Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Οι σιωπηλοί μάρτυρες

Επιστρέφω στη χτεσινή μου ανάρτηση περί εξουσίας, επειδή είδα ένα ρεπορτάζ στην ΕΡΤ για τον οδηγό του ΚΤΕΛ Κορινθίας, ο οποίος κατέβασε από το λεωφορείο ένα παιδάκι για... ένα ευρώ και έγινα έξω φρενών. Ο δημοσιογράφος, λοιπόν, εξήγησε ότι:
  • Οι μαθητές που μεταφέρονται από τα ΚΤΕΛ το πρωί και το μεσημέρι δεν πληρώνουν εισιτήριο αφού διαθέτουν πάσο, το οποίο όμως δεν τους έχει δοθεί ακόμα για τη νέα χρονιά. Τα ΚΤΕΛ παίρνουν από το δημόσιο το 50%, δηλαδή 50 λεπτά για κάθε παιδί, ενώ τα υπόλοιπα 50 λεπτά είναι δική τους προσφορά
  • Ο 10χρονος στεκόταν στη στάση του σχολείου, με τη σάκα του, την ώρα του σχολάσματος. Ήταν φως φανάρι πως επρόκειτο για μαθητή.
  • Ο οδηγός ζήτησε πάσο και, όταν ο μικρός του είπε πως δεν έχει, απάντησε, "να πεις στη μάνα σου πως δεν είμαι φιλανθρωπικό ίδρυμα". Όταν διαπίστωσε πως δεν είχε ούτε ένα ευρώ, τον κατέβασε στο πεζοδρόμιο! "Σταμάτησε το μυαλό μου!", δικαιολογήθηκε στον διευθυντή του ΚΤΕΛ. Μάλλον έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ σε σταματημένα μυαλά, διότι είναι μια συνήθης φράση, είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό, είτε για φόνο. Τώρα και για ένα ευρώ!
Τέλος, κι εδώ φτάνουμε στο ζουμί,
  • Κανένας από τους επιβάτες δεν αντέδρασε! Δεν έδωσε ένα ευρώ, δεν φώναξε καν, "Βρε άνθρωπε, γιατί κατεβάζεις το παιδάκι στο δρόμο;". Άφησαν έναν έξαλλο οδηγό να εγκαταλείψει ένα παιδί που δεν είχε χρήματα, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του! 
Τι σκέφτηκαν; Πως είναι από τους "τζαμπατζήδες" -σύμφωνα με τη Λένα Διβάνη- σαν εκείνον τον έφηβο που σπρώχτηκε έξω από το τρόλεϊ έναν καυτό Αύγουστο και έχασε τη ζωή του για ένα εισιτήριο; Εκεί φτάσαμε ως κοινωνία; Ο ένας να σκοτώνεται, ο άλλος να πέφτει στο παγωμένο νερό κι ο άλλος να εγκαταλείπεται στο δρόμο; Για ένα ή δύο ευρώ;

Σε μια Ευρώπη όπου ο φασισμός κερδίζει έδαφος, κοντά στη Μέση Ανατολή που καίγεται απ' άκρη σ' άκρη, δίπλα στην Αφρική και την Ασία που λιμοκτονούν, εμείς αντιμετωπίζουμε νέους ανθρώπους σαν κατσαρίδες; Ντροπή στα μούτρα μας!

Υ.Γ. Α, και να μην ξεχάσω: "Συμβαίνουν αυτά!", δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για τον βιασμό στο Παπάφειο. Και παραπονέθηκε ότι δόθηκε πολλή δημοσιότητα. Δεν ξέρω για τα άλλα κανάλια, αλλά στην ΕΡΤ μούγκα απόψε.

13 σχόλια:

Unknown είπε...

Όμορφος κόσμος,ηθικός,αγγελικά πλασμένος!Τον τελευταίο καιρό ό,τι γίνεται μας πληγώνει!Τα χάσαμε όλα,θα χάσουμε και την ανθρωπια μας λοιπόν;

Λωτοφάγος είπε...

@ Ο καθένας να κλειστεί στον εαυτό του και να αδιαφορεί για τους γύρω του. Αυτό ήθελε να πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός και εν πολλοίς το πέτυχε, Βάσω μου.

akrat είπε...

το ότι το τζάμπα ΈΧΕΙ ΓΊΝΕΙ ΤΙΣ ΜΟΔΑΣ ιδιαίτερα στους ψευτομπατήρηδες (οι πτωχοί ντρέπονται ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ την υπερβολή του οδηγού...

το ότι δεν αντέδρασαν οι εποχούμενοι ... είναι το τρομερό θέμα από τον Έβρο ως την Κρήτη...

το θέμα των θεμάτων...

BUTTERFLY είπε...

Ακριβως οπως τα ειπε ο Ακρατ! Οκ ο οδηγος ηταν μ(&%%^ς, ο πρωτος η ο τελευταιος; Οι επιβατες ομως; Μουγκα στη στρουγκα; Αν ηταν το παιδι τους; Κανονικα θα επρεπε να ειχαν πεσει να τον φανε ολοι μαζι!
Τι καταντια ειναι αυτη, τι ντροπη!

Mia Petra είπε...

"Ο καθένας να κλειστεί στον εαυτό του και να αδιαφορεί για τους γύρω του. Αυτό ήθελε να πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός και εν πολλοίς το πέτυχε"...και μόλις τώρα θυμήθηκα ότι μιλούσα με μια ανθρωπολόγο πριν από λίγο καιρό και μου έλεγε πως, ο μόνος τρόπος άμυνας για όλην αυτή την τρέλα που ζούμε, είναι να "κλειστεί" ο καθένας σε μια δική του πραγματικότητα, για να επιβιώσει... Είπες τίποτα; Απροπό, ωραίο θέμα για ανάρτηση αυτό που έγραψα μόλις τώρα δα! Πάω να το επεξεργαστώ :)

Υ.Γ Βρε Βάσω, που είσαι χαρά μου; Πέρνα κι απο κει καμιά βόλτα :)

Mia Petra είπε...

Να διευκρινίσω ότι εννοούσε την αντιμετώπιση μας απέναντι στην κρίση και όχι στα πάσης φύσεως θύματα τής κρίσης..

KOYKLITIS είπε...

Ο οδηγός είπε ότι θόλωσε και δεν ήξερε τι έκανε εκείνη τη στιγμή.
Να ευχηθούμε ότι την επόμενη φορά που θα ξαναθολώσει θα αρχίσει να μεταφέρει τα παιδιά τσάμπα και θα τους προσφέρει και από ένα κρουασάν.
Τι να πεις. Αγρίεψε ο καπιταλισμός και αγριέψαμε κι εμείς...

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ευτυχώς που εκδιώχτηκε ο μικρός κι έτσι η ελληνική οικονομία απέφυγε σημαντική διαρροή εσόδων.
Το άλλο το χαρούμενο το'μαθες;Αποφυλακίστηκε η Σταμάτη...

Υ.Γ. Κάποιος να μας κατεβάσει απ' αυτό το λεωφορείο... επειγόντως.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακράτ, αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε πολύ πριν από την κρίση. Το παρατηρούσα από τις αρχές του 21ου αιώνα στον ηλεκτρικό, τον οποίο χρησιμοποιώ συστηματικά.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μοιάζει σαν να φοβούνται μήπως κατεβάσει και τους ίδιους, Butterfly. Πρέπει να ήταν το 1999, όταν οδηγός κατέβασε έναν επιβάτη με τον οποίο διαπληκτίστηκε για τη στάση, αποκαλώντας τον "κωλο-Αλβανό", ενώ αυτός διαμαρτυρόταν πως δεν ήταν. Οι δικές μας φωνές δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτή ήταν η συμβουλή της ανθρωπολόγου, Πέτρα; Στη Σαουδική Αραβία σπούδασε;

Λωτοφάγος είπε...

@ Έχω τη χειρότερη άποψη για πολλούς οδηγούς λεωφορείων, Κουκλίτη. Ιδίως σε γραμμές όπως η Α8. Είναι άξεστοι, μιλούν στο κινητό, ενίοτε σνομπάρουν και απαντούν μόνο σε όσους τους γεμίζουν το μάτι! Αλίμονό σου αν είσαι αλλοδαπός ή ντροπαλός. Για τα ΚΤΕΛ Κορινθίας δεν έχω άποψη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι από τον πλανήτη, θα ελεγα, Μαρία.
Για τη Σταμάτη είδα μια φωτογραφία με χιουμοριστική λεζάντα. Εδώ αποφυλακίστηκε ο Παπαγεωργόπουλος λόγω... αναπηρίας!