Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Habemus Prokopi

"Έχουμε Προκόπη", αγαπητοί συνέλληνες, για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας.
Κάποιοι τα έβαψαν μαύρα. Στενοχωρήθηκαν, θύμωσαν, χλεύασαν, απογοητεύτηκαν. Ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος στο μπλογκ του γράφει για τη στήριξη που έχει δώσει ο Παυλόπουλος στον έκπτωτο και διεφθαρμένο δήμαρχο Ζαχάρως. Άλλοι θύμισαν τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν όσο ήταν υπουργός Εσωτερικών και την καταστολή τον Δεκέμβρη του 2008. Και άλλοι, χιουμοριστικά, το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της Κανέλλη από τον Κασιδιάρη:

του @GregBatis
Κι εγώ απογοητεύτηκα. Προτιμούσα την Καρυστιάνη ή τον Δρεττάκη. Έντιμους, δημοκράτες και συνεπείς ανθρώπους. Όμως, ο συσχετισμός δυνάμεων δεν θα επέτρεπε την εκλογή τους πριν από την Παρασκευή. Ίσως ούτε τότε. Μην ξεχνάτε τον μαγικό αριθμό 36: τόσο ήταν το ποσοστό που ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν τελευταία τον στηρίζει το 80% των πολιτών, αυτό είναι τόσο εφήμερο όσο η αποθέωση του Ρεχάγκελ και η πτώση του. Διότι είμαστε ανυπόμονοι, άστατοι, προπέτες, συντηρητικοί και συχνά πολύ ανόητοι. Δεν ψήφιζε ο Σόιμπλε τόσα χρόνια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εμείς οι επιμηθείς τούς εκλέγαμε. Και τώρα που ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ, τσιφούτικα το κάναμε, περιμένοντας με μαζοχιστική χαιρεκακία την κωλοτούμπα. Σαν το ΚΚΕ ένα πράμα! Στις πλατείες κατέβηκε ένα ετερόκλητο πλήθος από όλο το ιδεολογικό ουράνιο τόξο. Καθένας με τις επιθυμίες και την ιδιοτέλειά του. Οι αληθινοί αριστεροί, έντιμοι, αλληλέγγυοι και πατριώτες, ήταν λίγοι.

Με 36%, λοιπόν, και με δεδομένη την έχθρα του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι τουλάχιστον είναι αντιμνημονιακοί. Αυτό σημαίνει πως για κάθε κίνηση οφείλει να τους ρωτάει. Η Καρυστιάνη και ο Δρεττάκης πιθανότατα θα ψηφίζονταν μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη ψηφοφορία της Παρασκευής -κι αυτό παίζεται. Ενώ ο κεντροδεξιός Παυλόπουλος ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Δεν είναι σοφό να φεύγεις για εκστρατεία και να αφήνεις ακάλυπτα τα νώτα σου, έτσι δεν είναι;

Το περίεργο είναι ότι, μέχρι προχθές, είχαμε σίγουρο υποψήφιο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τον άνθρωπο που λάμπρυνε με την αίγλη του Τίποτα όσα αξιώματα έλαβε. Και δεν έβλεπα σοβαρές αντιρρήσεις. Γιατί πέσαμε από τα σύννεφα όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το όνομα του Παυλόπουλου; Τουλάχιστον αυτός είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και, ναι μεν ακολουθούσε την κομματική γραμμή, αλλά ψέλλιζε και κάποιες αντιρρήσεις. Δεν φαντάζομαι να χρειαστεί να υπογράψει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως ο αλήστου μνήμης Παπούλιας. Όσο για το δημοψήφισμα, ας έρθει εκείνη η στιγμή και βλέπουμε.

Κάποιοι ζήτησαν να ψηφίζεται από τον λαό ο πρόεδρος. Μα, τότε το πολίτευμα θα μετατρεπόταν σε Προεδρική Δημοκρατία, όπως ισχύει στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, τη Γαλλία, την Κύπρο. Κι αυτό δεν γίνεται με το παρόν σύνταγμα.
Το αξίωμα στην Ελλάδα είναι διακοσμητικό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τού αφαίρεσε σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες, εκτός από τις παρελάσεις. Ο Παπούλιας δεν αξιοποίησε ούτε καν το δικαίωμα τις αρνησικυρίας και της παραίτησης, υπέρ ενός λαού τον οποίο ποδοπατούσαν οι πάντες!. 


Λέγεται πως την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου φρέναρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επειδή δεν ήθελε να του κατσικωθεί ένας αριστερός Επίτροπος Μετανάστευσης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Λογικό, αφού οι στρατιές των προσφύγων αυξάνονται με τους νέους πολέμους της Δύσης. Τι θα το κάνουμε; American bar; Φαντάζεστε στη θέση αυτή π.χ. τον Λαφαζάνη;

Σας παραπέμπω στη δήλωση μέσω μπλογκ, ενός ανθρώπου που εκτιμώ: του Κώστα Λαπαβίτσα. Χωρίς περιττά λόγια και αριστερόμετρο, με κάλυψε πλήρως.

Κλείνοντας, εύχομαι Καλή Επιτυχία στην κυβέρνησή μας. Έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Αφού η πλειοψηφία του λαού δεν επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, οποιαδήποτε ελάφρυνση θα μας επιτρέψει να πάρουμε ανάσα και να επουλώσουμε κάποιες πληγές.
Όποιος έχει αντίρρηση, ας προσπαθήσει να πείσει τον κυρ Βαγγέλη ή την κυρα Δέσποινα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι το ίδιο χαμηλές σε οποιοδήποτε νόμισμα. Το διακύβευμα είναι μόνο η αξιοπρέπειά μας.

Έτσι είδε τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ο φιλέλληνας βραζιλιάνος σκιτσογράφος Latuff

9 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Νομίζω ότι στο μέλλον θα αποδειχτεί πως η επιλογή του Παυλόπουλου στη συγκεκριμένη στιγμή,με βάση το συσχετισμό δυνάμεων,ήταν ο,τι το καλύτερο.
Για την επιλογή του Δρετάκη μόνο μια ένσταση θα μπορούσε να υπάρξει και έχει να κάνει με την ηλικία του.

Γλαύκη είπε...

Ρεαλιστικότατα όσα λες παραπάνω, Λωτοφάγε μου, κι έρχομαι να συμφωνήσω σε όλα, όπως το έκανα και στης Πέτρας σε σχόλιό μου κάτω από το δικό σου!
Δεν θα πρέπει να αεροβατούμε ούτε στιγμή και δήθενα να πέφτουμε από τα σύννεφα! Ν' ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε με τι έχουμε πραγματικά να κάνουμε και ποιες είναι οι δυνατότητές μας αυτή τη στιγμή! Θεοί και σωτήρες δεν υπάρχουν, αλλά άνθρωποι που λειτουργούν με βάση κάποιες στρατηγικές για το καλύτερο δυνατό που μπορούν να πετύχουν σε μια κατάσταση απίστευτα δύσκολη. Ευτυχώς κουβαλούν και λίγη ιερή τρέλα καιτσαγανό!
Πότε θα μεγαλώσουμε άραγε; Πότε θα μένουμε σταθεροί σε μια πορεία όταν αυτό χρειάζεται ή θα ελισσόμαστε κατάλληλα επίσης όταν απαιτείται μέσα από όλα τα σκαμπανεβάσματα μιας θεομηνίας;

Αν σ' ενδιαφέρει, έχω πια δική μου "στέγη". Μπορεί κα΄τι να βρεις ή και όχι. Σ' ενημερώνω, γιατί εκτιμώ πολλά από όσα λες τόσο καιρό που σε γνωρίζω μέσα από εδώ και στους φίλους!

Διαχειριστής είπε...

Αλλά, γιατί ο Τσίπρας αιφνιδίασε; Γιατί βγήκε τελευταία στιγμή το όνομα στην ΚΟ και δημόσια; Γιατί διακινούνταν το όνομα Αβραμόπουλου τόσο πολύ; Όλα αυτά δεν είναι καλοί χειρισμοί Λωτό. Ο Τσίπρας κάνει ότι θέλει μόνος του και αυτό δεν είναι αριστερό! Και δεν συμφωνώ οτι με οποιοδήποτε νόμισμα οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι ίδιες. Τότε γιατί παλεύουμε Λωτό; Τι θα πει αξιοπρέπεια παρά να μπορώ να ζήσω σαν άνθρωπος και όχι κάποιοι πολλοί γύρω μου να ζουν σαν βασιλιάδες με κλεμμένα και εγώ να ζορίζομαι;

Mia Petra είπε...

Κι εγώ θα προσθέσω επίσης, κάτω από το σχόλιο της Γλαύκης, αυτό που θα απαντήσω και στο blog μου (γιατί δεν έχω απαντήσει ακόμα) πως, πέρα από το ότι υπάρχουν "άνθρωποι που λειτουργούν με βάση κάποιες στρατηγικές", με φοβίζουν οι σκοπιμότητες... Θα τολμούσα να έλεγα και οι συνωμοσίες, αλλά ας μην το παρατραβήξω (ακόμα..!)

Λωτοφάγος είπε...

@ Μακάρι, Κουκλίτη. Το πιστεύω κι εγώ.
Ο Δρεττάκης είναι πράγματι μεγάλος, αλλά το μυαλό του είναι μια χαρά. Διαβάζω τα άρθρα του στην Εφ.των Συντ. Απλώς είναι μια αξία που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε σε αυτή τη μίζερη χώρα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμφωνώ με αυτά που λες, Γλαύκη μου. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι. Μέχρις εδώ, οι επιλογές τους ξεπερνούν τις προσδοκίες μου, ακόμα κι αν με εκπλήσσουν καμιά φορά.
Θα σε επισκεφθώ οπωσδήποτε. Απλώς, με όλον αυτόν τον βομβαρδισμό πληροφοριών, περνούν οι μέρες χωρίς να επισκέπτομαι κανέναν και πολύ με στενοχωρεί αυτό.
Καλό σου βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάνε λίγη υπομονή, Κερασιά μου. Τρεις εβδομάδες μόνο πέρασαν, και βλέπεις ότι παλεύουν για να περισσέψουν λεφτά και να κάνουν κοινωνική πολιτική.
Ναι, μόνος του τα κάνει ο Αλέξης, αφού κάποιοι υπουργοί τριγυρνούν στα κανάλια κάθε μέρα.
Πιστεύω πως, αν μας δώσουν αυτό το εξάμηνο περιθώριο, οι συνετοί θα τραβήξουν λίγο τα λουριά στους υπόλοιπους.
Πάντως, ο στενός πυρήνας γύρω του το ήξερε. Για τα διάφορα ονόματα, ίσως να φταίνε και τα ΜΜΕ που κουτσομπολεύουν συνεχώς.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πέτρα μου, τι να σου πω; Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ είμαι -δεν ήμουν ποτέ πουθενά- ούτε έχω πληροφόρηση.
Βλέπω, παρατηρώ και κρίνω. Περνάμε δύσκολα, μα η Ρώμη δεν φτιάχτηκε σε μια μέρα.
Και ας μην ξεχνάμε ότι, όπως έλεγε σήμερα και μια καλή φίλη, "το ΠΑΣΟΚ είναι ΑΚΟΜΑ εδώ, διχασμένο, δυνατό"!

Mia Petra είπε...

Λωτοφάγε, ήρθα για να διευκρινίσω ότι το σχόλιο μου αφορούσε μόνο την επιλογή του ΠτΔ και κανένα άλλο θέμα. Καλό ξημέρωμα.