Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Εμπόριο πολιτισμού

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες έχει γράψει το εξαιρετικό, Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, για τη γενιά των Κολομβιανών που μεγάλωσε την εποχή του Εσκομπάρ και του πολέμου των ναρκωτικών (δεκαετία 1980).
Οι βιβλιόφιλοι, λοιπόν, περιμέναμε πώς και πώς τη χθεσινή βραδιά, για να τον ακούσουμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες κάθε χρόνο. Δυστυχώς, φέτος, οι εκδηλώσεις είναι τόσο πολλές, ώστε μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία. Ο Βάσκες ήταν στο Public Συντάγματος.


Ψυχρολουσία πρώτη: Η εκδήλωση έλαβε μέρος στο καφέ του 5ου ορόφου και όχι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η παραγγελία. Σε αντίθεση, όμως, με τον Ιανό, οι σερβιτόροι πηγαινοέρχονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επειδή στη βεράντα υπήρχαν δεκάδες άσχετοι που παράγγελλαν φαγητά. Από το μπαρ κουδούνιζαν ποτήρια, παγάκια, πιάτα κλπ. Κάτι τέτοιες ώρες καταλαβαίνω τι σκέφτονται οι γερμανοί πολίτες για εμάς.
Ψυχρολουσία δεύτερη: η μικροφωνική εγκατάσταση ήταν άθλια!
Ψυχρολουσία τρίτη: παρά την καθυστέρηση στην έναρξη, ο μεταφραστής των εκδόσεων Ίκαρος Αχιλλέας Κυριακίδης ρωτούσε επί 20 λεπτά τον συγγραφέα για τον... Μπόρχες! Με εκείνες τις ερωτήσεις που ακολουθούν μια ολόκληρη παράγραφο επίδειξης γνώσεων. Τελικά, γύρω στις 10, η παρέα μου άρχισε να φυλλορροεί απογοητευμένη.

Σήμερα σκέφτομαι να ξαναπάω, επειδή θα μιλήσει ο ισπανός ελληνιστής και πραγματικός φιλέλληνας (όχι σαν τον Γιούνκερ) Πέδρο Ολάγια. Αν η κατάσταση είναι η ίδια, θα την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια.

5 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα

εύχομαι να βελτιωθούν τα πράγματα

Mia Petra είπε...

Βρε, άστα αυτά! Μήπως πας στους "φίλους" μας τούς "μένουμε Ευρώπη" και μας το κρύβεις;; Χαχα! Ωραία πράγματα αυτά, αρκεί να μην χωλαίνει η διοργάνωση..

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακράτ, η ευχή σου έπιασε και σε ευχαριστώ: η συζήτηση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων που ήταν κατάμεστη και ο Ολάγια ήταν εξαιρετικός!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πέτρα μου, θα πήγαινα, αλλά δεν ξέρω πού έχω σαβουρδίσει τη σφυρίχτρα μου!
Όπως έγραψα και στον Ακράτ, η αποψινή εκδήλωση ήταν επιτυχημένη. Ο Ολάγια μάς ευχαρίστησε που προτιμήσαμε αυτόν αντί για την... πλατεία ή κάποια άλλη εκδήλωση του ΛΕΑ.

Mia Petra είπε...

"Δικός μας" ο Ολάγια δηλαδή ε; Αχαχαχα!