Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα

Σήμερα θα αποτολμήσω μια σύνθεση όσων συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια:
  • Τον Μάιο του 2012 είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% (κι αυτό με το ζόρι) να ψηφίζεται δεύτερος μετά τη ΝΔ. Κυβέρνηση δεν σχηματίζεται, οι εκλογές επαναλαμβάνονται τον επόμενο μήνα, και ο λαός "διορθώνει" την ψήφο του, όπως του είχε συστήσει η Α.Παπαρήγα: πρώτη μεν η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει κι άλλο, παίρνοντας ποσοστό και από το ΚΚΕ
  • Για κάμποσους μήνες δεν κουνιέται τίποτε στα αριστερά, ενώ οι Σαμαροβενιζέλοι επιτίθενται σε όλα τα εργατικά δικαιώματα.
  • Το 2013, ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέα του ταξιδεύουν στο μισό πλανήτη, συζητώντας με αριστερές οργανώσεις και πολιτικούς και μετατρέπουν το ελληνικό ζήτημα σε διεθνές. Στις ευρωεκλογές του περσινού Μαΐου συμβαίνει το αδιανόητο: στην Ιταλία, το κόμμα L' altra Europa con Tsipras εκλέγει ευρωβουλευτές, ενώ στην Ισπανία εμφανίζεται το Podemos, που αναδύθηκε από τις πλατείες. Στην Ιρλανδία, το Σιν Φέιν του ιστορικού ηγέτη Τζέρι Άνταμς ανεβαίνει διαρκώς. Μέχρι και στη βόρεια Ισπανία εμφανίζεται ο SYRIZA Γαλικίας! 
Ξαφνικά, τα Γουρουνάκια του Νότου συνειδητοποιούν ότι ο νεοφιλελευθερισμός των τραπεζιτών δεν είναι μονόδρομος. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει την αμετροέπεια και τα φάουλ των διαφόρων συνιστωσών του. Αρχίζει, όμως, να ωριμάζει. Στο ντιμπέιτ για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν, ο Τσίπρας κλέβει τις εντυπώσεις ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όταν αναφέρεται ευθαρσώς στις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην ουκρανική τραγωδία και την καταστροφή της Συρίας.
  • Στις 25 Ιανουαρίου φέτος, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36% και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. Υποθέτω ότι οι ενοχλημένοι θα έχουν πλέον αντιληφθεί πόσο μεγάλο λάθος θα ήταν η συνεργασία με το Ποτάμι του κυρ Σταύρου -εκλεκτό των "εταίρων" μας.
  • Οι πρώτες μέρες κυλούν ειδυλλιακά, ανεβάζοντας τη δημοφιλία του. Οι περισσότερες επιλογές των υπουργών είναι επιτυχημένες. Ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς κάνει δυναμική εμφάνιση, διαφωνώντας με επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι το πρώτο "όχι" που ακούγεται. Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, εξελίσσεται σε ποπ σταρ και ίνδαλμα πολλών γυναικών, λόγω της αντισυμβατικής εμφάνισής του. 
Τέλη Ιανουαρίου αρχίζει μια πρωτοφανής μιντιακή επίθεση κατά της νέας κυβέρνησης, ενώ Σαμαροβενιζέλοι και Τρόικα τής έχουν στήσει θανάσιμη παγίδα: ρευστότητα μηδενική, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, απαιτήσεις εξωφρενικές και η θηλιά σφίγγεται στο λαιμό της μοναδικής μη υποταγμένης κυβέρνησης. Πρέπει να τελειώνουν με εμάς, πριν από τις εκλογές της Ιρλανδίας, της Βρετανίας και, κυρίως, της Ισπανίας που ακολουθούν μέσα στη χρονιά.
"Υπάρχει πάντα ένας ηλίθιος", λέει το ένα από τα πρόβατα που πέφτουν στο γκρεμό της Λιτότητας. Το σκίτσο είναι του Martyn Turner, στην εφημερίδα Irish Times
Οι λαοί πρέπει να τρομοκρατηθούν τόσο πολύ, ώστε να μην αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη. Μέχρι κι η Λετονία, η οποία είχε στείλει το 1941 τη Λετονική Λεγεώνα να πολεμήσει δίπλα στα Waffen SS, παριστάνει τώρα το ποντίκι που βρυχάται, ενώ η Γερμανία, δια της Bild, κάνει πλύση εγκεφάλου στο πόπολο για "τα λεφτά των φορολογουμένων που ταΐζουν τους τεμπέληδες Έλληνες".
  • Στις 20 Φεβρουαρίου κλείνεται η συμφωνία-γέφυρα για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται να είναι συνεπής στις πληρωμές των δανείων, μα και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία συκοφάντησης της Ελλάδας συνεχίζεται. Ο Σόιμπλε μάς οικτίρει για την κυβέρνησή μας!
Του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή
  • Τα νομοσχέδια αργούν αδικαιολόγητα να φτάσουν στη Βουλή. Διάφορες περίεργες κινήσεις δοκιμάζουν τη δημοκρατικότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ.Πανούση, ο οποίος προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ: άγνωστοι καίνε περιπολικό στα Εξάρχεια που πήγε για ένα τροχαίο, άλλοι "άγνωστοι" επιδίδονται σε καταστροφές στη Στουρνάρα, αντιεξουσιαστές εισβάλλουν στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και σήμερα το απόγευμα έληξε χωρίς βία η εξαήμερη κατάληψη της Νομικής. Ψευτομαγκιές χωρίς ρίσκο.
  • Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός στη Βουλή δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και θα πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε στους πολίτες. Κάλεσε επίσης τους "εταίρους" να εκπληρώσουν όσα συμφώνησαν την 20ή Φεβρουαρίου. Δηλαδή και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία θα κοστίσει μόλις 200 εκατομμύρια.
  • Η επίθεση της γερμανικής κυβέρνησης φτάνει σε κρεσέντο, με τον Σόιμπλε να ζητά σήμερα από τον πρωθυπουργό να απολύσει τον Βαρουφάκη!
Την ίδια στιγμή, στη Φρανκφούρτη χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από τον νέο ουρανοξύστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια άποψη της Φρανκφούρτης σήμερα, από τον @MarcelDirsus
Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο Άρης Χατζηστεφάνου εδώ, η κατασκευαστική εταιρεία Zubin είναι η ίδια που χρησιμοποίησε 1.700 Ουγγαρέζες κρατούμενες, για να χτίσουν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα χρόνο προτού λήξει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόλις 300 από αυτές κατόρθωσαν να επιζήσουν. Στην κατασκευή του επίμαχου ουρανοξύστη χρησιμοποίησε σαν σκλάβους χιλιάδες εργάτες από τις πρώην ανατολικές χώρες, που βιώνουν φτώχεια και ανεργία.

Βίντεο μέσα από το αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:




Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους συνταξιούχους στον κόσμο! Σε αυτούς ακριβώς τους εγωιστές γέρους, οι οποίοι φυσικά χρειάζονται απεγνωσμένα ξένους επιστήμονες και εργάτες αλλά δεν το ξέρουν, απευθύνεται η προπαγάνδα της Bild.

"Περιπολικά φλαμπέ" του @Gath
Εκτός, όμως, από τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις της ΕΕ που εκφράζονται από το Alter Summit και το μανιφέστο του,

"Ο Καπιταλισμός πέθανε" (φωτογραφία @theshortone)
ανέλπιστος συμπαραστάτης μας ήρθε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φοβάται μήπως ένα Grexit ή Graccident  (Greece+accident = η άνοστη φαντασία των κερδοσκόπων) προκαλέσει νέα αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ήδη η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία καίγονται. Και φυσικά καθόλου δεν θέλει μια γερμανική Ευρώπη.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα, προσκεκλημένος του Πούτιν, ενώ σχεδιάζει επίσκεψη στην Κίνα. Γι' αυτό η Μέρκελ τον κάλεσε άρον άρον στο Βερολίνο.
Ας μην μιζερεύουμε, λοιπόν. Τίποτε δεν τελείωσε. Ακόμα κι οι αστοχίες μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να πιέσουμε εμείς οι πολίτες: ήδη, ο Μιχάλης Χλέτσος αναγκάστηκε να αρνηθεί τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την υλοτόμηση του αρχέγονου δάσους στις Σκουριές (είχα γράψει εδώ και εδώ).

10 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Ζούμε ιστορικές στιγμές.
Όλα κινούνται στο όριο.
Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι.
Αλλά σίγουρα άνοιξε ένας δρόμος που δύσκολα θα κλείσει.
Και ο δρόμος αυτός είναι η αλλαγή της σημερινής μορφής της Ε.Ε. και του καπιταλισμού

Mia Petra είπε...

Ανελέητα χτυπήματα Λωτοφάγε μου. Είπαμε να έχει σασπένς η υπόθεση, αλλά εδώ βάλλεται από παντού. Δεν σου κρύβω πως ανησυχώ, καθότι τα κοράκια είναι πάρα πολλά, εντός ή εκτός των τειχών.. Καλό ξημέρωμα.

BUTTERFLY είπε...

Κι εγω ανησυχω!
Ομως τελικα, δεν με νοιαζει και τοσο αν θα χασουμε... ας πεσουμε εστω ηρωικως μαχομενοι!
Αυτο που πιο πολυ με ανησυχει ειναι οτι ολη αυτη η λασπολογια αρχιζει να επηρεαζει και καποιους πολιτες αρνητικα... ουτως η αλλως ειμαστε γνωστοι για την ελλειψη ανοχης και υπομονης, τα θελουμε ολα ΤΩΡΑ, αλλα αυτο στην αληθινη ζωη δεν γινεται..
Καλημερα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Αν αντέξουμε μερικούς μήνες ακόμα χωρίς να υποχωρήσουμε σε όλα, πιστεύω πως θα αλλάξουν πολλά στην ΕΕ, Μαζεστίξ.
Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουμε κάμποσους συμμάχους, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πέτρα μου, όπως λέω και στον Μαζεστίξ, αν αντέξουμε μερικούς μήνες, τελικά θα επιβιώσουμε. Αλλιώς, θα μας φάει το μαύρο σκότος.
Και έχεις και τους επαναστάτες με πληκτρολόγιο, οι οποίοι γράφουν το μακρύ και το κοντό τους, χωρίς να αναλογίζονται τις διαθέσεις του λαού.

Λωτοφάγος είπε...

@ Η πλάκα είναι, Πεταλούδα μου, ότι ο Μαραθώνιος εδώ γεννήθηκε, ενώ ποτέ δεν ήμαστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
Βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι εκείνοι που ανέχτηκαν τους Σαμαροβενιζέλους 2,5 χρόνια τώρα με κατεβασμένο κεφάλι, ξαφνικά τα θέλουν όλα ΧΘΕΣ!

KOYKLITIS είπε...

Εξαιρετική η μικρή αυτή ανασκόπηση και φρεσκάρει μνήμες για πράγματα και γεγονότα που κοντεύουμε να ξεχάσουμε.
Θέλω να σταθώ στον υπουργό προστασίας του πολίτη ή όπως αλλιώς λέγεται, για να πω ότι δείχνει μάλλον να έχει χάσει τον έλεγχο και εδώ ταιριάζει το γνωστό:πρέπει να΄σαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Χρήσιμο το φρεσκαρισματάκι της μνήμης μας Λωτοφάγε. Τέτοιες ώρες πρέπει να έχουμε το μυαλό μας συγκροτημένο και να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Προσωπικά, προτιμώ τον αγώνα απ' το τέλμα. Και η λύσσα τους να χτυπάνε αλύπητα αυτή την κυβέρνηση, μόνο τον πανικό τους καταδεικνύει.
Καλό βράδυ και συγχαρητήρια για την ανάρτηση!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πολύ πετυχημένη αυτή η φράση, Κουκλίτη. Μπορεί ο Πανούσης να διδάσκει στις σχολες της Αστυνομίας, αλλά μάλλον δεν ξέρει τι κρύβεται μέσα στην ίδια την Αστυνομία.
Πάντως, δεν τα πήγε και άσχημα μέχρι στιγμής, και αυτό του πιστώνεται.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν είναι πολύ εύκολο να διατηρείς την ψυχραιμία σου, Μαρία μου, όταν βάλλεσαι από παντού. Κυρίως όταν, ως κόμμα, διαθέτεις ένα σωρό έντονες προσωπικότητες, που είναι σχεδόν αδύνατο να συμβιώσουν χωρίς τριγμούς.
Καλή σου νύχτα κι ευχαριστώ.