Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πάντα θα επιστρέφω...

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους το 1938 από Πόντιο πατέρα, ο οποίος υπέστη διώξεις για τις ιδέες του. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στη Σουηδία, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει και να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου.
Πάνω από όλα, όμως, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης είναι ένας σημαντικός συγγραφέας, που γράφει και στις δύο γλώσσες, και γλυκύτατος άνθρωπος.
Απόψε, στο καφέ του Ιανού συζήτησε με το δημοσιογράφο του ΒΗΜΑ Fm Νίκο Θρασυβούλου για τη ζωή του στις δύο πατρίδες. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε το βίντεο:



Στο 1.21.50, ο Θρασυβούλου του ζητά να σχολιάσει τη νέα κυβέρνηση και εκείνος απαντά ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, δεδομένου ότι λείπει πενήντα χρόνια από την Ελλάδα. Δεν θέλει καν να ψηφίζει.
Το μόνο που θα ήθελε να σχολιάσει είναι πως στην κυβέρνηση υπάρχουν 37 άντρες και μόλις 7 γυναίκες, από τις οποίες μόνο 1 ή 2 είναι υπουργοί. "Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ στη Σουηδία".
Και τότε, ξύπνησε ο ΔΟΛίτης μέσα στον Θρασυβούλου, ο οποίος είπε ειρωνικά ότι στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ν. Βαλαβάνη ελέγχεται επειδή συγγενείς της σήκωσαν μεγάλα ποσά προτού κλείσουν οι τράπεζες, η Τ. Χριστοδουλοπούλου δεν έκανε τίποτε για τους μετανάστες και η Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε εξωφρενικά πράγματα ως πρόεδρος της Βουλής!
Αυτό προκάλεσε σάλο στο ακροατήριο, φυσικά, ενώ ο Θ.Καλλιφατίδης τόνισε πως δεν είναι λόγος για να μην μετέχουν ισότιμα οι γυναίκες στην πολιτική, δεδομένου μάλιστα ότι οι Ελληνίδες είναι πιο μορφωμένες από τους Έλληνες.

6 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ο κλασικος ο μ..... ο Ελληνας, ο αντρακλας, δεν μπορει να τον συγκρινουν με την καθε γυναικουλα... Ελα τωρα, αφου ειμαστε κατωτερες και μονο για την κουζινα και το κρεβατι... Τι δεν το ηξερες;;; Απαπα ππυ ζεις βρε Λωτοφαγε μου;

Mia Petra είπε...

Ότι δηλαδή οι άντρες τής κυβέρνησης (αυτής και όλων των προηγούμενων) τα έκαναν όλα μια χαρά! Αχαχαχα! Φαντάσου τι θα λέει αυτός στο δρόμο, όταν συναντάει γυναίκα οδηγό! Καλό μήνα! :)

KOYKLITIS είπε...

Αυτό με την ποσόστωση,τόσοι άντρες τόσες γυναίκες,ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω.
Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που είναι είτε ικανοί είτε ανίκανοι για κάτι.
Στη σύνθεση κάθε κυβέρνησης πάει καιρός τώρα που το γένος δεν παίζει κανένα ρόλο.
Κατά τα λοιπά να σταθώ τη δήλωση του κ.Καλλιφατίδη ότι 50 χρόνια δεν ψηφίζει.
Δεν τη σχολιάζω,απλά είναι αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο...
Καλό μήνα.

KOYKLITIS είπε...

ΥΓ:Για να μην αδικήσω όμως το συγγραφέα να πω ότι ήταν απολαυστικός στη διήγησή του και στην όλη εκφορά του λόγου του.

Λωτοφάγος είπε...

@ Butterfly και Πέτρα, είναι φανερό πως ο Θρασυβούλου είχε εντολές να ρίξει και πάλι λάσπη στις συγκεκριμένες πολιτικούς. Είναι μια ΔΟΛια πρακτική η πολιτική καφενείου, και δικαίως εξόργισε το ακροατήριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ.Μουζάλας έχει δηλώσει πως, αν η κα Χριστοδουλοπούλου δεν είχε ανοίξει το δρόμο, δεν θα μπορούσε σε μία εβδομάδα να εκταμιεύσει κονδύλια για τους πρόσφυγες. Προφανώς, ο Θρασυβούλου αγνόησε τη δήλωση εσκεμμένα.
Οι γυναίκες είναι πάντα πιο εύκολοι στόχοι και σπανίως καλύπτονται από τις κυβερνήσεις. Θυμηθείτε και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Από την άλλη, μέσα στη γενικότερη σύγχυση και την οπισθοχώρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι γυναίκες υφίστανται μεγάλη πίεση για να επιστρέψουν στην κουζίνα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κουκλίτη, η ποσόστωση έχει το εξής νόημα: ουσιαστικά εξαναγκάζεις τα κόμματα να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες και να τις προετοιμάσουν για βουλευτική ή υπουργική θητεία. Με την προσέλκυση εξοικειώνεις τον γυναικείο πληθυσμό στη συμμετοχή στην πολιτική. Εκλέγουν και εκλέγονται.
Μιλάμε για τον μισό πληθυσμό ΚΑΘΕ χώρας. Με κάποιον τρόπο πρέπει να εκπροσωπείται.
Στη Σουηδία, αυτό γίνεται και στα Δ.Σ. εταιρειών και στους δήμους κλπ.

Ο Καλλιφατίδης είπε ότι δεν ψηφίζει στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια. Όχι στη Σουηδία.
Διότι πιστεύει -πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι δεν έχει το δικαίωμα να έρχεται, να ρίχνει την ψήφο του και μετά να επιστρέφει στην ωραία Σουηδία, χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες της ψήφου αυτής. Δηλαδή να καθορίζει τις τύχες των ιθαγενών, ενώ αυτός θα λείπει.
Εδώ είναι και η ένστασή μου για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς: δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καζάνι τους νέους μετανάστες των τελευταίων 16 χρόνων, με εκείνους που έφυγαν πριν από δεκαετίες και ρίζωσαν σε άλλες χώρες.