Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ματαίως οργίζεσαι, Ματέο

Αν κάτι μας πρόσφεραν αυτοί οι πέντε μήνες μετά τις εκλογές, είναι σοφία.
Βέβαια, η σοφία είναι σαν την ομορφιά: πρέπει και να θέλεις να τη διεκδικήσεις. Αν όλη μέρα βλέπεις Μπάμπηδες και Σίες, ούτε τη βλέπεις ούτε τη διεκδικείς.

Αυτούς τους πέντε μήνες, λοιπόν, οι μάσκες των κοστουμαρισμένων και ευγενικών Ευρωπαίων έπεσαν, αποκαλύπτοντας τους θλιβερούς λακέδες των τραπεζών και των κερδοσκόπων που είναι στην πραγματικότητα.
Λακέδες που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά (Σόιμπλε), που έχουν κυβερνήσει κράτη-κουτσουλιές όπου ξεπλένεται μαύρο χρήμα (Γιούνκερ), που κουνάνε την ουρά τους στη Γερμανία ρίχνοντας νερό στο μύλο των φασιστών (Ολάντ), που έχουν ακόμα και πλαστά πτυχία (Ντάισελμπλουμ).

Ανθρωπάκια περιδεή που αποφασίζουν για τις ζωές μας σαν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια,


και γίνονται περίγελως όπως κάποτε ο Γέλτσιν

Πάλι σκνίπα, Γιαννάκη;
Πού είναι, λοιπόν, οι περίφημες αρχές της ενωμένης Ευρώπης; Μέχρι πρότινος, οι πολίτες της αδιαφορούσαν για τους πολέμους που προκαλούσαν οι ηγέτες τους, για τις εκατόμβες θυμάτων, για την ερήμωση κυρίαρχων χωρών και την ισοπέδωση αρχαίων πολιτισμών.
Αυτοί ζούσαν το μύθο τους, την ελεύθερη διακίνηση χωρίς σύνορα και διατυπώσεις, τις ανεξάντλητες επιλογές σε εκπαίδευση, εργασία και διαμονή. Οι άλλοι, ας πρόσεχαν...
Μέχρι που τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων χτύπησαν τις πόρτες της Ευρώπης. Κουρελήδες, μουσκεμένοι και αποφασισμένοι. Κι όταν δεν τους άνοιξε, μπήκαν με το έτσι θέλω. Διότι, αν αντικρίσεις το θάνατο, δεν σε φοβίζει τίποτε πλέον. 


Και τότε ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τους "εταίρους" να μοιραστούν έστω και 40.000 πρόσφυγες από αυτούς που έχουν καταφύγει σε Ιταλία και Ελλάδα. Οι εταίρες αρνήθηκαν, κι ο ιταλός πρωθυπουργός έγινε έξω φρενών: "Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μην σπαταλάτε το χρόνο μας". 

Ματαίως οργίζεσαι, Ματέο. Η ΕΕ ουδέποτε βασίστηκε στις αρχές του Διαφωτισμού. Δημιουργήθηκε με σκοπό την αέναη αύξηση των κερδών που θα προέκυπταν από την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων εκατομμυρίων εύπορων και καλομαθημένων πολιτών. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό πλέον. Οι γύπες θέλουν να κινούν τα νήματα ανενόχλητοι: χωρίς κοινοβούλια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κοινωνικό κράτος και αηδίες. Να πλουτίζουν χωρίς παραγωγή. Να παράγουν χωρίς να πληρώνουν μεροκάματα. Να ελέγχουν τα πάντα.
Ξεκίνησαν με τη μικρή και ανόητη Ελλάδα. Θα συνεχίσουν με τους υπόλοιπους. Εν κρυπτώ και απαραβύστω ετοιμάζουν εδώ και δύο χρόνια την TTIP. Που θα δίνει στις πολυεθνικές τη δυνατότητα να μηνύουν ολόκληρα κράτη και να τα γονατίζουν. Βαφτίζοντάς την "συμφωνία ελεύθερου εμπορίου". Με την ελευθερία μονόπλευρη. Δική τους.

Είμαστε μόνοι, εμείς οι Έλληνες, Ματέο. Μας συμπαραστέκονται μονάχα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι, με μυαλό και καθαρό βλέμμα. Οι "ηγέτες" έχουν εδώ και χρόνια ανταλλάξει το ήθος με την εξουσία.
Χθες έδιωξαν τον Γιάνη Βαρουφάκη από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης! Ο κύπριος ΥΠ.ΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης πρωτοστάτησε στην εκδίωξη. Με εντολή του Αναστασιάδη, βεβαίως, ο οποίος παίζει τον καλό μπάτσο. Και όχι, δεν το έκανε εκδικούμενος την παραχώρηση της Τράπεζας Κύπρου στον Σάλλα της Πειραιώς πρόπερσι. Το έκανε, επειδή και στην αρχαία Ρώμη οι απελεύθεροι ήταν συχνά ανελέητοι απέναντι στους υποδουλωμένους

Πού' σαι, μάνα μου, να ιδεις μεγαλεία!

Ματαίως οργίζεσαι, Ματέο. Θα βρεις το δίκιο σου μονάχα αν οι συμπατριώτες σου το διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες. Όπως, ελπίζω, να το διεκδικήσουμε κι εμείς την Κυριακή. Διότι, σε πείσμα όλων των φερέφωνων, των μίζερων και των κακιασμένων, η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμιά προαποφασισμένη συμφωνία που τάχαμου καθυστερούσε εσκεμμένα. Δεν προσπάθησε καν να την περάσει ως αναγκαίο κακό. Στρέφεται σε εμάς και μας υπενθυμίζει πως δεν είμαστε υπήκοοι, αλλά πολίτες. Και, ως τέτοιοι, οφείλουμε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.
Του Μ. Κουντούρη (εδώ)        Σε περίπτωση ανάγκης, σπάστε το τζάμι.

Υ.Γ. Στο πρώτο δημοψήφισμα πριν από 41 χρόνια, δεν είχα δικαίωμα ψήφου. Τώρα ανυπομονώ να το ασκήσω. Εκτός κι αν υποχωρήσει η Τρόικα.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι θέλω περισσότερο...
 

9 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Δεν το 'ξερα αυτό για τον Κύπριο ΥπΟικ (ή Υπηκ- εκ του "υπήκοος")
Φοβού τους απελεύθερους και κόμπλεξ φέροντας

Όσο για τον Ρέντζι, τον συμπαθώ αλλά και τον λυπάμαι.
Γιατί, ενώ συμφωνεί μ΄εμάς, δεν έχει είτε τα κότσια είτε το υπόβαθρο στο κόμμα του, να κάνει κι αυτός το ίδιο για τη χώρα του.

Λωτοφάγος είπε...

@ Τώρα τελευταία τον συμπαθώ κι εγώ, αλλά δεν τον λυπάμαι, Μαζεστίξ. Αν δεν έχει τα κότσια, να πάει σπίτι του.
Πολλούς λυπηθήκαμε τα τελευταία χρόνια και τελικά αυτοί ήταν που μας δώσανε τις πισώπλατες μαχαιριές.

Μαζεστίξ είπε...

Καλά, το "τον λυπάμαι" ήταν σχήμα λόγου.
Μεταξύ κρίματος και απαξίωσης.

Γλαύκη είπε...

Ποιες αρχές, Λωτοφάγε μου;
Τις είχαν ακριβώς για τα μάτια του κόσμου.
Εκβιάζουν και διατάζουν!
Μια χαρά τα λες όλα!
Όσο για το υστερόγραφό σου, είναι σκέψη-δίλημμα που τριγυρνά και στο δικό μου μυαλό.
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανή και μια τέτοια εξέλιξη. Εξαρτάται από το τι ρισκάρουν τελικά οι "Τροϊκανοί" (πως λέμε εξωγήινοι)!
Καλό σου βράδυ!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ότι κι αν γίνει, είτε υποχώρηση είτε δημοψήφισμα, είναι αυτοί που στριμώχτηκαν στη γωνία αυτή τη φορά. Ίσως να το περίμεναν ευκολάκι το πείραμά τους με την Ελλάδα, αλλά τελικά δεν τους βγήκε.
Καλή μας εβδομάδα!

Νίκη είπε...

Συμφωνώ με κάθε λέξη και το κοινοποιώ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Όπως βλέπεις, Γλαύκη, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν όπως φοβόταν ο Ομπάμα.
Όσο για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, θυμήσου τι μας λέγανε τα ευρωλιγούρια, περιφρονώντας εμάς τους Βαλκάνιους.
Καλή εβδομάδα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευκολάκι τη βλέπανε, μπελάς τους προέκυψε, Μαρία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κερδίσουν τα βοθροκάναλα.
Το ίδιο πίστευαν και το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Τα κατάφεραν δέκα χρόνια μετά, αλλά όχι με Τάσσο.
Καλή μας εβδομάδα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλημέρα, Νίκη. Σε ευχαριστώ για την τιμή.