Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Μια παραίτηση, μια επιστολή και δυο διαφημίσεις

  • Ο Δημήτρης Κλούρας (γενν. 1974) διορίστηκε πριν από πέντε μήνες Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας.  Στις 7 Αυγούστου υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από απαίτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Μεταξύ αυτών που είχε αναλάβει να διερευνήσει ήταν και η περίπτωση των 28 δημόσιων κτηρίων που πουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί και μετά νοικιάστηκαν ξανά από το κράτος!

Στην επιστολή του, την οποία αξίζει να διαβάσετε, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους υπαλλήλους που δούλεψαν μαζί του χωρίς να ζητήσουν υπερωρίες, προκειμένου να καθαρίσουν λίγη από την κόπρο του Αυγείου. Περιγράφει την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και προτάσεις για την άμεση κάλυψη αυτών των αναγκών, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ενδεικτικά αναφέρει ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια, εξακολουθούν να... πληρώνονται κανονικά!
  • Πριν από καιρό είχα γράψει για τον Γιώργο Θαλάσση, τον γυμνασιάρχη της Σχολής Μωραΐτη, ο οποίος απολύθηκε τον Δεκέμβριο, προφανώς επειδή είχε πάει ως μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες Αλ. Γρηγορόπουλου και Ν. Ρωμανού. Τον Μάρτιο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον διόρισε γενικό γραμματέα της Βουλής.
Με ανοιχτή επιστολή του στις 5 Αυγούστου, ο κ. Θαλάσσης απαντά στις κατηγορίες του Άρη Φατούρου, συντονιστή του καναλιού της Βουλής, αποδίδοντάς τις σε προσωπικές φιλοδοξίες που δεν ικανοποιήθηκαν. Τις επιστολές και των δύο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Τα Lidl είναι γερμανική αλυσίδα με συμπεριφορά αποικιοκράτη: δεν γνωρίζουμε πόσα καταστήματα έχει στη χώρα μας, ούτε και τα έσοδά της, αφού δεν πληρώνει φόρους στο ελληνικό κράτος. Τουλάχιστον αυτά ξέρουμε εδώ και χρόνια.
Όπως γράφει το δημοσίευμα του Infowar, οι λονδρέζικοι Times μιλούν για εξοντωτικά ωράρια, ο Guardian αποκαλύπτει ότι οι υπάλληλοι παρακολουθούνται με κάμερα, ενώ το γερμανικό περιοδικό Stern συγκρίνει την εργασιακή πολιτική της αλυσίδας με τις μεθόδους της Στάζι!
Στις αρχές του μήνα, όμως, στην αθώα Ελλάδα, οι εφημερίδες Βήμα και Έθνος δημοσίευσαν ταυτόχρονα υμνητικά δημοσιεύματα για τα Lidl, που... "επιμένουν ελληνικά με σταθερές τιμές". 
 από τουίτ του @djidjikas
 
Δυστυχώς, όμως, των περισσότερων Ελλήνων δεν ιδρώνει το αφτί με τέτοιες καταγγελίες. Οι πασοκικές δεκαετίες τούς δίδαξαν πως ο καθένας φροντίζει την πάρτη του. Οι υπόλοιποι ας πάνε να πνιγούνε. Όταν, όμως, η πυρκαγιά κάψει το σπίτι του γείτονα και απειλήσει το δικό του, τότε φωνάζει "τρεχάτε, γειτόνοι"! Και μετά διαμαρτύρεται για έλλειψη αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: