Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ο πλανήτης των πλαστικών

Πάντα πίστευα πως χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν έδωσες. Κι οι μάχες σήμερα δεν δίνονται μόνο στους δρόμους. Όσο κι αν πολλοί το έχουν συκοφαντήσει, το πληκτρολόγιο έχει ακόμα μεγάλη δύναμη. Με αυτό πορούμε να υπογράψουμε διαμαρτυρίες, προτάσεις, μανιφέστα.
Κάποια από αυτά ίσως είναι άχρηστα ή και παραπλανητικά. Άλλα, όμως, μπορεί να σώσουν μια ζωή, να φρενάρουν ένα νομοσχέδιο, να κινητοποιήσουν αδρανείς υπηρεσίες.

Έχω ήδη ανεβάσει δύο αναρτήσεις για τις πολυεθνικές ενδυμάτων, οι οποίες εκμεταλλεύονται χώρες ολόκληρες για υπερκέρδη. Να, όμως, που οι συνδυασμένες πιέσεις οργανώσεων όπως η Greenpeace και οι υπογραφές χιλιάδων πολιτών τις ανάγκασαν να εξαγγείλουν δραστικές αλλαγές -τουλάχιστον για το περιβάλλον. Θα τις πραγματοποιήσουν; Εδώ θα είμαστε, για να τις παρακολουθούμε.

Νεκρό άλμπατρος με διάφορα κομμάτια πλαστικό στο στομάχι του
Αυτή την εποχή, δεκάδες εταιρείες δημοσιεύουν τις ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητάς τους. Δηλαδή τι έκαναν και τι προτίθενται να κάνουν για να ξεπλύνουν το όνομά τους, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον. Η γερμανική Adidas, λοιπόν, θα χρησιμοποιήσει βαμβάκι από καλλιέργειες ορθής γεωργικής πρακτικής, αλλά και πλαστικά που ανασύρονται από τη θάλασσα για την κατασκευή προϊόντων της, μιμούμενη την ολλανδική G-Star Raw, ενώ η σουηδική H&M υποσχέθηκε να τριπλασιάσει τη χρήση ανακυκλωμένων ινών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Περιοχές του πλανήτη με μάζες πλαστικών που ταξιδεύουν
Για όποιον δεν θυμάται, κάθε λογής πλαστικές συσκευασίες, μαζί με σακούλες, σχηματίζουν ήδη μια νέα ήπειρο στον Ειρηνικό. Την εποχή που αναζητούσαν το χαμένο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πολλές φορές νόμισαν ότι είχαν εντοπίσει κομμάτια του, που τελικά αποδεικνύονταν μάζες από πλαστικά απόβλητα!

Πηγή

4 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, όπως πάντα. Μακάρι να πραγματοποιήσουν όσα λένε οι εταιρείες. Καλό απόγευμα Λωτοφάγε :)

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ναι ε; Αν όντως αυτές οι κινήσεις είναι προϊόν πίεσης, τότε αξίζει να γίνουμε κι εμείς (κατα)πιεστές. Έστω και με τα πληκτρολόγια!
Εξαιρετική ανάρτηση!

Λωτοφάγος είπε...

@ Θα τις έχουμε από κοντά, Πέτρα. Οι οργανώσεις μας ενημερώνουν συχνά για τις εξελίξεις.
Καλό σου απόγευμα

Λωτοφάγος είπε...

@ Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς με άλλους τρόπους, τότε το πληκτρολόγιο χρησιμοποίησέ το σωστά και... καταπιεστικά, Μαρία. Έχει αποτέλεσμα.
Καλό σου απόγευμα.