Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κι ενώ εμείς βριζόμαστε...

Στα σύνορα με τη FYROM, οι πρόσφυγες δέχτηκαν χθες επίθεση από την αστυνομία και χρειάστηκε η επέμβαση του ΟΗΕ για να επιτραπεί σε 400 να εισέλθουν στη γείτονα και να πάρουν το τρένο για τη Σερβία:

Από το Κουτί της Πανδώρας (φωτο Eurokinissi)
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν γλιτώσει από τον πόλεμο και τις κακουχίες, για να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Στην Ελλάδα, φυσικά, τα κόμματα σκυλοτρώγονται για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ στην Κω ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης παρεμποδίζει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη στέγαση των δυστυχισμένων που χτυπούν την πόρτα της "πολιτισμένης" Ευρώπης.

Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη με τίτλο "Δύο κόσμοι"

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και ευτυχισμένα προσφυγάκια, που έφτασαν χθες στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη. Ίσως επειδή εκεί τους συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα:


Ποιοι καμένοι εγκέφαλοι θέλουν να διώξουν αυτά τα παιδάκια;

Οι δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera συναποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη "μετανάστες" και εξηγούν το γιατί εδώ, τονίζοντας πως,
 "Ο γενικευμένος όρος μετανάστες δεν είναι πλέον κατάλληλος όταν πρόκειται για την περιγραφή του τρόμου που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο"
"Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε αυτή την υπόθεση, και το να δέχεσαι πρόσφυγες είναι μια δύσκολη πρόκληση για κάθε χώρα, αλλά για να βρούμε λύση, μια ειλικρινής συζήτηση είναι απαραίτητη. Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ".

Φωτογραφία του Al Jazeera από τη Συρία
Από εδώ και πέρα, το Al Jazeera θα χρησιμοποιεί τις λέξεις "άνθρωποι", "οικογένειες" ή "πρόσφυγες", διότι

"Μετανάστες" είναι μια λέξη που αφαιρεί τη φωνή από τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η αντικατάστασή της είναι ένας μικρός τρόπος για να τους ξαναδώσουμε λίγη φωνή.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λωτό, Λαϊκή Ενότητα μπας και μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους μετανάστες.Με αυτό το χάλι της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, πολύ λίγα μπορούν να γίνουν. Να ανακτίσουμε νομισματική και εθνική κυριαρχία και όλα τα άλλα θα είναι εφικτά.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Δεν ξέρω αν υπάρχει η βούληση σε κόμματα, οργανώσεις ή ύπατες αρμοστείες ή όπως διάολο λέγονται όλοι τους.
Μου κόβουν την ανάσα αυτές οι φωτογραφίες. Και το μόνο που μου δίνει λίγη ελπίδα, είναι πως κάποιοι ρίχνουν το βλέμμα τους στη δυστυχία των συνΑΝΘΡΩΠΩΝ τους & δεν κολυμπάνε αμέριμνοι στη θάλασσα της αμεριμνησίας τους.
Μόνο έτσι κρατήθηκαν όρθιοι τόσες χιλιάδες άνθρωποι που μπήκαν στη χώρα μας. Απ' την αλληλεγγύη και την ευαισθησία που ακόμα (ευτυχώς) έχουμε ως λαός. Όχι όλοι. Μα ένα μεγάλο μέρος...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ειλικρινά δεν έχω καταλήξει ακόμα στο ποιοι και στο τι, ανώνυμε φίλε. Είναι τρομερό "σάβανο η εξουσία", για να παραφράσω τη Θεοδώρα. Καλύπτει και αποκαλύπτει ταυτόχρονα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εμένα αυτό με παρηγορεί, Μαρία μου: η ευαισθησία πολλών συμπολιτών μας. Που δεν καταστράφηκε από τον οδοστρωτήρα του ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, όλοι ξέρουν πως η λύση είναι να σταματήσουν τα παιχνίδια εξουσίας και οι επεμβάσεις των δυτικών στη Μέση Ανατολή.
Είναι, όμως, πολλά τα λεφτά...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Με αίμα, πόνο και δυστυχία, χαράσσονται τα νέα σύνορα των... αγορών

Λωτοφάγος είπε...

@ Δυστυχώς, Ιχνηλάτη μου. Και λίγα μπορούμε να κάνουμε για αυτό.