Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άρης, ο δικός μας Τσε

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς εβδομήντα χρόνια, στις 15 Ιουνίου 1945, ο Άρης Βελουχιώτης αυτοκτονεί για να μην πέσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων που τον καταδιώκουν. Μαζί του αυτοκτονεί κι ο αντάρτης Τζαβέλας. Τα κεφάλια τους θα κρεμαστούν σε ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα, για να παραδειγματιστούν όλοι.

Είχε γεννηθεί το 1905, ως Θανάσης Κλάρας, από εύπορη αστική οικογένεια, όπως και ο Τσε Γκεβάρα 23 χρόνια αργότερα. Κατά τη φοίτησή του σε μια μέση γεωπονική σχολή, βίωσε τη δυστυχία των φτωχών ανθρώπων και θύμωσε με την κοινωνική αδικία.
Η στράτευσή του στον ΕΛΑΣ ήταν αναπόφευκτη. Ήταν ευφυής, οργανωτικός και οι άντρες του τον λάτρευαν.
Σε αντίθεση με τον Αργεντινό, όμως, ο Άρης διαγράφτηκε και αποκηρύχθηκε από το κόμμα του, επειδή διαφώνησε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων. Έφτιαξε δικό του αντάρτικο, αλλά η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη.


10 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα

ήταν ήρωας αλλά σάμπως και ο Τσε δεν καταδόθηκε εκ του ΚΚ?? δεν τα θυμάμαι καλά αλλά κάτι τέτοιο μάλλον έγινε... μπορεί και όχι αλλά κάτι τέτοιο θυμάμαι

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα . ό Τσέ εκτός από ήρωας ήταν καί διανοούμενος ,επίσης ή μεγάλη διαφορά μέ τόν Αρη ήταν ότι Τσε εκανε μιά επιτυχημένη επανάσταση , ένώ ό Αρης ήταν μέ τούς ηττημένους .

Mia Petra είπε...

Αγωνιστές, που μόνο οι ίδιοι ήξεραν τι είχαν τραβήξει για την ιδεολογία τους και κανένα κόμμα δεν τους δικαίωσε.. Τουλάχιστον να δικαιώνονται μέσω της Ιστορίας.. Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα :)

Ανώνυμος είπε...

akrat.
Καλά τα θυμάσαι.Το φιλοσοβιετικό σταλινικό κ.κ Βολιβίας έδωσε στεγνά τον Τσέ.Ο Τσέ νωρίτερα είχε καταγγείλει τον σοβιετικό σταλινισμό,είχε αποχωρήσει απο υπουργός του Κάστρο και προτίμησε να πεθάνει σαν ήρωας και όχι σαν προσκυμημένος γραφειοκράτης.
Κάτι αντίστοιχο με το ΚΚΕ που είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ΑΡΗ.Πρέπει να γίνει φανερό στις νεώτερες γενιές ο βρόμικος ρόλος του ΚΚΕ στην υπόθεση του ΑΡΗ.Επίσης πρέπει να καταγγέλεται η ασχρή καπηλεία που γίνεται απο το ΚΚΕ,που καπηλεύεται το όνομα του ΑΡΗ για να κάνει μπίζνες με οφφσορ.
Ντροπη αχρείοι!

Λωτοφάγος είπε...

@ Ακράτ, σου απάντησε ο Ανώνυμος. Αν το βολιβιανό ΚΚ τον στήριζε, ίσως να άλλαζε τον ρου της Ιστορίας. Προφανώς τον έδωσε, επειδή ο Τσε δεν μάσαγε τα λόγια του όσον αφορά τη σοβιετική πολιτική.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Ανώνυμε.
Γι' αυτό λέμε πάντα "τηρουμένων των αναλογιών".
Οι γονείς του Τσε τον στήριξαν και στις ιδέες και στη μόρφωσή του. Οι γονείς του Άρη στην ελληνική επαρχία των αρχών του 20ού αιώνα θα ήταν απίθανο να διαθέτουν γνώσεις και άποψη.
Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν μειώνουν την αξία του δικού μας Τσε.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η Ιστορία τους δικαίωσε, Πέτρα. Οι άνθρωποι είναι συχνά πολύ μικροί για να διακρίνουν την ανυστεροβουλία κάποιου. Ιδίως όταν χαλάει την πιάτσα.
Καλή σου εβδομάδα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτή την καπηλεία δεν την ξέρω, Ανώνυμε. Μπορείς να δώσεις κάποιο λινκ;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λωτοφάγε δεν έχω κάτι πρόχειρο.
Αλλά όταν η φωτογραφία του Αρη κοσμεί πολλά γραφεία του ΚΚΕ,τότε σαφώς και πρόκειται για τυμβωρύχους.
Αυτοί που τον πρόδωσαν,και σήμερα δεν τολμούν να τον αποκαταστήσουν κομματικά,παει πολύ να παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια με το ονομά του.
Δεν νομίζω ο Αρης να θυσιάστηκε για να έχει σήμερα το ΚΚΕ δοσοληψίες με οff-shore.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πάντως, σήμερα του έκαναν αφιέρωμα, επιβεβαιώνοντας αυτά που λες:

http://www.902.gr/eidisi/politiki/69588/aris-veloyhiotis-taytismenos-me-tin-iroiki-poreia-toy-kke-video-foto#/0