Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μας ψεκάζουν!

Όχι από αέρος, όμως. Μας ψεκάζουν οι λατρευτοί μας αγρότες, και μάλιστα με φυτοφάρματα εξόχως τοξικά και απαγορευμένα πολλά χρόνια τώρα:


Σύμφωνα με το Ποντίκι, αναλύσεις της Greenpeace σε δείγματα νερού και χώματος που πήρε από οπωρώνες 12 ευρωπαϊκών χωρών (μέσα κι η Ελλάδα), έδειξαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα 2/3 αυτών, με το 70% να αφορά ουσίες υψηλής τοξικότητας.
Στην Κορινθία, την Αρκαδία και την Ημαθία ανιχνεύτηκαν 5 είδη. Το Dieldrin π.χ., απαγορευμένο εδώ και δεκαετίες, προκαλεί καρκίνους και μεταλλάξεις και εξολοθρεύει τις μέλισσες.
Σε άλλες χώρες βρέθηκε και... DDT.
Αν, λοιπόν, απορείτε για την έξαρση του καρκίνου, την υπογονιμότητα, τα αυτοάνοσα και τις μεταλλάξεις, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο της οργάνωσης, η οποία ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να κάνει ελέγχους και να προωθήσει  το μοντέλο της βιώσιμης γεωργίας.

Έχω και κάτι ευχάριστο, όμως: η Γαλλία απαγόρευσε το φυτοφάρμακο Roundup της περιβόητης Monsanto, του οποίου βασικό συστατικό είναι το τοξικότατο Glyphosate.

από εδώ
Εμείς, κύριε Αποστόλου; Μήπως και για αυτό περιμένουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων;

8 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Δεν ξέρω, αλλά με κάποιον αγρότη που μίλησα όταν τον είδα να ψεκάζει στη Βέροια τις μηλιές, όπως και στη φωτο που παραθέτεις, μου είπε πως αν δεν τα ψεκάσουν δεν πρόκειται να μείνει ούτε κοτσάνι από τα μήλα αφού θα τα κατασπαράξουν τα έντομα.
Μου είπε κι άλλα διάφορα και με έπεισε ότι χωρίς ψεκασμούς δεν γίνεται ούτε το χαμομήλι!
Η δική μου απορία είναι γιατί ραντίζουν με τοξικά φυτοφάρμακα ενώ υπάρχουν τα οικολογικά.
Όταν το είπα αυτό στο φίλο αγρότη γέλασε και μου είπε ότι αυτά όχι μόνο δεν καταπολεμούν τα έντομα αλλά τα ...πολλαπλασιάζουν.
Αυτός συνέχισε τη δουλειά του κι εγώ έμεινα με την απορία...

Ανώνυμος είπε...

Αυτός μάλλον δεν ήταν αγρότης,αλλά εκπρόσωπος της....Μοσάντο.
Μια αποστομωτική απάντηση σε όλους τους θιασώτες της χημείας στην γεωργία,είναι πως πρίν απο τα φυτοφάρμακα που διατάραξαν την ισοροπία εκατομμυρίων ετών στη φύση και εξολόθρευσαν τα ωφέλιμα έντομα και οργανισμούς,η αγροτική παραγωγή δεν είχε κανένα πρόβλημα.
Οι διάφορες εταιρείες σαν την Μοσάντο που έχουν επενδύσει δις για να ελέγξουν την αγροτική παραγωγή,κάνουν την δουλειά τους.
Το ερώτημα είναι τι ρόλο παίζουν οι αγρότες παραγωγοί,και κυρίως οι καταναλωτές.Αυτοί τελικά έχουν τον τελευταίο λόγο.

Mia Petra είπε...

Ανατριχιαστικό θέμα... Εδώ μιλάμε για τις ζωές μας, τι θα γίνει αλήθεια; Θα σταματήσει ποτέ ο εν ψυχρώ θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων;.. Καλό βράδυ Λωτοφάγε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτή η δικαιολογία είναι πολύ παλιά, Κουκλίτη. Η βιολογική γεωργία απέδειξε πως είναι αστήρικτη και πως υπάρχουν πολύ απλούστεροι τρόποι για να καταπολεμήσεις τα έντομα.
Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, όμως: κανένας, π.χ., δεν διαβάζει τη δοσολογία πάνω στις συσκευασίες. Νομίζουν πως όσο λιγότερο αραιώσουν το φάρμακο, τόσο περισσότερο θα προστατέψουν τα φυτά. Τα ψεκάζουν και την επόμενη μέρα μας τα πουλάνε στη λαϊκή.
Όλα αυτά από σκέτο ξερολισμό, κι επειδή οι γεωπόνοι, αντί να ενημερώνουν τους αγρότες, πουλάνε φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ανώνυμε φίλε, οι καταναλωτές προτιμούν συνήθως το φθηνότερο, ακόμα και πριν από την κρίση. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα βιολογικά είναι ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες δυτικές χώρες.
Επίσης, δεν εμπιστεύονται το κράτος και αμφισβητούν την αυθεντικότητα των βιολογικών προϊόντων.
Όσο για τους αγρότες, δεν τους τρομάζει ούτε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην Κρήτη. Μοιάζει σαν να πιστεύουν ότι οι ίδιοι θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μόνο αν αντιδράσουμε οργανωμένα, Πέτρα. Μεμονωμένες κινήσεις ή ολιγάνθρωπες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Μέχρι τότε, πάντως, ας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους γύρω μας.
Καλή σου νύχτα

BUTTERFLY είπε...

Εχω κατι κουμπαρους στα Γιαννενα κι εχουν χωραφια. Περυσι ειχα φαει κατι εκπληκτικα κερασια, χωρις να ειναι ψεκασμενα, ειχαν καποια απο αυτα σκουληκακι μεσα, εγω το εβγαζα και ετρωγα το κερασι. Καποιοι με κοιτουσαν σαν εξωγηινοι, απορωντας που δεν σιχαινομουν το σκουληκακι! Κι απορρω... αυτοι αηδιαζουν να φανε το σκουληκακι, αλλα δεν αηδιαζουν να φανε τα τοξικα;;; Για να μη μιλησω για τη γευση των κερασιων καθως και αλλων προϊοντωςν, φουντουκια, φασολακια, φραουλες, που εμεινα αφωνη!

Λωτοφάγος είπε...

@ Τυχερούλα! Μόνο έτσι ξαναβρίσκεις τις παλιές αγαπημένες γεύσεις, πια. Ευκαιρία να επισκέπτεσαι συχνότερα τα Γιάννενα. :))