Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Πεθαίνοντας στο Τζάντε

Ήταν μόλις 19 χρονών και σπούδαζε ξενοδοχοϋπάλληλος. Την έφερε από τη σπαρασσόμενη πατρίδα της κάποιο δουλεμπορικό γραφείο, με πρόσχημα την πρακτική άσκηση. Την ανάγκαζαν να δουλεύει ως καμαριέρα 12-13 ώρες τη μέρα, χωρίς ρεπό. Επισήμως, οι συμβάσεις είναι για 600 ευρώ, λέει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, αλλά μόλις τα μισά καταλήγουν στην τσέπη των νεαρών σκλάβων. Τα υπόλοιπα τα καρπώνεται ο μεσάζων.

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-filoi-tis-fysis-katadikazoyn-thanato-tis-19hronis-sti-zakyntho

Δούλεψε -με την αληθινή έννοια της λέξης- δύο μήνες στο ξενοδοχείο του Louis Zante Hotel (Λαγανάς Ζακύνθου). Χωρίς ανάπαυλα. Κατέρρευσε. Θα επιστρέψει στην Ουκρανία μέσα σε φέρετρο.
Άλλος ένας νέος άνθρωπος, θύμα της οδηγίας Μπόλγκενστάιν, που ορίζει πως, αν κάνεις internship (μαθητεία, στα ελληνικά) σε άλλη χώρα της Ευρώπης, θα αμείβεσαι με μισθό της πατρίδας σου!

Αυτής της Ευρώπης που βιώσαμε κι εμείς τους τελευταίους μήνες. Που αλέθει ζωές, για να βγάλει υπερκέρδη για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους κερδοσκόπους. Που αντί για tanks, επιτίθεται με banks.

Εμείς οι πολυλογάδες χρήστες του διαδικτύου, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για το νεκρό κορίτσι που ονειρευόταν μια θέση στον ήλιο, μα δεν πρόλαβε ούτε να ζήσει τα νιάτα της. 
Σταματήστε να θορυβείτε, εσείς οι Πανούσηδες κι οι Θηβαίοι βολεμένοι. Δεν γυρίζει η πλάση γύρω από τις συνοφρυωμένες σας φάτσες. Δεν μας νοιάζουν οι σκουριασμένες σας απόψεις.
Απόψε χρωστάμε ένα δάκρυ σε όλα αυτά τα παιδιά που βασανίζονται χωρίς ελπίδα. Δικά μας και ξένα.

Υ.Γ. Άκουσα για το θάνατο του κοριτσιού στο βραδινό μαγκαζίνο του Κόκκινου χθες βράδυ, και διάβασα σήμερα το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών. Σε αντίθεση με τα βοθροκάναλα και τις παλιοφυλλάδες, τα δύο αυτά μέσα δείχνουν πάντα ενδιαφέρον για τους απλούς ανθρώπους και τα βάσανά τους. Ας τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν. Και τα δύο.


4 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Της γης οι κολασμένοι
βιώνουν την στυγνή πραγματικότητα των αστικών παραδείσων...

Λωτοφάγος είπε...

@ Και τι άλλο τους απομένει, Ιχνηλάτη; Συνήθως ξεκινάς για να ξεφύγεις από κάτι. Δεν ξέρεις τι θα βρεις, μα πάντα πιστεύεις πως θα είναι καλύτερο από αυτό που ήδη βιώνεις.

Ανώνυμος είπε...

Όχι Λωτό μου, να μην τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν. Γιατί ναι μεν λυπούνται για όσους συνθλίβονται κάτω από αυτές τις καταστάσεις, αλλά είναι υποκριτές χειρότεροι και από τα παλιά καλά συστημικά ΜΜΕ γιατί αυτή τη στιγμή στηρίζουν μια κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο ευρωπαϊκό -προς θεού μη βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ - δρόμο και είναι η αιτία αυτών των δολοφονιών. Εξάλλου διάβασα οτι το Κόκκινο το ίδιο επιτίθεται στην Κωνσταντοπούλου. Πρόσεξέ τους λοιπόν και μην τους εμπιστεύεσαι. Είναι ύπουλοι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν υπάρχει -ακόμα- ενιαία γραμμή στο Κόκκινο. Ακούγονται και οι άλλες φωνές.
Δεν υπάρχει ούτε στην Εφ.Συν. Ακόμα και οι σκιτσογράφοι είναι διχασμένοι.
Ωστόσο, αυτά έχουμε, με αυτά πορευόμαστε για την ώρα. Εξάλλου, μεγάλα παιδιά είμαστε, μυαλό έχουμε και παλεύουμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια ανάμεσα σε τόνους λάσπης και ψέματος. Αν, όμως, σιγήσουν και αυτά, μας μένουν μόνο όσοι κουνάνε την ΤΙΝΑ και ισχυρίζονται πως έξω από το ευρώ θα μας φάνε οι λύκοι. Κάτι που δήλωσε και ο Κουτσούμπας πρόσφατα, χωρίς να εξηγεί σε ποια μελέτη στηρίζεται.
Κι αν πιστέψουμε τις νέες δημοσκοπήσεις, έχουν πείσει ακόμα περισσότερους τώρα. Μέχρι να ισχύσουν τα νέα μέτρα, φαντάζομαι.