Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Αποχώρησε ο Πέπε

Χθες στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, χιλιάδες πολίτες μαζεύτηκαν για να αποχαιρετήσουν τον "φτωχότερο πρόεδρο του κόσμου" Χοσέ "Ελ Πέπε" Μουχίκα.
Τον άνθρωπο που, μετά την εκλογή του το 2009, δεν άλλαξε την ασκητική ζωή του: ζει στο αγρόκτημα της γυναίκας του -επίσης πρώην αντάρτισσας- Λουσία Τοπολάνσκι, καλλιεργεί χρυσάνθεμα, μοιράζει τον μισθό του στους φτωχούς και οδηγεί τον ίδιο "σκαραβαίο" από το 1987.
Συνέδεσε το όνομά του με τους πιο ρηξικέλευθους κοινωνικούς νόμους: νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τη χρήση κάνναβης, ενώ στήριξε τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Πέρυσι αρνήθηκε να πουλήσει το σαραβαλάκι του σε πλούσιο Άραβα, ο οποίος του έδινε ένα εκατομμύριο δολάρια!

http://www.naftemporiki.gr/story/880333/ourougouai-o-proedros-mouxika-arneitai-na-poulisei-ton-skarabaio-tou

Υπενθυμίζω ότι ο Χοσέ Μουχίκα είχε φυλακιστεί το διάστημα 1972-1985, ως στέλεχος των ανταρτών Τουπαμάρος.
Για δύο χρόνια μάλιστα ήταν κλεισμένος στον πάτο ενός πηγαδιού!

http://ht.ly/JMIfo
Δεδομένου ότι οι πρόεδροι στην Ουρουγουάη έχουν δεν έχουν δικαίωμα ανανέωσης της πενταετούς θητείας τους, ο El Pepe παρέδωσε την εξουσία στον Ταμπαρέ Βάσκες, τον οποίο ο ίδιος είχε διαδεχθεί το 2009. Φέτος κλείνει τα 80 του χρόνια και δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Θα παραμείνει, όμως, γερουσιαστής
"Δεν φεύγω, έρχομαι. Θα φύγω με την τελευταία μου πνοή, όπου κι αν είμαι, θα είμαι μαζί σας. Ευχαριστώ, αγαπημένε λαέ", είπε συγκινημένος στο πλήθος ο Φτωχούλης της Ουρουγουάης.

2 σχόλια:

Χριστίνα Πεταλωτή είπε...

Θα πρέπει κι ο λαός της Ουρουγουάης να είναι αντίστοιχα τόσο σπουδαίος! Δεν εξηγείται αλλιώς!

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν ξέρω αν είναι σπουδαίος και τι σημαίνει σπουδαίος λαός, Χριστίνα. Είναι πολύ βασανισμένος, όμως.
Όπως όλοι οι Λατινοαμερικάνοι. Πιο βασανισμένοι από εμάς. Κι ίσως αυτή να είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της Ιστορίας τους.