Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Καθυστέρηση σημαίνει διολίσθηση

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη φράση "διολίσθηση της δραχμής", που ήταν ο κομψός ευφημισμός για την υποτίμηση, η οποία άρχισε το 1974, εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης. Κάθε μέρα που περνούσε, οι τιμές ανέβαιναν, ενώ οι μισθοί έμεναν ίδιοι.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις διαπραγματεύσεις: η αρχική ευφορία έχει αντικατασταθεί από μια μόνιμη αγωνία για τις κόκκινες γραμμές που ολοένα ξεθωριάζουν. Δεν περιμέναμε βίον ανθόσπαρτον. Δεν πιστέψαμε την υπόσχεση του Τσίπρα ότι θα παίζαμε τον ζουρνά κι οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλη. Εντάξει, προεκλογική περίοδος ήταν, είπε και καμιά μαλ.... να περάσει η ώρα.

Ελπίζαμε μονάχα ότι θα μπορούσαμε να σταθούμε ξανά όρθιοι. Ότι θα ανακτούσαμε την αξιοπρέπεια που κάποτε, πολύ παλιά, χάσαμε. Ότι δεν θα είμασταν πλέον το κλωτσοσκούφι της Ευρώπης.
Όμως, οι διαπραγματεύσεις έχουν εξελιχθεί σε μπρα ντε φερ, όπου στον έναν αντίπαλο εφαρμόζεται και κεφαλοκλείδωμα! Κι όσο περνάει η ώρα, τόσο ο θάνατος, και όχι μόνο η ήττα του, πλησιάζει.
του Πέτρου Ζερβού (ΕφΣυν)
Κακά τα ψέματα: αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα εξαναγκαστεί σε στάση πληρωμών, με άγνωστο μέλλον. Αν υποχωρήσει κι άλλο, αν διαγράψει τις κόκκινες γραμμές και υπογράψει νέο μνημόνιο, τότε θα πέσει και θα έρθουν ξανά οι προηγούμενοι, θριαμβευτές και τροπαιούχοι. Αυτό ακριβώς περιμένουν οι άθλιοι Σαμαροβενιζέλοι και δεν παραιτούνται.
Την αναρρίχησή του στην εξουσία ονειρεύεται κι εκείνος ο μέτριος δημοσιογραφίσκος, με τη στοιχειώδη γνώση της ελληνικής, που απέκτησε κόμμα και πήραν αέρα τα μυαλά του. Αν ζούσε ο Δημήτρης Ψαθάς, συγγραφέας του "Αχόρταγου", θα είχε αλλάξει τον ήρωα της κωμωδίας του.

Οι εταίροι αποδείχτηκαν "ένα τσούρμο γκάγκστερ" γράφει πολύ πετυχημένα ο Διονύσης Ελευθεράτος. Καλοπληρωμένοι λακέδες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Οι περισσότεροι είναι μέτριοι, ανίκανοι ακόμα και για καθαριστές πισίνας. Κάποιοι από αυτούς μοιάζουν ψυχικά διαταραγμένοι ή έστω πιωμένοι.  
Το γαλλικό κανάλι Canal Plus μόνταρε στιγμιότυπα από την υποδοχή που επιφύλαξε στους "ηγέτες"  ο πολύς Ζαν Κλοντ Γιούνκερ των Luxleaks. Φιλί στο μέτωπο, αγκαλιές, ασπασμοί, στρατιωτικοί χαιρετισμοί, παιχνιδάκια με τη γραβάτα του. Οι τηλεθεατές ξεκαρδίζονται με τον τύπο, ο οποίος το πρωί μιλάει με συμπάθεια για τον Τσίπρα και το μεσημέρι μάς απειλεί με grexit. Απολαύστε τον εδώ:

http://www.canalplus.fr/c-emissions/c-le-petit-journal/pid6515-le-petit-journal.html?vid=1268450

Κι επειδή οι λέξεις είναι πολύ σημαντικές, η "τρόικα" αντικαταστάθηκε με τη λέξη "θεσμοί", ενώ η έδρα των ελεγκτών μεταφέρθηκε στο Χίλτον, όπου δύσκολα τους προπηλακίζει κανείς.
Ο αντικομφορμισμός του Βαρουφάκη και η γοητεία του Τσίπρα διεθνοποίησαν το πρόβλημα, αλλά σύντομα εξαντλήθηκαν. Είχαμε ανάγκη από μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων, που θα απειλούσαν με ρήξη, αντί να πληρώνουν τακτικά τις δόσεις στο ΔΝΤ. Πάνω από όλα, όμως, είχαμε ανάγκη από υπεύθυνη πληροφόρηση. Για να ξέρουμε τι μας περιμένει, σε καθεμιά από τις (δύο και μόνον) επιλογές που έχουμε. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν λαϊκές συγκεντρώσεις και κυρίως ενημέρωση. Μόλις σήμερα άκουσα πως γίνεται μια τέτοια εκδήλωση στη Λένορμαν. Όμως, ο χρόνος είναι πλέον εχθρός της κυβέρνησης, και δεν τη σώζουν οι στημένες δημοσκοπικές ερωτήσεις που δίνουν άνετη πλειοψηφία στο "ευρώ πάση θυσία". Διότι το θέμα είναι πώς διατυπώνεις την ερώτηση.
Ωστόσο, εκτός από τους υπουργούς και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι υπόλοιποι τι ακριβώς έχουν κάνει εκτός από την πασαρέλα στα βοθροκάναλα; Ας τα συνοψίσω, ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για όσα τυχόν ξεχάσω:
  • Επαναπρόσληψη αντισυνταγματικά απολυμένων του Δημοσίου. (Κατρούγκαλος)
  • Νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο άργησε τόσο ώστε να βομβαρδίζεται προτού ακόμα έρθει για ψήφιση. (Μπαλτάς)
  • Νόμος που καταργεί τις φυλακές τύπου Γ, ενώ στην ουσία δεν εφαρμόζεται. (Παρασκευόπουλος) Στο μεταξύ, η κατάσταση στις υπόλοιπες φυλακές δεν άλλαξε.
  • Νόμος για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών του Μεγάρου Μουσικής, τον οποίο καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ και τον ψήφισαν -surprise, surprise!- ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ίδιο έγινε και με το νομοσχέδιο για το Τζαμί, χωρίς φυσικά να εξισώνω τα δύο θέματα.
  • Νόμος Κοντονή για το ποδόσφαιρο, ο οποίος φαίνεται ικανοποιητικός.
  • Ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς Δημόσιο και ταμεία, που απέφερε αρκετά εκατομμύρια ευρουδάκια, τα οποία προφανώς πήγαν στο ΔΝΤ. Επίσης, ο Λεωνίδας Μπόμπολας πλήρωσε 1,8 εκατομμύρια και καθάρισε με τη Λίστα Λαγκάρντ.
Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες ότι το Δημόσιο δεν απαιτεί πλέον αποζημίωση 2.498 ευρώ από τους έξι μαθητές που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2008, είχαν αθωωθεί, αλλά διώκονταν για φθορά σε υαλοπίνακες κτηρίου, κράνος και ασπίδα ματατζή από ρίψεις νερατζιών!
Ενώ ο υπουργός Προ.Πο. Γ. Πανούσης εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν μέλος άλλης κυβέρνησης. Στην περίπτωση της διαδήλωσης των υγειονομικών, όπου η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον αξιωματικό να αποσύρει τις κλούβες, ο Υπουργός συνεχάρη τον αστυνομικό!

του Πέτρου Ζερβού (ΕφΣυν)
  • Την ίδια στιγμή, εκείνο το ρημάδι το νομοσχέδιο για τις συχνότητες αγνοείται, τα χρήματα δεν έχουν εισπραχθεί από τους καναλάρχες και η ΕΡΤ θα λειτουργήσει με διευθύνοντα σύμβουλο τον... Λάμπη Ταγματάρχη. Ακόμα κι αν δεν θυμάσαι το παρελθόν του, αρκεί να του ρίξεις μια ματιά, για να καταλάβεις. Η κατά πλειοψηφία έγκρισή του από την επιτροπή έδωσε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου την ευκαιρία για ένα one woman show. Όμως, ο Ν. Παππάς προχώρησε στο διορισμό.
  • Οι εφοπλιστές εξακολουθούν να χαίρουν φορολογικής ασυλίας και να αβγαταίνουν τις περιουσίες τους, ενώ οι συνθήκες εργασίας στα καράβια είναι αφόρητες. Οι καταγγελίες του ίδιου του Α. Τσίπρα για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές ξεχάστηκαν μυστηριωδώς.
  • Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η ανάμειξή της στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση η Α. Σακελλαρίου του ΤΧΣ. Είχε προηγηθεί το... λάθος της επιστροφής 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον EFSF, που μας ανήκαν. Τι απέγιναν αυτά;
του Γ.Καλαϊτζή (Εφ.Συν)
Η Σακελλαρίου υπήρξε προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος επιμένει να μην παραιτείται και να υπονομεύει διαρκώς την κυβέρνηση.
  • Ούτε οι διοικητές των νοσοκομείων παραιτούνται. Ελπίζουν ότι θα απολυθούν με παχυλή αποζημίωση. Από ένα χρεοκοπημένο κράτος! Στο Δαφνί, οι εργαζόμενοι απαιτούν την απομάκρυνση του διευθυντή, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δολοφονία ενός ασθενούς από έναν άλλον, ο οποίος είχε εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά και έπρεπε να κρατείται χωριστά από τους υπόλοιπους.
  • Με εκπλήσσει η έλλειψη αξιοπρέπειας των καρεκλοκένταυρων! Ο Χατζάκης του Εθνικού Θεάτρου, προσπάθησε να το παίξει διωκόμενος, μέχρις ότου αναγκάστηκε να φύγει όταν ο υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης άρχισε να σκαλίζει τα οικονομικά του θεάτρου.  
Την ίδια στιγμή, "η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου" σύμφωνα με το BBC, το Παυλοπέτρι, κινδυνεύει, επειδή θα επιτρέπονται στον όρμο Βοιών Λακωνίας ο ελλιμενισμός μεγάλων πλοίων (!) και ήπιες εργασίες συντήρησης!
  •  Στην εξωτερική πολιτική, αφού αρνήθηκε τον Γενάρη να ψηφίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς απαθανατίστηκε τις προάλλες να τραγουδάει αγκαλιά με τους ιέρακες του ΝΑΤΟ το τραγούδι We are the world!
Στη γειτονιά μας, όμως, η πολύπαθη ΠΓΔΜ -γνωστή ως κράτος των Σκοπίων χάρη στον Σαμαρά του 1991- αντιμετωπίζει κίνδυνο εμφυλίου.
Στην Αίγυπτο, η δικτατορική κυβέρνηση του Σίσι έχει καταδικάσει σε θάνατο τον εκλεγμένο τέως πρόεδρο Μόρσι και άλλους 100 ανθρώπους!
Ο ISIS προχωράει, διώχνοντας χιλιάδες ανθρώπους, που καταλήγουν συνήθως στο βυθό της Μεσογείου ή στα ταλαίπωρα νησιά μας.
Το Ισραήλ γιορτάζει τη Νάκμπα, δηλαδή την καταστροφή της Παλαιστίνης πριν από 67 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί το κράτος-φονιάς που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους ώς τώρα. Το παλαιστινιακό κράτος έχει αναγνωριστεί από 135 χώρες, σε σύνολο 192. Στην ΕΕ ανήκουν 8, όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Όχι, όμως, η Ελλάδα, και αυτό είναι ντροπή.

Αμφιβάλλω αν τα βοθροκάναλα έχουν αναφέρει κάτι από όλα αυτά. Τα "δελτία" τους περιορίζονται να κοροϊδεύουν κάποια μέλη της κυβέρνησης ή να διαβάζουν διαρκώς τι γράφει η φυλλάδα Bild.
Η εξωτερική πολιτική ήταν πάντοτε υποτελής στους ισχυρούς. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα εσκαμμένα πρέπει να γελοιοποιηθεί ή να στοχοποιηθεί ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Στην Ελληνοφρένεια προβλήθηκε βιντεάκι με την Όλγα Τρέμη να εύχεται στον Κ. Λαπαβίτσα για τη γιορτή του. "Είστε η πρώτη που μου εύχεστε", απάντησε. Κι όταν εκείνη απόρησε, αφού ήταν μόλις μία μετά τα μεσάνυχτα, ο βουλευτής απάντησε ότι κοιμούνται τέτοια ώρα. "Μα καλά, με κοιμισμένους κάνετε παρέα;" τον ρώτησε ειρωνικά, για να πάρει την απάντηση, "Ας πούμε, με ανθρώπους".
Ύστερα από αυτή την απρέπεια -η μάνα μου το έλεγε, "μην ζητάς καλλιγραφία από της μαϊμούς τον κώλο"- ο βουλευτής όφειλε να τα βροντήξει και να φύγει. 

Καθυστέρηση, λοιπόν, σημαίνει διολίσθηση. Όσο περισσότερο συναναστρέφεσαι όλον αυτόν τον εσμό, εσωτερικό και εξωτερικό, τόσο θα τείνεις να του μοιάσεις. Και τότε, όσοι σε στήριζαν, θα συμπεράνουν πως είσαι κι εσύ σαν τους άλλους.

4 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Περιμένω με πολύ αγωνία τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Εκείνο που με ανησυχεί, είναι αν θα μπορούμε να διακρίνουμε τα υπέρ και τα κατά, αφού το γνωστό βοθροσύστημα, περιμένει πως και πως να τα βαφτίσει όλα Μνημόνιο. (αν δεν θα είναι βεβαίως..)

KOYKLITIS είπε...

Δεν είδα τη συγκεκριμένη εκπομπή που αναφέρεις αλλά κακώς ο Λαπαβίτσας δεν γέλασε με το ¨αστείο¨ της Όλγας και μάλλον την πρόσβαλε με την απάντησή του.
Στα σοβαρά τώρα. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να ακούς τα ανέκδοτα της Τρέμη του Ευαγγελάτου και των λοιπών αστέρων των καναλιών της διαπλοκής για να σηκωθείς και να φύγεις από το πάνελ των καλεσμένων.Απλά δεν συμμετέχεις, γιατί τίποτα δεν κερδίζεις από την καθημερινή σου συμμετοχή σε αυτές τις άχαρες συζητήσεις,ούτε σαν άτομο ούτε και γενικά σαν κόμμα.
Απορώ μάλιστα με μερικούς πότε βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με τα βουλευτικά τους καθήκοντα αλλά και πότε στο καλό πάνε με τη γκόμενα οι ανύπαντροι και με τη σύζυγο οι παντρεμένοι-αλλιώς ήθελα να το πω αλλά κι έτσι μάλλον έγινα κατανοητός...

ΥΓ: Στείλε μου το μειλ σου εδώ (thomaza69@gmail.com) που θέλω να σε ρωτήσω κάτι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Οι περισσότεροι τα περιμένουμε με αγωνία, Πέτρα. Μέχρι κι ο Καναδός ΥΠΟΙΚ ανακατεύτηκε για να πει τη γνώμη του και να πιέσει!
Ξαφνικά, όλη η οικονομία του πλανήτη κρέμεται από τη συμφωνία με την Ελλάδα. Και δεν ξέρω αν πρέπει να τρομάξω ή να κολακευτώ...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ούτε κι εγώ την είδα, Κουκλίτη. Μάλλον στο τουίτερ κάποιος έγραψε κάτι.
Μήνες τώρα γράφουμε για την πασαρέλα, αλλά μόνο ο Βαρουφάκης σταμάτησε να αναλώνεται με αυτό τον τρόπο.
Ο Λαπαβίτσας είναι θαμώνας στα κανάλια;