Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Περί εκλογών ο λόγος

Αυτό το φθινόπωρο είναι πολύ σημαντικό, αφού αρκετές και σημαντικές χώρες έχουν ή είχαν εκλογές:
  •  Ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο δεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πάσος Κοέλιο, ηγέτη της κεντροδεξιάς, παρόλο που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του έδωσε αυτοδυναμία.
Οι Πορτογάλοι δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια... (Κίνηση Ενεργοί Πολίτες)
Άνετη πλειοψηφία έχουν οι Σοσιαλιστές, το Μπλόκο της Αριστεράς και η συμμαχία Κομουνιστών/Πρασίνων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν. Αν δεν πάρει 9 ψήφους από τους Σοσιαλιστές, ο Κοέλιο μάλλον δεν θα πέσει, επειδή ακολουθούν προεδρικές εκλογές και το σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει νέες βουλευτικές εκλογές, αν δεν περάσουν έξι μήνες!
Αυτό το πρωτοφανές πραξικόπημα έγινε, αφενός επειδή οι Βρυξέλλες δεν θέλουν με τίποτε αριστερή κυβέρνηση στην Πορτογαλία και αφετέρου διότι στις 20 Δεκεμβρίου ψηφίζουν οι Ισπανοί. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας απογοήτευσε, αλλά κανείς δεν ξέρει τι εξελίξεις θα μπορούσαν να δρομολογήσουν οι δύο χώρες της Ιβηρικής.
Περισσότερα μπορείτε να ακούσετε εδώ
  • Η Κριστίνα Κίρτσνερ, αφού εξάντλησε τα 8 συνεχόμενα χρόνια προεδρικής θητείας που της επιτρέπει το σύνταγμα της Αργεντινής, έδωσε τη σκυτάλη στον 58χρονο κυβερνήτη της περιφέρειας του Μπουένος Άιρες Ντανιέλ Σκιόλι, σίγουρη για την άνετη επικράτησή του έναντι του δεξιού δημάρχου του Μπουένος Άιρες Μαουρίτσιο Μάκρι, 56 ετών. 
Παραδόξως, παρά την αγάπη τους για την πρόεδρο που έστησε ξανά τη χώρα στα πόδια της, οι Αργεντίνοι επιφύλαξαν ένα ισχνό προβάδισμα στον Σκιόλι. Το σύνταγμα απαιτεί 45% για τον πρώτο ή διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο. Έτσι, για πρώτη φορά θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, όπου φυσικά όλα παίζονται. 
Με 24% πληθωρισμό από πέρυσι και τους γύπες των hedge funds να τον απειλούν, ο πρόεδρος που θα αναδειχτεί στις 22 Νοεμβρίου δεν είναι αυτό που θα λέγαμε... αξιοζήλευτος!
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για τις νέες τουρκικές εκλογές, προκαλώντας ανασφάλεια στο HDP. Το κόμμα αυτό ξεκίνησε ως φιλοκουρδικό, εξελίχθηκε σε αριστερό εκφραστή των μειονοτήτων και κατάφερε να πάρει 13% στις εκλογές του Αυγούστου, στερώντας από τον "Σουλτάνο" την αυτοδυναμία. 
Τυφλωμένος από την άμετρη φιλοδοξία του, ο Ερντογάν δεν βλέπει ότι η τουρκική κοινωνία εξελίσσεται γοργά και δεν γοητεύεται από το οπισθοδρομικό ισλαμικό κράτος που εκείνος πρεσβεύει. Ούτε πως η τρομοκρατία δεν πουλάει πια όπως άλλοτε.
  •  Αντίθετα, οι Πολωνοί επανήλθαν στο καθολικό συντηρητικό κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Ενός τύπου που έχει δίδυμο αδελφό:
"Θα ψηφίζατε ποτέ αυτόν τον τύπο;" "Γιατί όχι; Ο Λεβέντης είναι καλύτερος;"
Ευρωσκεπτικιστής, αντιδρά σε οποιαδήποτε πρόταση για εγκατάσταση προσφύγων στην Πολωνία. Το προσφυγικό θα "παίξει" πολύ κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Ήδη 20 Σύροι πρόσφυγες στη Σουηδία αρνούνται να κατέβουν από το λεωφορείο που τους μετέφερε σε ένα μακρινό δάσος όπου έχουν στηθεί λυόμενα σπίτια. 
Το κρύο, η έλλειψη γιατρού και το άγνωστο περιβάλλον τούς έχει φοβίσει τόσο πολύ, ώστε προτιμούν να επιστρέψουν στη Γερμανία. 
Η Σουηδία, όπως κι η Ελλάδα, δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τις έτοιμες λύσεις, όπως τα γήπεδα, και προσπαθούν να βρουν άλλες διεξόδους.

Υ. Γ.  Πολλές από τις πιο πάνω πληροφορίες αντλώ από την εκπομπή του Χρυσόστομου Λουκά Delenda est που ακούω κάθε απόγευμα στις 7 από το Κόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: