Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος που συνήθως ξεχνάμε

Τα καθημερινά προβλήματα κι η αγωνία για το μέλλον δεν μας αφήνουν να ασχοληθούμε με τα δισεκατομμύρια άλλους ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μας τον ταλαιπωρημένο πλανήτη.
  • Τα βάσανα των Αφγανών δεν έχουν τελειωμό: σεισμός 7,5 ρίχτερ ταρακούνησε τις προάλλες μια από τις πιο φτωχές περιοχές της "χώρας", στα σύνορα με το Πακιστάν. Μια περιοχή που ελέγχεται φυσικά από τους Ταλιμπάν. Τουλάχιστον 215 οι νεκροί και στις δύο χώρες. Οι 12 ήταν μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, καθώς οι υπόλοιπες έτρεχαν να σωθούν.
  •  Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται μια Βιετναμεζούλα, η οποία πριν από 40 χρόνια έτρεχε να σωθεί από τις ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί, έχοντας βγάλει τα ρούχα της που καίγονταν. Οι βόμβες αυτές, όμως, συνεχίζουν να καίνε τη σάρκα, εξαιτίας της σύστασής τους που μοιάζει με ζελέ!  Υπενθυμίζω ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τον ελληνικό Εμφύλιο, στον Γράμμο.

Το κορίτσι εκείνο λέγεται Kim Phuc και ζει στον Καναδά, υποφέροντας από έντονους πόνους και με κινητικά προβλήματα εξαιτίας του εκτεταμένου εγκαύματος. Όμως, η Jill Waibel του Ινστιτούτου Δερματολογίας και Λέιζερ στο Μαϊάμι ανέλαβε να τη θεραπεύσει δωρεάν με λέιζερ. "Πίστευα ότι οι πόνοι θα περνούσαν μόνο όταν θα πέθαινα και θα πήγαινα στους ουρανούς", είπε η Κιμ στο Associated Press.
  • Η Σαουδική Αραβία, έχει το πιο σκοταδιστικό καθεστώς του κόσμου. Ακόμα και το πιο απλό πράγμα, όπως η οδήγηση, απαγορεύεται στις γυναίκες. Όσες συλλαμβάνονται, τιμωρούνται παραδειγματικά. 
Τον Ιανουάριο, ο 30χρονος Ράιφ Μπαντάουι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, ένα εκατομμύριο ρεάλ (=244.000 ευρώ περίπου) πρόστιμο και... 1.000 δημόσιες μαστιγώσεις! Το έγκλημά του; Τόλμησε να εκφράσει τη γνώμη του μέσα από μπλογκ. Προς το παρόν έχει υποστεί μόνο τις 50 μαστιγώσεις και θεωρεί θαύμα το ότι επέζησε.
Χθες, το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα τον τιμήσει με το βραβείο Ζαχάρωφ. Ο γνωστός μας Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να δώσει χάρη στον μπλόγκερ και να του επιτρέψει να παραστεί στη βράβευσή του τον Δεκέμβριο. 
Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται εδώ και μήνες για την απελευθέρωση του Μπαντάουι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: