Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι

Χθες το μεσημέρι άκουγα την απελπισμένη έκκληση των κατοίκων της Γαύδου: οι άνεμοι φυσούσαν μανιασμένα, κουβέρτες δεν υπήρχαν, τα εφόδια είχαν τελειώσει.
"Σφάξαμε δύο ζώα και τα βράσαμε, προσθέτοντας όσο ρύζι και μακαρόνια βρήκαμε στα ντουλάπια μας. Βγάλαμε ψωμί από την κατάψυξη. Δεν έχουμε άλλες κουβέρτες, και οι πρόσφυγες κοιμούνται κατάχαμα στο σχολείο!" είπαν στο Κόκκινο.
Κι όταν μιλάμε για σχολείο στη Γαύδο, μιλάμε για ένα δωμάτιο.Οι άνθρωποι είναι φτωχοί, οι μαθητές είναι ένας ή δύο! Ξεχασμένοι από την πολιτεία, έχουν μόνο εναλλακτικό τουρισμό και τα χωραφάκια τους.


Σήμερα άκουσα, από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Μαθιουδάκη που ήταν εκεί για τις γιορτές, ότι πήγε τελικά χθες το ελικόπτερο και σήμερα θα φτάσει και καραβάκι, που θα τους μεταφέρει στην Κρήτη. Οι πρόσφυγες είναι πολύ νέοι. Μέσος όρος ηλικίας τα 20 χρόνια, έλεγαν χθες.

Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Μαθιουδάκη
Είναι και πολύ τυχεροί: οι δουλέμποροι τους άφησαν στη Γαύδο!

2 σχόλια:

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Η Ανάσταση έγινε νωρίτερα γι αυτές τις ψυχές. Ευτυχώς το δουλεμπορικό τους ξέβρασε σ' έναν φτωχό αλλά φιλόξενο τόπο. Μακάρι να έχουν καλή συνέχεια και αίσιο τέλος στον Γολγοθά τους!
Καλό Πάσχα Λωτοφάγε!

Λωτοφάγος είπε...

Μακάρι, Μαρία μου. Οι κατατρεγμένοι, πεινασμένοι, χαροκαμένοι άνθρωποι είναι μικροί Χριστοί που σταυρώνονται κάθε μέρα, χωρίς ελπίδα για λύτρωση.
Καλή Ανάσταση.