Τρίτη 21 Απριλίου 2015

48 χρόνια: οι χαφιέδες ζουν ανάμεσά μας!

Θυμάμαι τη φράση του θείου μου: "Θα έχουμε τάξη και ασφάλεια". Ήμουν 10 χρονών την 21η Απριλίου 1967, κι η οικογένειά μου υπήρξε ανέκαθεν δεξιά, προς το σκούρο μπλε. Μόνο ο αγαπημένος μου παππούς ήταν βενιζελικός. Πώς κατέληξα στην Αριστερά; Χάρη στο αίσθημα δικαίου που είχα από παιδί.

Τέλος πάντων, 48 χρόνια μετά, βλέπουμε πως η κάθαρση δεν έγινε ποτέ. Φυλακίστηκαν μεν οι πρωταίτιοι, αλλά τα "σταγονίδια" στο στράτευμα έγιναν χείμαρρος, που οδήγησε στα χρυσαύγουλα και στον εκφασισμό πολιτών ανιστόρητων, μισαλλόδοξων και ξενόφοβων. Δεν παρασύρθηκαν. Δεν έχουν δικαιολογία μετά τη δολοφονία του Φύσσα.
Επέλεξαν. Το μίσος, τη βία, το σκοτάδι.

Και έκαναν τη βρομοφυλλάδα Πρώτο Θέμα πρώτη σε κυκλοφορία. Η οποία εξακολουθεί να αποκαλεί τους πρόσφυγες από πολεμικά μέτωπα "λαθρομετανάστες". Που οι εκδότες της έβγαζαν λαθραία εκατομμύρια στο εξωτερικό! Δεν είναι δικαιολογία τα κουπόνια και οι προσφορές. Ούτε η κρίση. Το 2010 αγόραζαν τη τσόντα της τύπισσας με τα άσπρα μαλλιά. Τώρα διαβάζουν τον κατάλογο με τους μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη. Διευθύνσεις και ονόματα. Βορά στην τρομοκράτηση και στον τραμπουκισμό των εγκληματιών. Όσοι αγοράζουν τη φυλλάδα του σιχαμένου εκδότη, θα είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα. Και κατάπτυστοι όσο κι εκείνος.
Του Τάσου Αναστασίου (εφημερίδα Αυγή)
Το έχω ξαναγράψει: η πρώτη δουλειά της νέας κυβέρνησης έπρεπε να είναι το ξήλωμα της ηγεσίας σε αστυνομία, δικαιοσύνη και στρατό. Η δεύτερη, να απαιτήσει από τα κανάλια τα χρωστούμενα, και να κάνει διαγωνισμό για τις συχνότητες. 
Δεν το έκανε. Και δέχεται πισώπλατες μαχαιριές. Λοιδωρούνται η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι καναλάρχες με τα παπαγαλάκια τους εκμεταλλεύτηκαν κάθε αστοχία στις συνεντεύξεις του Βαρουφάκη, για να τον διαπομπεύσουν. Κοροϊδεύουν τις εθνικιστικές κορώνες του Καμμένου -αυτοί οι... δημοκράτες! Κόπτονται για τα αποθεματικά των ταμείων, αυτοί που τα κούρεψαν.

Του Πέτρου Ζερβού (Εφημερίδα των Συντακτών)
Παρακολουθώ με ανησυχία όσα στραβά γίνονται. Αλλά κριτές είμαστε εμείς, που βασανιστήκαμε πέντε χρόνια τώρα. Όχι το κάθε κάθαρμα που μας βλέπει σαν αριθμούς ή κατσαρίδες και πλουτίζει σε βάρος μας.

Ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να διαλύσει τους μύθους της "ηθικής και άμεμπτης" Χούντας και να... τιμήσει την επέτειο του πραξικοπήματος: έγραψε το βιβλίο Λαμόγια στο χακί,Οικονομικά "θαύματα" και θύματα της Χούντας, που παρουσιάζεται σήμερα στις 19.00 στο Polis Art Cafe (στην ταράτσα της Στοάς του Βιβλίου). Η συζήτηση προβλέπεται ενδιαφέρουσα. Ούτως ή άλλως, ελάχιστοι είναι αυτοί που εξακολουθούν να κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε, καθώς κινδυνεύουν διαρκώς από τον τυποκτόνο νόμο Βενιζέλου. Δείτε τις αγωγές εναντίον του Βαξεβάνη, αλλά και των συντακτών του Unfollow.

13 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Από τις πιο δυνατές αναρτήσεις σου: "η πρώτη δουλειά της νέας κυβέρνησης έπρεπε να είναι το ξήλωμα της ηγεσίας σε αστυνομία, δικαιοσύνη και στρατό. Η δεύτερη, να απαιτήσει από τα κανάλια τα χρωστούμενα, και να κάνει διαγωνισμό για τις συχνότητες. Δεν το έκανε. Και δέχεται πισώπλατες μαχαιριές". Αναρωτιέται κι εγώ μαζί σου, γιατί δεν τα έχει κάνει ακόμα όλα αυτά; Δε νομίζω πως χρειάζονταν..κονδύλια, τα οποία -λόγω κρίσης- που να βρεθούν τώρα.. Οπότε δε βρίσκω καμία δικαιολογία/αιτιολογία.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου πολύ ευγενικά ότι είσαι ρηχός και ανιστόρητος. Τα συμπεράσματά σου αυθαίρετα και επηρεασμένα από τις ιδεοληπτικές παρωπίδες σου. "...τα "σταγονίδια" στο στράτευμα έγιναν χείμαρρος, που οδήγησε στα χρυσαύγουλα..." Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακριβέστερη συκοφάντηση. Οι σημερινές ΕΔ δεν έχουν καμμία σχέση με τους χουνταίους του '67, ούτε έχουν να απολογηθούν για τίποτα. Αλλά είπαμ,ε οι ανιμιλιταριστικές σου παρωπίδες σε εμποδίζουν να δεις καθαρά. Όσο για το ξήλωμα των ηγεσιών που ευαγγελίζεσαι αποδεικνύουν τον αριστερόστροφο φασισμό που σε διακατέχει. Δεν πειράζει, ξυδάκι, άλλωστε η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει σωφροσύνη μέχρι ΄τωρα και δεν παρασύρεται από τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές του μίσους.

KOYKLITIS είπε...

Μπήκα να σου πω πόσο ωραία τα λες και έπεσα στο σχόλιο του ανώνυμου.
Σε παρακολουθώ χρόνια και δε θυμάμαι να σου έχουν κάνει επίθεση σε αυτό το στιλ.
Καλέ συ ανώνυμε, μια και δεν δείχνεις χουντικός, κουλάρισε λίγο και απόλαυσε την ωραία γραφή του λωτοφάγου. Αν δεν συμφωνείς μαζί του κάνε προσπέραση από δεξιά και φύγε για να μη στεναχωριέσαι ούτε εσύ ούτε κι εμείς που σε διαβάζουμε.

Unknown είπε...

Πολύ ωραία τα λες, Λωτοφάγε!

Βέβαια εγώ δεν ύπηρχα καν στη διάρκεια της (και) τυπικής χούντας. Μεγάλωσα στην άλλη χούντα, την άτυπη, αυτή που ενδύεται τον όρο (και μόνο ενδύεται) " δημοκρατία ".

Κι εγώ έχω ακούσει κατά καιρούς από μέλη της οικογένειάς μου ύμνους στη χούντα. Οι δικοί μου ήταν βέβαια της αριστεράς. Αυτής του βαθέος πράσινου, όμως. Αριστέρα κατ'επίφαση, δηλαδή. Εγώ πώς ξέφυγα, ακόμη αναρωτιέμαι. Μόνο τώρα τελευτάια, βλέπω κάποιες πιο... κομμουνιστικές ιδέες!

Και όσον αφορά αυτό που λες για την κυβέρνηση συμφωνώ κι επαυξάνω! Βέβαια, δεν το κόβω να γίνεται τίποτα, δεδομένης της επίσκεψης Τσίπρα σε Πανούση και τη δήλωση υποστήρίξης του πρώτου στον δεύτερο!

Όσο για το σχόλιο του Ανώνυμου (καθώς σε διαβάζω κι εγώ χρόνια Λωτοφάγε) μάλλον δεν ξέρεις φίλε μου το ιστολόγιο αυτό. Καμιά ιδεοληψία δεν υπάρχει εδώ ούτε σε προηγούμενες αναρτήσεις. Η μόνη ιδεοληψία (εκ δεξιών) που παρατηρώ εγώ είναι στο σχόλιό σου!! (Πάντοτε, φιλικά)

Να είσαι καλά, Λωτοφάγε!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο σου!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τους ΟΥΚΑΔΕΣ που παρέλασαν κραυγάζοντας φασιστικά συνθήματα. Όσο για το μόρφωμα της ΧΑ, είναι γνωστή και στις πέτρες η διασύνδεσή της με την Αστυνομία. Αν δεν "είχαν καμιά σχέση με τους χουνταίους του '67", ο Φύσσας θα ζούσε σήμερα.
Μη μασάς, συνέχισε να υψώνεις τη φωνή σου, που μόνο ρηχή δεν είναι...

Λωτοφάγος είπε...

@ Φοβάμαι να παραδεχτώ πως κάποιοι στην κυβέρνηση φλερτάρουν με τους καναλάρχες, Πέτρα, και καθυστερούν την είσπραξη.
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι κανόνες στο χώρο της δικαιοσύνης. Υποθέτω, όμως, ότι κάτι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση που βλέπει να αθωώνονται εγκληματίες, να αναβάλλονται συνεχώς δίκες και να ταλαιπωρούνται φτωχοί άνθρωποι.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητέ Ανώνυμε, σε ευχαριστώ που είσαι ευγενικός μαζί μου.
Θα είμαι κι εγώ:
Ίσως οφείλεται σε κάποια ασάφεια (καθόλου δημιουργική) της φράσης μου, αλλά δεν είχα καμιά πρόθεση να πω ότι τα σταγονίδια έγιναν χείμαρρος ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ.
Μιλούσα για ολόκληρη την κοινωνία. Κάτι που γίνεται σαφέστερο παρακάτω, όταν μιλώ για εκφασισμό των πολιτών.

Τους χαρακτηρισμούς "ρηχός και ανιστόρητος", ομολογουμένως δεν μου τους έχει κανείς ως τώρα προσάψει. Έχω σπουδάσει Ιστορία, εξάλλου.
Ούτε για εμφυλιοπολεμικό μίσος με έχουν κατηγορήσει ποτέ. Ωστόσο, στη χώρα όπου είμαστε ο καθένας εναντίον όλων των άλλων, κάποτε θα το άκουγα κι αυτό, υποθέτω.
Άλλη φορά να αφήνεις το ονοματάκι σου, για να λύσω την απορία μου πώς είναι ένα μπλογκ μη εμφυλιοπολεμικό και χωρίς παρωπίδες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Να είσαι καλά, Κουκλίτη. Η αλήθεια είναι ότι σοκαρίστηκα κομμάτι, επειδή ο Ανώνυμος δεν είναι ούτε χουντικός ούτε χρυσαυγίτης.
Κι επειδή δεν ήταν στις προθέσεις μου να βρίσω το στράτευμα.
Στο μόνο που έχει δίκιο είναι στον αντιμιλιταρισμό μου, που κι αυτός αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη κι όχι μόνο την Ελλάδα.
Ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι έχουν αγριέψει.
Καλό σου βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η Δημοκρατία με Δ κεφαλαίο, Έρασμε, ίσως δεν υπήρξε πουθενά και ποτέ. Την οραματιστήκαμε, μα δεν τη βιώσαμε ως ανθρωπότητα.
Κάποιες μόνο ιστορικές στιγμές ίσως την αγγίξαμε.
Ούτε κι εγώ καταλαβαίνω γιατί ο Τσίπρας στηρίζει τον Πανούση. Μήπως επειδή δεν δέχεται κανένας άλλος την καυτή πατάτα;
Καλό σου βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Να είσαι καλά, Ιχνηλάτη μου.

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαρία μου, όπως είπα και στον Ανώνυμο, ο "χείμαρρος" αναφερόταν σε όλη την κοινωνία.

Πριν από τους ΟΥΚΑΔΕΣ, είχαμε και τους Ευέλπιδες στην παρέλαση της 28.10.2011, στη Θεσσαλονίκη, με τα συνθήματά τους. Ωστόσο, είναι μεμονωμένα περιστατικά.
Στην αστυνομία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στη δικαιοσύνη παίζονται διάφορα παιχνίδια εξουσίας.
Κάποια στιγμή, ως λαός, θα πρέπει να νιώσουμε πως αν "πέσουμε στα χέρια τους" δεν θα μας ξεκάνουν. Αν αυτή η ανασφάλεια συνεχιστεί, τότε η κυβέρνηση θα χάσει το λαϊκό της έρεισμα.

Λωτοφάγος είπε...

Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Χαίρομαι που σας συνάντησα στη μπλογκόσφαιρα.