πείτε, υπάρχει και το οστεοφυλάκιο. Άλλη κοροϊδία αυτό: γνωστοί και φίλοι μού έχουν μιλήσει για κουτιά που περιέχουν ένα ή τρία οστά κνήμης ή και σπασμένα, ενώ ο αποθανών δεν είχε ποτέ σπάσει ή απολέσει μέλος του. Φυσικά, αυτή η λύση δεν είναι δωρεάν, και δεν ξέρω τι γίνεται εάν οι συγγενείς πάψουν να πληρώνουν. Λαμβάνουν άραγε μία στοργική επιστολή τύπου, "Εξοφλήστε μας ή ελάτε να πάρετε τα κόκκαλά σας";

Επειδή στη χώρα μας τα νεκροταφεία βρίσκονται μέσα στις πόλεις, ήταν ανέφικτο μέχρι σήμερα να πλαισιώνονται με αποτεφρωτήρια. Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη τα αποδεσμεύει χωρικά και ανοίγει το δρόμο για την καύση των νεκρών.
Για να δούμε, λοιπόν. Ποιος δήμαρχος θα τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα, αντιμετωπίζοντας την οργή των παπάδων που θα χάσουν πολλά, πάρα πολλά, λεφτά;

4 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Αυτός που θα υλοποιήσει τον εδώ και χρόνια ψηφισμένο νόμο για την αποτέφρωση των νεκρών θα περάσει στην ιστορία.
Ελπίζω σε καμιά... τριανταριά χρόνια, που λέω να πεθάνω,να βρεθεί ο ήρωας ώστε να μη με τρέχουν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση.
Μπρρρ!

Λωτοφάγος είπε...

Αστα. Σκέφτεσαι να σε βρίζουν μετά θάνατον επειδή είχαν να συμπληρώσουν ένα κάρο έγγραφα για να σε στείλουν;
Δες εδώ τι απαιτείται: http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=234150&artTitle=apotefrosi_nekron_made_in_greece__telos_sta_askopa_taxidia_ton_nekron

KOYKLITIS είπε...

Μετά από όσα διάβασα στο λινκ που παρέθεσες αποκλείεται να επιτρέψω στον εαυτό μου να πεθάνει πριν τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη χώρα μας.
(Μάλον το κάνουν επίτηδες για να βάλουν ένα ακόμα εμπόδιο στη διαδικασία αποτέφρωσης,και σίγουρα πρόκειται για δάκτυλο της εκκλησίας ).

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη μου, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που αποφεύγω να πεθάνω. Φοβάμαι πως ο δάκτυλος της εκκλησίας κρύβεται πίσω από κάθε ζήτημα που μας προκαλεί ταλαιπωρία. Ακόμα και οι ηλίθιες ονομασίες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού.