Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Podemos? Si, se puede!*

Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Τους συμβολισμούς της ορκωμοσίας του Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την παρέμβασή του στη "συζήτηση" για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: "Εμάς, μας ρωτήσατε;"
Μια ερώτηση που κανείς από τους υπόλοιπους δεν τόλμησε να κάνει.
Σαν έτοιμοι από καιρό, οι εταίροι μας συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα εξάμηνο την απόφαση.
Επιβεβαιώνοντας έτσι την υποψία ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις ουδέποτε έφεραν αντιρρήσεις. Η μόνη τους διαφοροποίηση ήταν πως, αντί να φορολογούν τους πλούσιους, έγδερναν τους φτωχούς -κυρίως με πατέντες βενιζέλειας έμπνευσης, όπως το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Κάτι που διόλου δεν χαλούσε τον ύπνο της Τρόικας.


του Πέτρου Τσιολάκη

Προχθές, στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Οι ομιλίες των υπουργών ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. Σε απλή γλώσσα και χωρίς πολλές φιοριτούρες.
Πρώτη φορά άκουσα, για παράδειγμα, έναν υπουργό Πολιτισμού να δίνει τον πραγματικό ορισμό για το αντικείμενό του: ο Νίκος Ξυδάκης μίλησε για την αισθητική, για τον καθημερινό πολιτισμό.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν σαφέστατος. Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γλαφυρός όπως πάντα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η ιδανική πρόεδρος της Βουλής. Ο εναρκτήριος λόγος της έκανε όσους κουρέλιασαν το σύνταγμα, ή έχουν χεσμένη τη φωλιά τους, να σκυλιάσουν. Και χθες κατάφερε να μείνει από το πρωί ώς αργά τη νύχτα στη Βουλή, με μια ζωντάνια απίστευτη. Η δε φράση της απόψε στον Σταύρο Θεοδωράκη, "Αυτοδιακόπτεστε, εγώ δεν σας διέκοψα", ήταν θεϊκή! Κάποιοι είπαν ότι ο Βενιζέλος επέλεξε να μιλήσει νωρίς το απόγευμα, επειδή εκείνη την ώρα η Πρόεδρος έκανε διάλειμμα.

Έχουμε αρχίσει πολύ καλά. Τα χειμερινά ανάκτορα δεν θα τα πάρουμε, αλλά, αν γίνουν αυτά που προανήγγειλαν, θα αρχίσουμε να μοιάζουμε με δημοκρατική χώρα. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να αποτοξινωθούμε από ΝΔ και, κυρίως, ΠΑΣΟΚ. Ήδη, όμως, τα χαμόγελα επέστρεψαν. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Μόνη παραφωνία, το ΚΚΕ στον ρόλο της Τασώς Καββαδία. Μαζί με εκείνους που εύχονται να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να κάνει η κυβέρνηση την πολυπόθητη κωλοτούμπα.

@todos somos griegos

Και απειλούν με grexit, παρόλο που ξέρουν ότι θα οδηγούσε σε κάτι τέτοιο:

@Adams

Αντίθετα με τους μίζερους και τους μοχθηρούς εντός, οι άλλοι λαοί παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Διότι πολύ πριν από τις εκλογές, ο σούπερ Αλέξης είχε οργώσει την Ευρώπη, είχε ενώσει κάποιες οργανώσεις της ιταλικής Αριστεράς στη Lista Tsipras και είχε φτιάξει δεσμούς φιλίας με τους Podemos, το κόμμα που προέκυψε από τους ισπανούς Αγανακτισμένους.

Η συγκέντρωση στη Μαδρίτη (από εδώ)
Στη συγκέντρωση της 31ης Ιανουαρίου, υπήρχαν πανό υπέρ της Ελλάδας, ενώ ο ηγέτης του κόμματος Πάμπλο Ιγγλέσιας μίλησε και στα ελληνικά.

Σήμερα, παρά το κρύο, Τούρκοι της Κων/πολης έκαναν πορεία συμπαράστασης στην Ελλάδα

http://left.gr/news/poreia-symparastasis-ston-syriza-kai-ton-elliniko-lao-pragmatopoiithike-simera-stin
Ο A.Τσίπρας είναι πολύ αγαπητός εκεί, κυρίως ανάμεσα στις Τουρκάλες. Υπάρχει και σχετικό γκράφιτι: "Bizi de kurtar Aleksis" (σώσε κι εμάς, Αλέξη).

Η αναμφισβήτητη βεντέτα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει ξετρελάνει χιλιάδες γυναίκες. Κανένα πρόβλημα. Και τους ερωτευμένους δεχόμαστε.

του Γιάννη Καλαϊτζή, από την Εφ.Συν.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε απόψε στη Βουλή: "Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Αλλιώς, ας κάτσουμε σπίτι μας και να περιμένουμε το e-mail με την απόφασή τους".
Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup όρθια κι όχι εκ προοιμίου σκυφτή.

Εξυπνάδες του Economist
 Επιστολές και άρθρα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας εμφανίζονται παντού. Ξέρουμε καλά πως τίποτε δεν είναι εύκολο.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο τείχος έγινε μια ρωγμή. Κι οι άνθρωποι κατάλαβαν πως υπάρχει ζωή και έξω από το τείχος. Αρκεί να το προσπαθήσουν.

* Μπορούμε; Ναι, είναι εφικτό.

5 σχόλια:

Παναγιώτης είπε...

Σήμερα έριξα πολύ γέλιο. Όταν είδα σχόλιο της Κωνσταντοπούλου σε παρέμβαση του Ποταμίσιου μετά την ομιλία του Καμμένου αλλά και σε κάποια σημεία της εξαιρετικής θα έλεγα σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού, που μίλησε πολύ καθαρά. Καληνύχτα και, Λωτοφάγε, δες το παρακάτω βίντεο!
https://www.youtube.com/watch?v=x9KJ5Nk8p2k

γρηγορησ είπε...

η πρωτη γελιογραφια ειναι του πετρου τσιολακη.
http://tsiolakis.blogspot.gr/
γρηγορησ

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχααααααααααα! Παναγιώτη, σε ευχαριστώ πολύ. Μου έφτιαξες το βράδυ μου.
Απίστευτη η Κωνσταντοπούλου, η οποία συνδυάζει τα σχόλιά της με το πιο αθώο χαμόγελο!
Και φυσικά, ο Ψαριανός δεν μπορούσε να πει λέξη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Γρηγόρη, σε ευχαριστώ πολύ. Το διόρθωσα ήδη. Τον Τσιολάκη τον ξέρω. Απλώς δεν μου ερχόταν το όνομα και βιαζόμουν να το ανεβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω λίγο την... Τασώ Καββαδία. Το Sí που σημαίνει ναι γράφεται με τόνο για να ξεχωρίσει από το Si που σημαίνει αν. Οπότε ο τίτλος κυριολεκτικά γράφει "Μπορούμε; Αν γίνεται!" Ξέρεις τι λένε για τον διάολο και τις λεπτομέρειες! Ο σώστα γραμένος τίτλος λοιπόν είναι ¿Podemos? ¡Sí, se puede! Τα αντεστραμένα ερωτηματικά και θαυμαστικά είναι σήμα κατατεθέν των ισπανικών και θεωρούνται πολύ σημαντικά για τους ισπανόφωνους. Αυτά με την γκρίνια και την εμμονή στις λεπτομέρειες για ένα πολύ καλό άρθρο, όπως και τα περισσότερα που ανεβάζεις!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.